GERECHTIGHEID VOOR WINNEND FEYENOORD A1

Lang zag het er naar uit dat Feyenoord A1 onverdiend tegen puntenverlies zou aanlopen in Den Haag, maar in de laatste minuut won de ploeg van Henk Fräser alsnog van ADO: 2-3. De wijze waarop dat gebeurde was bijna net zo ongelooflijk als de reële kans dat de wedstrijd in een puntendeling zou eindigen. Evander Sno pikte de bal op en schoot in de slotseconden van dertig meter afstand in de kruising. ´Er bestaat nog gerechtigheid´, sprak Fräser dan ook, toen de euforie van het moment wat was weggeëbd.

Fräser is er niet de trainer naar om complimenten toe te kennen als daar weinig reden voor is. Verbazend was het dan ook dat hij vol lof was over de prestatie in de eerste helft. ´Ik heb schitterende aanvallen gezien en het baltempo was goed. Ik was daar echt uiterst tevreden over´, aldus de coach, die daarna aangaf over het algemeen content te zijn met de teamprestatie. Het fundament van zijn ploeg staat, het gaat nu om het accentueren. Daar zal de trainer met zijn staf dan ook nog wel de komende tijd mee bezig zijn, want naast alle lof was er ook harde kritiek. Fräser: ´Als wij honderd kansen krijgen, schieten we er misschien tien in. Dat moet nog zoveel beter. Ik heb er bij de jongens ook op gehamerd in elk geval op doel te schieten en niet wild uit te halen en maar hopen op een doelpunt dat dan vaak niet zal volgen. De afwerking staat de komende dagen centraal bij de training. Maar ook in verdedigend opzicht was het niet voldoende. Meer ervaren jongens als Altheer en Sno hadden Buijs moeten aansturen. Dat gebeurde te weinig, daarnaast gaven ze veel te veel weg op cruciale momenten. Er is nog genoeg werk te doen met deze groep, al ben ik – misschien klinkt dat raar – ook tevreden.´

Want voetballend ziet het er uitstekend uit, bewees Feyenoord in Den Haag. Met veel balbezit en kansen leken de Rotterdammers een eenvoudige middag tegemoet te gaan. Sammuel was echter de enige die scoorde voor rust, nadat hij en Poldervaart eerst nog een grote kans onbenut lieten. Op aangeven van de uitstekend spelende Frank de Haan kon de Braziliaan na 41 minuten dan toch de 0-1 maken. In de tweede helft ging ADO meer in de aanval, wat Feyenoord ruimte bood om kansen te creëren. Na 61 minuten resulteerde dat in de tweede treffer van de middag. Biseswar schoot raak in de korte hoek nadat hij de bal van De Haan had ontvangen: 0-2. ADO leek op de knieën, maar twee minuten later stond het alweer 1-2 na geklungel in de verdediging. Het oordeel van de trainer: ´Dat nam ik alle vier mijn verdedigers kwalijk, want ze stonden allen slecht opgesteld.´ De thuisploeg ging in de eigen kansen geloven en na 75 minuten kreeg het een terechte strafschop toegekend toen Altheer en Drenthe opzichtig de fout ingingen. ADO benutte het buitenkansje en leek onterecht met een punt aan de haal te gaan: 2-2. ´Dat was pijnlijk, want ondanks de slordigheden voorin en achterin, speelden we een goede wedstrijd waarin ADO niks te vertellen had´, aldus Fräser. Een wonderschone goal van Sno hielp de dolblije Feyenoorders alsnog aan de zege. Fräser loopt al heel wat jaren mee in het voetbal, maar leerde zaterdag toch nog een wijze les. ´Er bestaat nog gerechtigheid in voetbal´, sprak hij lachend.

Opstelling Feyenoord A1: Doedee; Buijs, Altheer, Sno, Drenthe; De Haan, Schet, Sammuel (90´ Hammouti); Biseswar, Poldervaart (77´ Smits) en Kogeldans.