FEYENOORD DOET PLICHT IN GRONINGEN: 0-2

Feyenoord heeft iets van de nare smaak weggespoeld na de nederlagen tegen FC Den Bosch, Ajax en PSV. De Rotterdammers boekten in Groningen een 0-2 overwinning tegen de plaatselijke FC. André Bahia hielp Feyenoord voor rust aan de voorsprong, waarna Nicky Hofs vlak voor tijd aan alle onzekerheid een einde maakte. Cory Gibbs viel in de rust met een hamstringblessure uit. Hofs kreeg opnieuw een gele kaart en is geschorst voor de wedstrijd tegen Heerenveen.

Gábor Babos zal in de aanloop naar het treffen met FC Groningen nog wel even hebben teruggedacht aan de eerdere ontmoeting met de noorderlingen. Het ongelukkige optreden van de doelman maakte toen mogelijk dat Erik Nevland namens FC Groningen de heldenrol op zich kon nemen. Vijf maanden later zal Babos graag sportieve revanche hebben willen nemen. Maar uitgerekend de Hongaarse doelman was het die ontbrak op het wedstrijdformulier. Babos kampte met de naweeën van een liesblessure die hij opliep tegen PSV en werd vervangen door Patrick Lodewijks, die net op tijd hersteld was van een spierblessure in het bovenbeen.

De pijnlijke thuisnederlaag eerder dit seizoen was niet hetgeen dat leefde bij de ploeg, die in één week het uitzicht op de tweede plaats en de bekerfinale verspeelde. Feyenoord wilde iets van die kater wegspoelen en alleen een zege zou daar aan bijdragen. De teleurstellende week leek het eerste half uur nog niet uit de gedachten. De Rotterdammers bleven weliswaar betrekkelijk eenvoudig op de been, maar wisten zelf geen mogelijkheid te creëren.

Pas in het laatste kwartier van de eerste helft nam Feyenoord het initiatief in het Oosterpark, waar de supporters tot op dat moment alleen van de zon konden genieten. Het schot van Salomon Kalou zeilde over, maar was de aanzet tot een fase waarin Feyenoord het spel maakte. De openingstreffer was daarom niet zozeer verrassend, de maker van het doelpunt echter wel. Nadat André Bahia tijdens zijn tweede basisoptreden scoorde tegen FC Den Bosch, herhaalde de centrale verdediger dat kunststukje tijdens zijn derde optreden in de basiself. De Braziliaan had er wel wat geluk voor nodig. Bahia schoot de bal in het lege doel, nadat hij eerst tegen de paal en doelman Roorda had gekopt: 0-1.

Cory Gibbs keerde in de tweede helft door een hamstringblessure niet meer terug uit de kleedkamer. In zijn plaats kwam Gianni Zuiverloon, die het op zijn geliefde positie in het centrum mocht laten zien. De verdediger mocht eveneens aantonen over een goede uittrap te beschikken. Lodewijks liet in de eerste helft al een aantal maal blijken pijn te voelen bij het uittrappen, waarna hij het aan Zuiverloon over liet. De situatie was zo zorgelijk dat derde doelman Malek Malkowski ging warmlopen. Tot een invalbeurt kwam het echter niet. De aandacht ging daarmee vooral uit naar de keeperproblematiek. Dat kon ook, omdat de Rotterdammers zich nauwelijks druk hoefden te maken om de onmachtige Groningers. Het was aan Romeo Castelen te ´danken´ dat het nog een wedstrijd bleef. De rechteraanvaller had twee keer de beslissing op zijn schoen, maar verzuimde beide keren de marge te verdubbelen. Zijn eerste schot werd half gepareerd door Roorda, waarna de bal smoorde en kon worden uitverdedigd door Elshot. Diezelfde verdediger toonde zich ook bij de tweede kans van Castelen attent.

Feyenoords aanvaller was Roorda al gepasseerd, maar zijn te zachte schot werd van de lijn gehaald door Elshot. De thuisploeg bleef zodoende in de wedstrijd en putte er vertrouwen uit. Het leidde tot een rommelige slotfase, waarin Feyenoord ver naar achteren werd gedrongen en het meegereisde Legioen vreesde dat de ploeg voor de derde keer in één week in de slotfase een voorsprong zou verspelen. Zover zou het niet komen. Feyenoord bleef overeind en Nicky Hofs voorzag de score nog van wat glans met een schuiver in de verste hoek.

FC Groningen – Feyenoord: 0-2