FEYENOORD WINT CUP; MASSALE VECHTPARTIJ IN NANJING

Feyenoord heeft het internationale toernooi van de stad Nanjing gewonnen. In China versloegen de Rotterdammers tegenstander Nacional uit Uruguay met 3-0. Nicky Hofs was in de twaalfde minuut de eerste doelpuntenmaker voor Feyenoord. De ploeg van Erwin Koeman maakte vooral na rust indruk. Daarin scoorde de jarige Dirk Kuyt twee goals. Het slot van de wedstrijd werd ontsierd door een massale vechtpartij. Feyenoord liep van het veld, maar keerde na vijf minuten weer terug. Morgen sluit Feyenoord het kamp in China af met de laatste trainingen. Zondag keert de ploeg terug in Rotterdam.

Feyenoord opende minder flitsend dan een paar dagen eerder, maar dat mocht gezien de omstandigheden geen verrassing heten. Niet alleen was het een stuk warmer in het Nanjing Olympic Sports Centre dan tijdens de wedstrijd tegen Espanyol, Feyenoord had nu ook een week van zeer intensieve trainingen in de benen. Het moet coach Koeman goed hebben gedaan om te zien hoe snel Feyenoord zich aanpaste aan de omstandigheden. De Rotterdammers speelden de bal goed rond en gingen geduldig op zoek naar mogelijkheden.

De laatste training voor het treffen met Nacional had coach Erwin Koeman met een extra probleem opgezadeld. Linksback Ferne Snoyl was geblesseerd geraakt aan zijn onderbeen en kon onmogelijk spelen. Het noopte Koeman tot improviseren, omdat de andere linksback in de selectie, Pascal Bosschaart, nog enige weken nodig heeft voor zijn herstel. Zo kwam het dat in China de Braziliaan Bahia zijn debuut maakte als linksback.

Ook de rest van het elftal was op een aantal plaatsen gewijzigd in vergelijking met de eerste wedstrijd. Zo keepte Lodewijks in plaats van Aerts, speelde niet Östlund maar Greene rechtsback en werd het centrale verdedigingsduo dit keer gevormd door het koppel Paauwe/Saidi in plaats van Bahia/Greene.

Op het middenveld speelden Schreuder en Hofs hun eerste wedstrijd in de basis tijdens het verblijf in het Verre Oosten. Alleen Sebastian Pardo bleef in de middenlinie gehandhaafd. Hij was tegen Espanyol een van de betere spelers, maar wist die prestatie tegen de Zuid Amerikanen niet te handhaven. Pardo begon slecht aan de wedstrijd en leed bij zijn eerste twee balcontacten onnodig balverlies.

Dat die fouten niet werden afgestraft, had alles te maken met de krachtsverhouding tussen Feyenoord en Nacional. De Rotterdammers waren vanaf het beginsignaal de betere ploeg, al leverde dat overwicht minder flitsende aanvallen op dan in de eerste wedstrijd van het toernooi. Daar tegenover stond dat Feyenoord ook dit keer weer vroeg afstand nam. Een mooie aanval over links bracht de bal via Kalou en Castelen uiteindelijk bij Hofs. De kleine middenvelder, die in de rechterzone een opvallend goede wedstrijd speelde, haalde uit, maar zag zijn schot op de paal belanden. Met enig fortuin kreeg hij de bal in de rebound wéér voor zijn voeten en toen was het wel raak: 1-0.

Ook Feyenoords tweede kans was voor Hofs. Hij schoot in de 22ste minuut rakelings naast, nadat hij knap van zijn directe tegenstander was weggedraaid. Koeman moet tot zijn genoegen hebben vastgesteld dat Nacional in aanvallend opzicht nauwelijks in het stuk voorkwam. De Uruguyanen waren één keer dichtbij een goal in de persoon van Fernandez, maar toen was de eerste helft al bijna voorbij. Bovendien stond daar tegenover een kans voor Kuyt, waarbij de inzet van de jarige Katwijker op de keeper strandde.

In de tweede helft kwamen er nog meer kansen voor Feyenoord. Kalou kreeg twee keer een opgelegde mogelijk maar miste en ook Castelen verzuimde de voorsprong te vergroten. Het spel in de tweede helft deed steeds vaker aan de flitsende eerste helft tegen Espanyol denken. Ook toen kreeg Feyenoord kans op kans en ook toen bleef het aantal Rotterdamse treffers bescheiden. Tot Dirk Kuyt het op zijn heupen kreeg. De lieveling van het Chinese publiek scoorde in drie minuten tijd tweemaal en gaf Feyenoord zo de uitslag die het verdiende.

Twee tegendoelpunten in drie minuten, dat was net iets te veel tegenslag voor de heetgebakerde Zuid Amerikanen. Dat bleek uit de reactie na een stevige tackle van invaller Hossam Ghaly. De Egyptenaar was nog niet opgestaan, toen hij al werd neergeschopt door zijn tegenstander. Daarna explodeerde de wedstrijd en ontstond een vechtpartij waaraan binnen een paar seconden alles en iedereen meedeed: veldspelers, keepers en reserves. Kalou werd achterna gezeten door de doelman van Nacional, waarna ex-Flamengo speler André Bahia aantoonde al eerder met dit bijltje te hebben gehakt. Hij ontzette zijn ploeggenoot op uiterst kordate wijze. Ondertussen was het complete middenveld al omgetoverd tot één groot slagveld.

De schermutselingen duurden zo lang, dat Feyenoord uiteindelijk besloot van het veld te stappen om de gemoederen tot bedaren te brengen. Vijf minuten later keerde de ploeg van Koeman weer terug op het veld en werd de wedstrijd hervat. Met een tiental Feyenoorders, want Ghaly kon meteen weer terug naar de kleedkamer, aangezien de arbiter hem alsnog een rode kaart gaf voor de eerdere overtreding.

Gescoord werd er niet meer, waarna Dirk Kuyt de cup in ontvangst mocht nemen.

Feyenoord-Nacional 3-0 (1-0)