Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZONDAG 17 APRIL, 12:30 UUR: FEYENOORD - AJAX

Na de pijnlijke nederlaag in en tegen Den Bosch heeft Feyenoord voorlopig afscheid genomen van de tweede plaats. De klassieker staat daarom op voorhand niet in het teken van de ranglijst, stelde Gullit. ´We moeten natuurlijk winnen om nog een kleine kans op de tweede plaats te willen houden. Zeg nooit nooit, maar het wordt steeds lastiger. Het gaat daarom zondag puur en alleen om prestige.´

De pijnlijke nederlaag in Brabant werkte donderdag nog wel even na bij Gullit en zijn ploeg. De oefenmeester schrok zelf om vijf uur ´s ochtends wakker. ´Sindsdien heb ik niet meer geslapen´, vertelde Gullit op dezelfde dag. ´De nederlaag schoot door mijn hoofd en is er niet meer uit verdwenen. Ik heb er veel over nagedacht en gepraat met de spelers. Over het waarom, hoe, waar en wat. De eindconclusie was dat we vrij ontspannen hebben getraind en deze nederlaag als een incident beschouwen na acht overwinningen. Het was een totaal falen van het elftal, maar we moeten door en zijn nu met Ajax bezig. Of ik mezelf iets verwijt? Ja, altijd. Misschien had ik mijn gevoel, dat een aantal jongens al met Ajax bezig was, niet moeten uitspreken. Maar ja, als je een gevoel hebt, ga je er over praten.´

Voor hij zijn vizier op Ajax richtte, moest Gullit nog iets van het hart. De oefenmeester was niet te spreken over Romeo Castelen, de aanvaller die vlak voor het duel niet inzetbaar bleek door een lichte spierblessure. ´Ik veronderstelde dat hij kon spelen´, aldus Gullit. ´Maar door een miscommunicatie kon dat dus niet en dat hoorde ik pas laat van de dokter. Ik ben daar boos over op Castelen, want de manier waarop dat ging was het vervelendst. Overigens zal zijn blessure wel meevallen met het oog op zondag.´

Nadat de zwarte avond in Den Bosch wel zo ongeveer was besproken, ging het toch ook nog over de wedstrijd waar het allemaal om draait: de klassieker. Gullit sprak geen favorietenrol voor één van beide ploegen uit, maar gaf wel een vergelijking waar iedereen zelf zijn conclusies maar uit moest trekken. ´Ajax is wisselvallig, ze hebben één wedstrijd goed gespeeld en twee slecht. Wij hebben er acht redelijk gespeeld en één slecht. Daar kan je een gemiddelde uithalen´, aldus de oefenmeester, die de individuele klasse als voornaamste klasse bij Ajax benoemde.

Feyenoord moet het zondag doen zonder de geschorsten Pascal Bosschaart en Nicky Hofs. Bosschaart wordt waarschijnlijk vervangen door Bruno Basto, terwijl Castelen, mits fit, naar verwachting de plek van Hofs invult. Doelman Patrick Lodewijks is nog niet voldoende hersteld van zijn bovenbeenblessure en zal nog niet op de bank zitten.

DE TEGENSTANDER

Na een bizar jaar waarin Ajax afscheid nam van een superspits, een technisch directeur, een trainer en het merendeel van haar vooraf bepaalde doelstellingen, staat de nieuwe coach Danny Blind voor de helse taak om het seizoen van de Amsterdammers toch nog wat kleur te geven. En na een moeilijke eerste maand lijkt de Zeeuw zijn formatie precies op tijd in vorm te krijgen voor twee doorslaggevende confrontaties binnen een aantal dagen: de klassieker tegen Feyenoord en de halve bekerfinale tegen Willem II.

Danny Blind begon zijn zware taak een maand terug met de grootste thuisnederlaag die Ajax ooit leed: 0-4 tegen PSV. Dat verschafte de Zeeuw wel voldoende munitie om zijn team eens flink door elkaar te schudden. Probleemkind Rafael van der Vaart verdween naar de reservebank, net als de al tijden met zijn vorm worstelende Johnny Heitinga en miljoenenaankoop Angelos Charisteas. Tegen Heerenveen werd nog verloren, maar tegen Willem II waren de verbeteringen zichtbaar. Afgelopen weekend bleek tegen AZ dat Blind zijn team aan het voetballen had gekregen. Met een uitstekende Nigel de Jong op het middenveld en met de uit een diep dal teruggekeerde Mitea op de linkervleugel werden de Alkmaarders zoekgespeeld. Uiteindelijk ging AZ, net zoals ze dat een week eerder in Rotterdam hadden gedaan, met 4-2 ten onder waar een 5-0 niet misstaan had.

Zondag zal tegen Feyenoord moeten blijken of het zelfvertrouwen nog broos is of dat Ajax zich definitief weer opricht. Dat zal dan in ieder geval moeten gebeuren zonder Rafael van der Vaart en Mauro Rosales. Het tweetal is geblesseerd. Of Tomas Galasek weer fit genoeg is, is nog de vraag. De Tsjech is weliswaar hersteld van een langdurige blessure, maar heeft nog geen wedstrijdritme. Over zijn vervanger Hedwiges Maduro hoeft Blind zich echter weinig zorgen te maken. Die heeft zich zoals bekend inmiddels zelfs al in de kijker gespeeld van bondscoach Marco van Basten.

Feyenoord – Ajax
Zondag 17 april om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Temmink

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Gibbs, Basto; Castelen, Ono, Ghaly, Goor; Kalou en Kuyt.
Ajax: Vonk; Trabelsi, Escudé, Grygera, Maxwell; De Jong, Maduro, Sneijder; Pienaar, Babel en Mitea.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

THUIS
11/4/2004 Feyenoord - Ajax 1-1
16/4/2003 Feyenoord - Ajax 1-0 (Amstel Cup)
6/10/2002 Feyenoord - Ajax 1-2
26/8/2001 Feyenoord - Ajax 1-2
10/12/2000 Feyenoord - Ajax 3-1


UIT
14/11/2004 Ajax – Feyenoord 1-1
30/11/2003 Ajax – Feyenoord 2-0
9/2/2003 Ajax – Feyenoord 1-1
3/3/2002 Ajax – Feyenoord 1-1
13/5/2001 Ajax - Feyenoord 3-4