FEYENOORD GLIJDT UIT IN NIJMEGEN: 2-0

Feyenoord heeft tegen NEC de vierde nederlaag in de laatste vijf competitieduels geleden. Een benutte strafschop van Bart van den Eede en een kopbal van Andrzej Niedzielan velden in de tweede helft het vonnis over het onmachtige Feyenoord: 2-0. Tim Vincken debuteerde met een basisoptreden. Patrick Paauwe en Leonardo keerden na lange tijd terug in de beginopstelling.

Tim Vincken beleefde een weekend waarin blijdschap en treurnis elkaar afwisselden. Vrijdag hoorde de 18-jarige A-junior dat hij zijn opwachting zou maken in de selectie van Feyenoord 1. Een dag later werd iets van die blijdschap weggenomen toen Feyenoord A1 de kansen op de titel grotendeels verspeelde. Vinckens afwezigheid, en die van topscorer Jonathan de Guzman, deed zich voelen in de 2-1 verloren wedstrijd tegen Twente/Heracles. Maar op zondagochtend was alles vergeten toen Gullit het woord richtte tot Vincken en hem mededeelde waar hij vooraf nauwelijks van had durven dromen: de rechteraanvaller startte in de basis.

Veel kans om indruk te maken had Vincken in de eerste helft niet. Dat kon het talent onmogelijk verweten worden. Het was het gevolg van de voortdurende aanvalsgolven waardoor de Feyenoord-defensie met name het eerste half uur werd geteisterd. Dat de Rotterdammers desondanks met een 0-0 stand de rust bereikten, was dan ook aan het falen van de NEC-aanvallers én Gabor Babos te danken. De Hongaarse doelman trad uitstekend op bij de vele kansen die NEC zich wist te creëren. Dat begon al na vier minuten toen Denneboom verrassend uithaalde en Babos de bal over de lat tikte. Het was het startsignaal van een serie kansen voor Niedzielan en Denneboom, die het vizier duidelijk niet op scherp hadden. De manier waarop Denneboom na dertien minuten een kans verprutste was wat dat betreft veelzeggend. De aanvaller kreeg een afgemeten voorzet van Niedzielan en hoefde de bal twee meter voor de doellijn alleen nog maar binnen te tikken. Hij presteerde echter iets wat nog knapper was dan scoren: hij schoot over. Feyenoord kon er nauwelijks iets tegenin brengen, al kreeg de ploeg van Gullit het laatste kwartier iets meer vat op de zelfverzekerd spelende thuisploeg. Het leidde nog tot een schotje van Hofs (in de handen van doelman Gentenaar) en een afstandschot van Bart Goor (naast).

Van den Eede schaarde zich in de tweede helft in het gezelschap van Denneboom. Ook de Belg slaagde er in niet in om de bal het laatste zetje te geven bij een niet te missen kopbal. NEC zou toch aan de voorsprong komen, met dank aan de slechte weersomstandigheden. Een terugspeelbal van Saidi bleef hangen op het doorweekte veld. Het stelde Denneboom in de gelegenheid af te stormen op Babos, die op zijn beurt een overtreding maakte. Scheidsrechter Braamhaar kende NEC een strafschop toe. Van den Eede toonde zich eindelijk trefzeker en bracht NEC de voorsprong: 1-0. De Belg kon het duel hierna beslissen, maar Saidi haalde zijn kopbal van de lijn. De beslissing volgde vlak voor tijd alsnog, toen de vrijstaande Niedzielan de voorzet van Denneboom knap inkopte. Het betekende de vierde nederlaag in de laatste vijf competitieduels. Hofs had vlak voor tijd twee keer de mogelijkheid om de eer te redden, maar schoot eerst over en vervolgens op de lat.

NEC – Feyenoord 2-0

71´ 1-0 Van den Eede (strafschop)
86´ 2-0 Niedzielan

Geel: Ebbinge, Babos

NEC: Gentenaar; Nalbantoglu, Wisgerhof, Ebbinge (59´ Pothuizen), Leiwakabessy; Barreto, Tininho (85´ Wielaert), Boutahar (90´ Kazlauskas); Denneboom, Niedzielan en Van den Eede.

Feyenoord: Babos; Östlund, Saidi, Paauwe, Basto; Vincken, Bosschaart (69´ Pardo), Hofs, Goor; Kuyt en Leon