FEYENOORD LIJDT EERSTE THUISNEDERLAAG OOIT TEGEN HEERENVEEN: 1-3

Feyenoord heeft voor het eerst in de clubhistorie in De Kuip verloren van Heerenveen: 1-3. De Rotterdammers moesten in de slotfase met tien man verder na een rode kaart van Danko Lazovic. Feyenoord kwam voor rust via Dirk Kuyt nog wel op gelijke hoogte, maar Mika Väyrynen – ook maker van het eerste doelpunt – scoorde meteen 1-2. Petter Hansson zorgde een kwartier voor tijd voor de beslissing. Malek Malkowski debuteerde in Feyenoord 1.

Malek Malkowski arriveerde in Rotterdam op het moment dat Jurek Dudek zich wekelijks in de kijker speelde bij Europese topclubs. Dudek zou gaan, zoveel stond vast, en zijn landgenoot moest hem op termijn opvolgen. Het kwam er nooit van. Malkowski´s avontuur bij Feyenoord beperkte zich vooral tot Woudestein, waar hij met Jong Feyenoord en Excelsior in actie kwam. Hij zal er inmiddels al niet meer op gehoopt hebben, maar op 1 mei 2005 gebeurde het dan toch. Malkowksi maakte - vijf jaar na zijn komst en slechts enkele weken voor zijn vertrek - dan toch zijn officiële debuut door blessures van Patrick Lodewijks en Gábor Babos.

De Pool kan onmogelijk een goed gevoel hebben overgehouden aan dat debuut. Heerenveen kwam voor rust in de persoon van Mika Värynen twee keer in scoringspositie en toonde zich messcherp in de afronding. De Fin schoot eerst geplaatst van buiten het strafschopgebied raak en was vlak voor rust oog in oog met Malkowski wederom trefzeker. Ondanks dat de doelman bij enkele terugspeelballen wat onzeker oogde, kon hem niets verweten worden. Feyenoord als ploeg echter wel, want de Rotterdammers voetbalden verre van overtuigend en lieten Heerenveen het eerste half uur het initiatief. Het leidde tot de achterstand na 14 minuten en niet veel later een tactische ingreep van Gullit, die Bosschaart verving door Pardo. Heerenveen toonde zich tevreden en drukte nauwelijks door. Dat kwam de ploeg van Gertjan Verbeek duur te staan, want bij de eerste de beste kans voor Feyenoord – al kon er nauwelijks van een kans gesproken worden – was het raak. Dirk Kuyt knokte zich aan de rechterkant langs de fysiek sterke Hansson en had nog genoeg kracht over om prachtig diagonaal uit te halen en doelman Vandenbussche te verrassen.

Het doelpunt had het gewenste effect tot gevolg, want Feyenoord wist eindelijk kansen te creëren. Kalou was twee keer met een schot (naast en over) gevaarlijk en Bart Goor zag zijn inzet gekeerd door Vandenbussche. Feyenoord trok de wedstrijd langzaam maar zeker naar zich toe, maar werd compleet verrast toen Väyrynen opdook voor Malkowski. De Fin toonde zich messcherp in de afwerking en verzorgde zo de 1-2 ruststand.

Ondanks die tegenvaller hield Feyenoord ook in de tweede helft het initiatief, zonder in eerste instantie echt gevaarlijk te worden. Kuyt was dat na 54 minuten wel met een lob. Vandenbussche was verslagen, maar de Katwijker mikte centimeters over. Een minuut later was zijn schot wel op de goede hoogte, maar bracht Vandenbussche ten koste van een hoekschop redding. Ook dat leverde weer een kans op, maar De Graaf schoot naast.

Feyenoord vergat te scoren en dat werd het uiteindelijk noodlottig. Samaras brak na een uur voetbal uit op rechts, waar hij langs Saidi stormde. Het was aan Malkowski en het nodige geluk te danken dat Feyenoord in de wedstrijd bleef. De Pool redde knap op de inzet van Samaras, maar was kansloos bij de herkansing van Huntelaar, die centimeters naast schoot. Het was een uitval die inherent was aan het offensief waartoe Feyenoord zich gedwongen zag. Gullit onderstreepte de aanvallende intenties nog maar eens door aanvaller Lazovic in te brengen voor middenvelder De Graaf. Maar het was de Friese club die uiteindelijk met de drie punten aan de haal ging. Petter Hansson kopte een hoekschop hard in de uiterste hoek en velde daarmee het vonnis over Feyenoord. Danko Lazovic was zijn frustratie na 81 minuten niet de baas en botvierde dat met een elleboogstoot op Ugur Yildirim. De Serviër zag de rode kaart voorgehouden, waarmee het gehoopte slotoffensief in duigen viel en Heerenveen een historische overwinning rijker was.

Feyenoord – Heerenveen 1-3

14´ 0-1 Väyrynen