FEYENOORD NA RUST RUIM LANGS HEERENVEEN: 5-1

Feyenoord is ook de vijfde competitiewedstrijd zonder puntenverlies gebleven. De ploeg van Erwin Koeman won overtuigend met 5-1 van Heerenveen, nadat het bij rust nog met 0-1 had achter gestaan. Treffers van Dirk Kuyt (2x), André Bahia, Patrick Paauwe en Salomon Kalou (strafschop) brachten Feyenoord de zege. Klaas Jan Huntelaar kreeg wegens natrappen bij een 1-1 stand de rode kaart. Jonathan de Guzman debuteerde acht minuten voor tijd, terwijl Shinji Ono na vier maanden zijn rentree als invaller maakte.

Paul Bosvelt stond nog voor het eerste fluitsignaal had geklonken in het middelpunt van de belangstelling. De man die drie jaar geleden als eerste de UEFA Cup omhoog tilde, kreeg het ontvangst waarop hij vooraf zo had gehoopt. Toegejuicht en – gezongen en met een TIFO-actie onthaald werd het voormalige boegbeeld met alle egards behandeld. De spandoeken met de tekst ´Eens een Feyenoorder´ en ´Voor altijd in ons hart´ spraken boekdelen over de wijze waarop het Legioen met zijn helden omgaat. Tijdens de wedstrijd mochten al deze sentimenten geen rol spelen, sprak Bosvelt vooraf. Toch was voormalig ploeggenoot Jean Paul van Gastel stellig in het officiële wedstrijdmagazine. ´Diep in zijn hart zal Paul het prima vinden als Feyenoord vandaag wint, want hij is en blijft een Feyenoorder.´

Even na half drie verschoof de aandacht naar de actualiteit daarmee naar een andere Heerenveen-speler. Ugur Yildirim kreeg na elf minuten de kans zijn grootste kwaliteit te etaleren en maakte zijn reputatie meteen waar. De officieuze  wereldkampioen vrije trappen nemen, krulde de bal over de muur en liet Lodewijks vanaf twintig meter kansloos. Dat Yildirim mocht aanleggen, was voor de Feyenoorders een bron van irritatie. Klaas Jan Huntelaar ging wel heel gemakkelijk naar de grond en kreeg met de vrije trap hetgeen hij beoogde. Het fluitsignaal riep ook irritatie op bij het morrende Legioen, dat steeds vaker opmerkingen had op de leiding. Arbiter Van Dongen liet in de ogen van publiek en spelers veel te veel toe, wat enkele fluitconcerten tot gevolgd had. De aandacht werd daarmee afgeleid van het spel van Feyenoord, dat het eerste half uur zwak was. Pas na de matige beginfase kwam de ploeg van Koeman aan voetballen toe, wat enkele goede kansen tot gevolg had. Castelen – die voor het eerst dit seizoen in de basis startte – had voor de gelijkmaker moeten tekenen. Jeroen Drost ging opzichtig in de fout en verspeelde de bal aan Kuyt, die afgaf op Castelen. De rechteraanvaller wachtte te lang en zag zijn schot via een Heerenveens been overgaan. Enkele minuten later was er opnieuw een hoofdrol voor Kuyt, die de aanval alleen opzette en Kalou in stelling bracht. De Ivoriaan kwam tot een schot, maar doelman Boy Waterman redde. In de herkansing kreeg Kuyt de bal voor zijn voeten, maar schoot hij over. Heerenveen bleef loeren op een moment van verslapping, dat vijf minuten voor rust ook volgde. Michel Breuer werd ongedekt gelaten en kopte hard in uit een hoekschop, waarop Lodewijks met kunst- en vliegwerk redding bracht. Hoewel Feyenoord serieus in de problemen zat, werd er geen moment gewanhoopt op veld en tribune. Ook omdat Shinji Ono na veertig minuten in het veld kwam. Na bijna vier maanden blessureleed keerde de baltovenaar terug in het eerste, met meteen de zware last op zijn schouders om puntenverlies af te wenden.

Niet alleen Ono, maar ook de andere tien Feyenoorders leken doordrongen van de dreiging. De Rotterdammers trokken na rust massaal ten aanval, wat vijf minuten later meteen een levensgrote kans opleverde. Castelen gaf messcherp voor, maar Kalou slaagde er niet in om de bal te raken en daarmee de kans tot doelpunt te promoveren. De treffer zou er evenwel komen toen Kuyt besloot van afstand uit te halen. Het resultaat oogstte alom bewondering, want de Katwijker schoot van buiten het strafschopgebied doeltreffend in de kruising.

De ban was gebroken en Heerenveen moest zich beperken tot verdedigen. De frustratie van Klaas Jan Huntelaar – eenzame spits voorin – was schijnbaar zo groot dat hij natrapte richting Bosschaart. Huntelaar bewees zijn ploeg daarmee een slechte dienst, want zijn actie had een rode kaart tot gevolg. Feyenoord trok geruggensteund door het luidruchtige Legioen onverminderd door ten aanval. Na een te hoog gemikt schot van Kalou viel het doelpunt dat niet uit kon blijven. André Bahia frommelde tien minuten na de gelijkmaker de 2-1 binnen, waarmee Ali Boussaboun – die al klaar stond om in te vallen – meteen weer op de reservebank plaats kon nemen.

De noodzaak om te scoren was daarmee verdwenen, maar de punten waren nog niet binnen. Dat bewees de inzet van Pranjic. De Kroaat vuurde onbereikbaar voor Lodewijks op de lat. Even later besliste Feyenoords populairste aanvaller de wedstrijd alsnog. Een gevoelige pass van Greene kwam uit bij Kuyt, die wel raad wist met de kans en Waterman kansloos liet met een hard schot. Heerenveen was klaar voor de sloop en moest twintig minuten na de gelijkmaker de vierde treffer incasseren. Een verwoestende uithaal van Patrick Paauwe betekende de 4-1.

Nadat Paul Bosvelt onder luid applaus was gewisseld, werd het allemaal nog mooier voor de Rotterdammers. Alexander Östlund werd neergelegd in het zestienmetergebied, waarna Salomon Kalou vanaf elf meter de eindstand bepaalde.

Feyenoord – Heerenveen: 5-1

11´ 0-1 Yildirim
55´ 1-1 Kuyt
66´ 2-1 Bahia
71´ 3-1 Kuyt
75´ 4-1 Paauwe
90´ 5-1 Kalou (strafschop)

Geel:Lodewijks, Bosvelt
Rood: Huntelaar (wegens natrappen, 61´)

Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Bosschaart; Ghaly (82´ De Guzman), Paauwe, Pardo (40´ Ono); Castelen (79´ Boussaboun), Kuyt en Kalou.

Heerenveen: Waterman; Bakkati, Seip, Hansson, Drost (76´ Derveld); Breuer, Bosvelt (87´ Nörregaard), Prager, Pranjic; Yildirim (84´ Tarvajärvi) en Huntelaar.