Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZONDAG 16 OKTOBER; 14.30 UUR: FEYENOORD – FC GRONINGEN

De twee opeenvolgende thuisnederlagen tegen FC Groningen moeten zondag als brandstof werken voor Feyenoord, vindt Erwin Koeman. ‘Dat gegeven moet de jongens optimaal motiveren. De motivatie moet zijn dat we als gekken tekeer gaan, maar dan wel met verstand’, aldus Koeman. Jonathan de Guzman is zondag zeker van de partij en waarschijnlijk ook Hossam Ghaly, de Egyptenaar die op weinig meer leek te kunnen rekenen.

Hossam Ghaly was tijdens het perspraatje op vrijdagmiddag dan ook de meest besproken Feyenoorder. In Boekarest leek de middenvelder het laatste restje krediet te hebben verspeeld bij zijn trainer, maar door de blessure van Ono kan hij na één wedstrijd afwezigheid zondag zomaar weer opduiken in de basiself. ‘Ik heb ook nooit gezegd dat ik hem heb afgeschreven’, zegt Koeman. ‘Ik was niet over hem te spreken, maar ook in zijn geval hou ik alle opties open. Ik schrijf geen spelers af zolang ik over ze kan beschikken. Onze zienswijzen lopen uiteen, dat is zo. Laat hem nu maar zien dat ik ongelijk heb en hoe goed hij is.’

Na de nederlagen tegen Rapid Boekarest en FC Utrecht wordt zondag duidelijk of er sprake was van een incident. Koeman: ‘Laten we het hopen. Hopelijk staan de spelers niet meer bij die wedstrijden stil. Bij mij zit het nog wel in het achterhoofd, maar dat maakt minder uit. Ik sta niet op het veld. De motivatie moet zondag zijn dat we nu twee keer op rij van Groningen in De Kuip hebben verloren. Dat moet leven in de groep. En vanuit die gedachte zullen we er alles aan doen om de drie punten binnen te halen.’

Dat zal zeker gebeuren met De Guzman, gaf Koeman op vrijdag aan. De verwachting is dat ook Ghaly meespeelt door de afwezigheid van Ono én het feit dat Feyenoord waarschijnlijk met een versterkt middenveld zal spelen. Op donderdag trainde Koeman met vier verdedigers, terwijl hij er op vrijdag drie gebruikte. ‘Het is een mogelijkheid om met drie man achterin te spelen, want ik weet hoe Groningen speelt’, zegt Koeman. ‘Het zal anders zijn dan tegen NAC, de wedstrijd waarmee we ook met drie man achterin speelden. Maar we kunnen in twee systemen spelen. Het is alleen jammer dat we weinig tijd hebben gehad om het te oefenen aangezien zoveel internationals weg waren.’ Het versterkte middenveld zal waarschijnlijk de terugkeer van Sebastián Pardo in de basis tot gevolg hebben.

Bosschaart is vrijwel zeker niet van de partij. De linksback heeft griep en trainde drie dagen niet mee. ‘Ik verwacht hem niet in te kunnen zetten’, aldus Koeman, die ook de langer geblesseerden Gibbs, Ono, Gyan, Hofs, Mtiliga en Schreuder mist.

DE TEGENSTANDER

Er zijn maar weinig clubs in Nederland waarop de term ‘sleeping giant’ zo van toepassing is als FC Groningen. De vereniging heeft in de eigen provincie een groot achterland en geen enkele topclub reist graag af naar het Hoge Noorden. Het traditierijke Oosterpark is tot nog toe echter een sta-in-de-weg bij de verwezenlijking van de ambities van de ‘FC Grun’. Want hoewel het elftal er moeilijk te verslaan is, kan de club in het verouderde stadion te weinig fondsen creëren om structureel een stapje hoger te komen. Maar daarin komt spoedig verandering. Want de ‘Euroborg’ nadert zijn voltooiing. Per januari speelt FC Groningen in een geweldige voetbaltempel en hopen de Noorderlingen de weg naar de subtop definitief in te kunnen zetten.

Sinds de rentree in de eredivisie van vijf jaar geleden speelt FC Groningen een nogal marginale rol in de eredivisie. Tijdens de eerste twee seizoenen op het hoogste niveau eindigden de Groningers maar ternauwernood boven de rode streep. Sinds Ron Jans in oktober 2002 trainer werd, is heel langzaam een stijgende lijn ingezet. In zijn eerste jaar zag Jans de groen-witten nog stranden op een vijftiende plaats, maar daarna werden achtereenvolgens een dertiende en een twaalfde plaats behaald. Dit seizoen ligt de lat weer ietsje hoger in het Oosterpark. Voorzichtig lonkt men naar het linkerrijtje al benadrukt de immer goedgeluimde Jans nog wel eens dat die noodzaak er volgens het beleidsplan nog niet is. Pas als Groningen tweewekelijks aan kan treden in de Euroborg moet de club een stabiele subtopper worden.

Misschien dat Jans zijn selectie daarmee te kort doet of simpelweg in bescherming wil nemen. Want met spelers als Erik Nevland, Yuri Cornelisse, Stefano Seedorf, Paul Matthijs, Arnold Kruiswijk, Gijs Luirink en de zondag waarschijnlijk nog geblesseerde Koen van de Laak hebben de noorderlingen flink wat subtopwaardige spelers in huis. Voeg daar de mentaliteit van Danny Buijs en Uruguayaan Bruno Silva en de ervaring van doelman Bas Roorda aan toe en er ontstaat een prima mix. Feit is ook dat Groningen in eigen huis van iedereen kan winnen, getuige ook de recentelijke zege op landskampioen PSV. Dat het team van Ron Jans kan winnen in De Kuip, bewees het team helaas de afgelopen twee seizoenen in successie. Wat dat betreft is Feyenoord vast gewaarschuwd. Benieuwd of Erwin Koeman het er tegen zijn oude club beter vanaf brengt dan zijn voorgangers.

Feyenoord – FC Groningen
Zondag 16 oktober om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Bossen

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia; Ghaly, De Guzman, Paauwe, Pardo; Castelen, Kuyt en Kalou.
FC Groningen: Roorda; Florén, Luirink, Kruiswijk, Silva; Levchenko, Seedorf, Matthijs, Buijs; Nevland en Cornelisse.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN ONTMOETINGEN

THUIS
21/11/2004 Feyenoord FC Groningen 1-2
2/5/2004 Feyenoord FC Groningen 1-2
23/2/2003 Feyenoord FC Groningen 4-1
14/10/2001 Feyenoord FC Groningen 1-0
11/2/2001 Feyenoord FC Groningen 1-0

UIT
24/4/2005 FC Groningen Feyenoord 0-2
2/11/2003 FC Groningen Feyenoord 3-3
3/11/2002 FC Groningen Feyenoord 0-2
10/2/2002 FC Groningen Feyenoord 0-1
17/12/2000 FC Groningen Feyenoord 1-0