FEYENOORD OP SPECTACULAIRE WIJZE LANGS TIENTAL RKC´ERS: 2-4

Feyenoord heeft RKC Waalwijk na een spectaculaire slotfase alsnog opzij gezet: 2-4. Een minuut voor tijd stond de 2-2 stand nog op het scorebord. Invaller Danko Lazovic en Romeo Castelen hielpen de Rotterdammers alsnog aan de zwaarbevochten zege. Voor rust scoorden Castelen en Kalou. RKC speelde het laatste half uur met tien man, nadat Greene de rode kaart zag voorgehouden. Pascal Bosschaart maakte zijn rentree na twee maanden blessureleed.

Feyenoord reisde vol vertrouwen af naar Waalwijk. De recente resultaten in de competitie, vijf opeenvolgende zeges met de indrukwekkende doelcijfers 23 voor en 3 tegen, gaven daar ook alle aanleiding voor. Daarnaast kon Feyenoords oefenmeester zijn sterkst denkbare ploeg opstellen. Althans, die gedachte koesterde Gullit tot enkele minuten voor de wedstrijd, tot het moment dat Patrick Lodewijks tijdens de warming up met een bovenbeenblessure uitviel. Of het uitvallen van de eerste doelman zo kort voor aanvang van het duel het vertrouwen van de ploeg aantastte, was niet te zeggen. Feit was wel dat de Rotterdammers vanaf het beginsignaal naar achteren werden gedwongen en na zes minuten tegen een 1-0 achterstand aankeken. Karim Saidi leidde het doelpunt onbewust in door onnodig een inworp weg te geven. Uit de spelhervatting gaf Patrick van Diemen voor op Bernardo Vasconcelos, die op zijn beurt de bal hard achter Gabor Babos kopte. Feyenoord stond een zware avond te wachten, zoveel was meteen duidelijk.

Na de hectische openingsfase, die Feyenoord doorkwam zonder nog meer schade op te lopen, kregen de Rotterdammers langzamerhand meer vat op de wedstrijd. Dirk Kuyt schoot met een diagonaal schot in de handen van Sinouh en Saidi was met een te hoog gemikte kopbal gevaarlijk. De gelijkmaker hing in de lucht en zou niet veel later ook volgen. Romeo Castelen, de rechteraanvaller die vrijdag niet in de selectie van Van Bastens Oranje werd opgenomen, schoot de bal in een vol strafschopgebied over de grond langs Sinouh. Waar het Legioen hoopte dat Feyenoord na die treffer op zoek kon gaan naar de voorsprong, was het RKC dat tegen de verhouding in scoorde. De Waalwijkers schoten een minuut na de gelijkmaker via Michael Krohn-Dehli op doel, iets waar de verraste Babos niet op leek te rekenen. De bal zeilde in de verre hoek van het doel: 2-1. Aan het spelbeeld veranderde die stand niets. Feyenoord bleef de sterkste ploeg, toonde zich veerkrachtig en maakte de achterstand snel ongedaan, op fenomenale wijze zelfs. De afgemeten voorzet van Kuyt werd op prachtige wijze ingekopt door Kalou. Feyenoord kon weer op zoek naar waar het al eerder aanspraak op maakte: de voorsprong.

Dat deden de bezoekers in het tweede bedrijf zonder Bruno Basto, die in de kleedkamer achterbleef. De Portugees werd vervangen door Pascal Bosschaart, die zijn rentree maakte nadat hij twee maanden buitenspel stond door een wondinfectie aan het onderbeen. Feyenoord jaagde vanaf de eerste minuut na rust op de derde treffer, al bleven grote mogelijkheden in eerste instantie uit. Na 58 minuten was Castelen op weg naar een grote kans, maar zover zou het niet komen. De prima spelende flankaanvaller stormde alleen af op Sinouh, maar werd neergehaald door Serginho Greene, die een directe rode kaart zag voorgehouden door scheidsrechter Van Egmond. Volstrekt in de lijn van de voorgaande zestig minuten was het ook nu niet logisch om te veronderstellen dat Feyenoord tegen het tiental niet meer in gevaar zou komen. Want dat kwam het wel degelijk, toen Vasconcelos de uitgelezen kans op 3-2 miste. De aanvaller had een open doel tot zijn beschikking om de rebound (schot Fuchs, redding Babos) in te schieten. De precisie was echter ver te zoeken, getuige het schot in het zijnet. Het schudde Feyenoord wakker en het verwachte offensief volgde alsnog. Schoten van Kuyt (over) en Goor (redding Sinouh) gingen aan twee merkwaardige momenten vooraf. Eerst dacht Castelen aanspraak te maken op een strafschop nadat hij in het zestienmetergebied werd gevloerd. Waar er over die overtreding nog twijfels bestonden, stuitte de situatie van enkele minuten later op groot onbegrip bij de Feyenoorders. Hofs werd overduidelijk neergehaald door Sinouh, maar Van Egmond wuifde de smeekbedes om een strafschop weg. De tijd tikte weg in het nadeel van Feyenoord en het eerste puntenverlies in zes competitiewedstrijden zat er aan te komen. Dat het zover niet kwam had Feyenoord te danken aan Lazovic. De eerste de beste schotkans die de spits kreeg, was meteen doeltreffend. Het onhoudbare schot verdween in de korte hoek en RKC was verslagen. De gifbeker was echter nog niet leeg voor de moegestreden thuisploeg, want het mooiste staaltje van de avond moest diep in de blessuretijd nog komen. Castelen lobde de bal van ver buiten het strafschopgebied over Sinouh en bepaalde daarmee op prachtige wijze de eindstand op 2-4.

RKC Waalwijk – Feyenoord 2-4

6´ 1-0 Vasconcelos
24´ 1-1 Castelen
26´ 2-1 Krohn-Dehli