Fanshop Tegemoetkoming
Fanshop Tegemoetkoming

ZONDAG 6 NOVEMBER; 14.30 UUR: FEYENOORD - VITESSE

Feyenoord voorkwam vorige week een dreigend uitcomplex door te winnen bij Willem II. Daarmee keerde de rust even terug, al kon Feyenoord nu ook weer niet heel veel vertrouwen uit de confrontatie putten. ‘Laat ik eerlijk zijn: een betere ploeg had het ons moeilijker gemaakt. Vitesse heeft meer kwaliteiten dan Willem II, dus het wordt wat dat betreft een interessante ontmoeting’, aldus Koeman.

Koeman liet deze week meerdere talenten van Varkenoord mee trainen. Dat had niets met de korte termijn – de wedstrijd tegen de nummer vijf van de Eredivisie – te maken. De trainer vindt het een goede zaak om de grootste talenten alvast te laten wennen aan het niveau bij het eerste. Evander Sno, Sammuel, Diego Biseswar en Royston Drenthe mochten zodoende hun opwachting maken bij de A-selectie. Laatstgenoemde staat bekend als begenadigd linksback op Varkenoord, maar had op de donderdagtraining handen en voeten nodig om Castelen af te stoppen. Daarnaast gaf hij een aantal verkeerde passes, wat één keer een tegendoelpunt tot gevolg had. Koeman: ‘Dat is goed om mee te maken voor hem en ook voor de andere jongens die moeten aanhaken. Ik zal deze jongens vooral bij de groep halen bij interlands, als ze zelf natuurlijk niet zijn geselecteerd voor jeugdinterlands. Want daar heb je ook nog mee te maken.’

De trainer liet tijdens het perspraatje op vrijdag ook nog even zijn licht schijnen over het mogelijke trainingskamp in Zuid-Afrika in januari. Koeman: ‘Het voordeel is dat er geen sprake is van een tijdsverschil. Daarnaast komen we op een dinsdagochtend terug en hebben we nog vijf dagen om ons voor te bereiden op de eerste wedstrijd tegen Vitesse. Ik ga er wel vanuit dat, als we gaan, we met een grote groep gaan. Ik zal ook een aantal jonge spelers meenemen met het oog op de Afrika Cup, dat in januari begint en waardoor we waarschijnlijk Ghaly, Saidi en Boussaboun voor enkele wedstrijden moeten missen.’

Met het oog op zondag betreffen de enige zorgen toevalligerwijs ook Ghaly en Saidi. Beiden hebben last van een hamstringblessure, waardoor hun inzetbaarheid twijfelachtig is. Patrick Lodewijks is weer helemaal fit en zal spelen. De spelers die zeker niet mee doen zijn de langer geblesseerde Ono, Mtiliga, Schreuder, Gibbs en Hofs.

DE TEGENSTANDER

Het grootste compliment voor Vitesse kwam vorige week uit de mond van een oud-Feyenoorder. Peter Bosz had even daarvoor met Heracles een kansloze 5-1 nederlaag geleden en stak daarop de lofzang op zijn opponent af. ‘Een sterkere ploeg dan Vitesse zijn we dit seizoen nog niet tegenkomen’, sprak hij. De woorden waren des te opvallender aangezien Heracles tot dat moment bepaald geen kleintjes had ontmoet in de competitie. Bosz had met zijn ploeg PSV op 1-1 gehouden en had in de Arena tegen Ajax een 0-0 uit het vuur gesleept. Een gevoel van machteloosheid had Bosz dan ook nooit gehad tegen de Nederlandse Champions League-vertegenwoordigers. Hoe anders was dat in het Gelredome, waar de promovendus op alle fronten werd overklast.
Dat was geen toeval. Vitesse steekt in grote vorm, wat het benadrukte in de laatste drie competitiewedstrijden. Met in totaal elf treffers werden ADO Den Haag, RBC Roosendaal en Heracles simpel aan de kant gezet. Weliswaar geen hoogvliegers in de Eredivisie, maar wel ploegen die sterk genoeg bleken om Ajax en PSV puntenverlies toe te brengen. Door de resultaten steeg Vitesse, dat in de schaduw staat van het verrassend presterende AZ, RKC en toch ook wel Feyenoord, anoniem naar de vijfde plaats van de ranglijst, een plek die straks recht geeft op deelname aan de Play-offs.
Maar zover is het nog lang niet. Voor trainer Edward Sturing is het interessant hoe de komende maand zich ontwikkelt. Nadat er amper twee maanden geleden nog aan zijn stoelpoten werd gezaagd na de blamerende bekeruitschakeling door AGOVV na strafschoppen, zit hij na een aantal aansprekende resultaten weer stevig in het zadel. Waar hij toen de rust probeerde te behouden, tempert hij momenteel de euforie. Sturing weet inmiddels hoe wisselvallig zijn ploeg presteert en kan momenteel alleen maar hopen dat een nieuwe terugval uitblijft. Met lastige wedstrijden tegen Feyenoord, Willem II en RKC op het programma verwacht hij wat dat betreft veel wijzer te worden. De ontmoeting met Feyenoord is om een andere reden van groot belang voor de Arnhemmers. Vitesse speelde al tegen AZ en PSV en kon zich tegen beide topploegen niet staande houden. Tegen de andere helft van de Top Vier, zondag Feyenoord en volgende maand Ajax, zal pas echt duidelijk worden wat er van die eerdere confrontaties is geleerd.
De selectie heeft genoeg kwaliteit om het elke tegenstander lastig te maken. Naast de winnaarmentaliteit van Harald Wapenaar, Stijn Vreven en Abubakari Yakubu is er met Theo Janssen en Ruud Knol ook veel voetbalvernuft in huis. Tel daarbij op dat de niet altijd even populaire Matthew Amoah sinds afgelopen zaterdag eindelijk het net weer weet te vinden en de recent uit de gratie geraakte Youssouf Hersi gemiddeld meer dan een treffer per duel maakt (vier uit drie) en het is duidelijk dat Vitesse een lastige tegenstander is. Feyenoord ontvangt zondag niet alleen een wisselvallige maar kwalitatief zeer sterke ploeg, die er momenteel in slaagt die kwaliteiten op het veld ten volle te benutten. Een gemakkelijke middag lijkt op voorhand uitgesloten.

Feyenoord – Vitesse
Zondag 6 november om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Luinge

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia, Snoyl; Ghaly (Pardo), Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
Vitesse: Wapenaar; Vreven, Dingsdag, Knol, Swerts; Van der Schaaf, Yakubu, Janssen; Hersi, Amoah en De Mul.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIEONTMOETINGEN

THUIS
23/1/2005 Feyenoord - Vitesse 1-2
22/11/2003 Feyenoord - Vitesse 3-0
12/4/2003 Feyenoord - Vitesse 2-1
17/11/2001 Feyenoord - Vitesse 3-2
20/12/2000 Feyenoord - Vitesse 2-0

UIT
29/8/2004 Vitesse - Feyenoord 1-1
8/2/2004 Vitesse - Feyenoord 0-0
19/10/2002 Vitesse - Feyenoord 1-1
17/2/2002 Vitesse - Feyenoord 2-1
4/3/2001 Vitesse - Feyenoord 0-0