Fanshop
Fanshop

ZONDAG 11 SEPTEMBER; 14.30 UUR: FEYENOORD – NEC

Ajax is geweest, de blik moet vooruit naar NEC. Erwin Koeman was de afgelopen dagen bezig om de euforie te doorbreken. ‘In positieve zin uiteraard’, aldus de trainer, die de voorbije trainingsweek als ‘niet bepaald ideaal’ bestempelde. De oefenmeester miste bijna een elftal aan internationals én de geblesseerde Schreuder. Goed nieuws was er ook, want Romeo Castelen en aankoop John Owoeri zijn zondag hoogstwaarschijnlijk inzetbaar.

Castelen speelde ruim een maand geleden zijn laatste wedstrijd. De kans is groot dat hij zondag weer in actie komt nu hij hersteld is van zijn hamstringblessure. Koeman: ‘Het ziet er goed uit, maar ik hou nog een slag om de arm. Zaterdag kijk ik of hij bij de selectie van achttien spelers komt. Die kans is groot.’ Dat gaat ook op voor Owoeri, die mogelijk zijn debuut maakt. Koeman zag de Nigeriaan afgelopen week voor het eerst spelen met Jong Feyenoord. ‘Hij maakte een redelijke indruk. Het is een jongen die een uitstekend spelinzicht heeft en een goed hard schot met rechts. Hij kan ook een gevaarlijke corner nemen’, refereerde de oefenmeester naar de training van even daarvoor, waarbij Owoeri standaard de hoekschoppen vanaf rechts verzorgde.

Op basis van de middagsessie lijkt de kans groot dat Koeman meteen een basisplaats voor Castelen inruimt. Ook Bosschaart – die dit seizoen nog niet eerder in de basis startte – was één van de elf. De Rotterdammer start dan ook vrijwel zeker in de basis, aangezien concurrent Ferne Snoyl één wedstrijd schorsing uitzit. Verrassende afwezige is Shinji Ono. De Japanner trainde deze week voluit mee, maar Koeman wil hem voorzichtig brengen. Ono krijgt daarom niet zondag, maar een dag later zijn eerste speelminuten bij een duel van Jong Feyenoord. Koeman: ‘Hij oogt fit en doet goed mee aan de groepstraining. Maar een training is heel wat anders dan een wedstrijd. Daarom laat ik hem eerst ritme opdoen in Jong Feyenoord.’

De voorbereiding op het duel met NEC was bepaald niet optimaal te noemen. Schreuder ontbrak de hele week, net als bijna een elftal aan internationals. ‘Het was niet mogelijk om gericht met de groep te trainen, al heb ik wel individueel met de jongens gewerkt. De situatie was niet ideaal. Maar het is geen excuus, want we zijn niet de enige club die daar last van heeft’, aldus de trainer, die zondag naast Ono, Schreuder en Snoyl ook niet kan beschikken over Tim Vincken, Christian Gyan en Cory Gibbs.

DE TEGENSTANDER

Dertiende werd NEC slechts afgelopen seizoen, een typische grijze muizenpositie. Daarmee kwam een passend einde aan een voetbaljaar dat de Nijmegenaren toch al weinig hoogtepunten had geschonken, maar wel één groot dieptepunt: het vertrek van trainer Johan Neeskens. Diens opvolger Cees Lok begon afgelopen zomer aan zijn eerste volledige jaar als hoofdtrainer. Zijn opdracht: NEC weer het gesprek van de dag maken in de stad aan de Waal.

Gezien de in de selectie aanwezige kwaliteiten eindigde NEC vorig seizoen veel te laag. Maar wat de trouwe NEC-fans nog meer dwars zat, was dat het team er naar hun beleving ook niet genoeg voor knokte. En als er iets irriteert in De Goffert, dan is het een gebrek aan instelling. Dit seizoen moet het dus anders bij NEC. De condities daarvoor zijn aanwezig. De selectie van NEC bleef immers redelijk op peil en werd zelfs nog versterkt. Zo kwam de boomlange Zweedse verdediger Jonas Olsson van Landskrona BoIS en werd doelman Gábor Babos gehuurd van Feyenoord om de plek van Gentenaar op te vullen. Op de valreep trok NEC bovendien nog Jasar Takak aan. De PSV-huurling moet het scorend vermogen van de Nijmegenaren - ook vorig seizoen al het grote manco van de ploeg – verbeteren.

Al met al is NEC er dus sterker op geworden, te meer daar Edgar Barreto, het grote talent van de  club, weer een jaar ouder én beter is. Met Rotterdammer Said Boutahar, oud-Feyenoorder Tininho en aanvaller Romano Denneboom heeft trainer Cees Lok nog een aantal bovengemiddeld getalenteerde voetballers in huis. Vandaar dat Lok dan ook duidelijk was toen hij de doelstelling voor dit seizoen formuleerde: 'NEC moet dit jaar in het linkerrijtje eindigen. Haal je de play-offs niet dan ben je in april klaar. En daar moet ik even niet aan denken.' Vooralsnog hoeft Lok niet te vrezen voor een extreem lange vakantie, aangezien NEC, momenteel de nummer zeven de eredivisie, aardig is begonnen. Feyenoord zal op zijn hoede moeten zijn, vooral ook omdat NEC erop gebrand is zich te revancheren voor de thuisnederlaag tegen RKC.

Feyenoord – NEC
Zondag 11 september om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Braamhaar

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly, Paauwe, Pardo; Castelen, Kuyt en Kalou.
NEC: Babos; Wielaert, Wisgerhof, Olsson, J Leiwakabessy; Takak, Barreto, Boutahar, Tininho; Van den Eede, Denneboom (of Grot of Prent).

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN IN DE COMPETITIE

THUIS
5/12/2004 Feyenoord - NEC 2-1
17/8/2003 Feyenoord - NEC 2-1
18/8/2002 Feyenoord - NEC 2-0
9/12/2001 Feyenoord - NEC 5-0
21/4/2001 Feyenoord - NEC 3-0

UIT
8/5/2005 NEC - Feyenoord 2-0
28/1/2004 NEC - Feyenoord 1-2
16/3/2003 NEC - Feyenoord 1-2
8/9/2001 NEC - Feyenoord 0-3
19/11/2000 NEC - Feyenoord 1-3