DIEGO BISESWAR SCHIET FEYENOORD NAAR ZEGE: 2-3

Jeugdinternational Diego Biseswar heeft Feyenoord hoogstpersoonlijk de zege bezorgd in de uitwedstrijd tegen Roda JC. De 17-jarige aanvaller maakte tien minuten voor tijd de winnende treffer: 2-3. Dirk Kuyt en André Bahia scoorden voor rust. Roda trof via Sergio en Andres Oper eveneens twee keer doel in de eerste helft. De Limburgers eindigden de wedstrijd met tien man door de rode kaart van Pa Modou Kah. Ali Boussaboun viel na 53 minuten uit met een enkelblessure en werd vervangen door Biseswar. Patrick Paauwe kreeg zijn vierde gele kaart en is geschorst voor de wedstrijd tegen Heracles Almelo.

Koeman verbaasde menigeen met zijn opstelling. Niet voor het eerst dit seizoen koos de trainer ervoor om met drie verdedigers en een versterkt middenveld te starten. Wel voor het eerst besloot Koeman het concept in een uitwedstrijd aan te wenden. En dat was opmerkelijk te noemen, want de trainer koos er uitgerekend één van de lastigste competitieduels voor uit. Feyenoord kent tegen weinig tegenstanders een zo slechte uitbalans. Slechts één op de vijf duels leverde Feyenoord door de jaren heen een overwinning op in Kerkrade, waarmee het experiment op voorhand gedurfd was te noemen.

Hoewel de defensie in de beginfase wat haarscheurtjes vertoonde en Sekou Cissé een aantal maal op doel kon vuren, bleek de opzet van Koeman gaandeweg de eerste helft zo slecht niet. Feyenoord kon er bij balbezit een aantal keer snel uitkomen, wat prima kansen en twee doelpunten tot gevolg had. Kuyt was de eerste die na 8 minuten op doel kon vuren namens de Rotterdammers. Het schot van de Katwijker ging net naast. Bij zijn tweede kans was de spits – die een maand geleden tegen FC Groningen voor het laatst scoorde - wel doeltreffend.

De Guzman hield de bal knap binnen ter hoogte van de cornervlag en leverde vervolgens een panklare voorzet op het hoofd van Kuyt af. De Katwijker had geen moeite de voorzet tot doelpunt te promoveren: 0-1. De openingstreffer leidde een spectaculaire fase in, waarbij beide ploegen veerkracht toonden. De Limburgers lieten zich als eerste op dat vlak gelden door meteen terug te slaan. Sergio verraste Patrick Lodewijks met een fraai afstandsschot en tekende voor 1-1. Feyenoord bleek er op zijn beurt niet van onder de indruk en trok meteen weer ten aanval. Het leverde vier minuten later opnieuw een treffer op. Hossam Ghaly - die tot dat moment vooral opviel door zijn slordigheden - vond met zijn voorzet het hoofd van André Bahia die van dichtbij doel trof. Kalou had even daarna de gelegenheid om een mokerslag uit te delen. Na vele balcontacten via tal van Feyenoorders was de Ivoriaan het eindstation van de mooie aanval. Zijn schot was prima, maar ging centimeters voorlangs. De Rotterdammers konden de voorsprong niet vasthouden tot het rustsignaal. Op de valreep was het Andres Oper die eenvoudig 2-2 verzorgde nadat de bal wat gelukkig bij hem terecht was gekomen.

De tweede helft begon met een tegenvaller. Boussaboun greep voor de zoveelste keer naar zijn voet nadat hij daarvoor al enkele schoppen had moeten incasseren. Dit keer kon de Marokkaanse international niet doorspelen en was Koeman – die door de blessures van Castelen en Vincken geen rechtsbuiten in de selectie meer voor handen had - genoodzaakt een jeugdinternational in te zetten. Een half jaar na zijn debuut in de hoofdmacht van Feyenoord kreeg de talentvolle aanvaller Biseswar opnieuw speelminuten. Waar de eerste helft spectaculair eindigde, verloor het duel in het begin van het tweede bedrijf aan attractiviteit. Pas na een kwartier volgden de eerste wapenfeiten toen eerst Bodnar en daarna Bodor naast en over schoten. Het schot van Kalou was vele malen beter gemikt, maar trof de paal. De beste kans tot dat moment volgde na 67 minuten voor De Guzman die oog in oog met doelman Vladan Kujovic meters overschoot. Met het wegtikken van de minuten werd de wedstrijd ongemeend spannend en Feyenoord steeds sterker. Het thuispubliek haalde na 78 minuten opgelucht adem toen een ordinaire schop van Ger Senden richting de enkel van Kuyt slechts met geel werd bestraft. De Feyenoorders klaagden er maar kort over, want de daaropvolgende aanval gaf alleen maar reden uit tot blijdschap.

Biseswar kreeg de bal voor zijn voeten en deed wat hij al zo vaak had gedaan bij de A1 en Jong Feyenoord: goed en hard schieten. Zo goed en hard dat Kujovic er geen verweer tegen had en de jongeling Feyenoord naar de overwinning schoot. De frustraties werden de thuisploeg teveel. Kah maakte een forse overtreding op Sebastián Pardo en kreeg zijn tweede gele kaart.

Trainer Huub Stevens reageerde daarop zo furieus dat scheidsrechter Van Egmond ook hem naar de tribune verwees. Terwijl Roda zich vooral bezighield met de randzaken, had Kalou nog een grote kans om Feyenoord aan de 2-4 te helpen. Kujovic redde in twee instanties, waarna Van Egmond niet veel later voor het eindsignaal floot. Feyenoord verkleinde door de winst de achterstand op koploper PSV tot één punt.

Roda JC – Feyenoord 2-3

25´ 0-1 Kuyt
28´ 1-1 Sergio
32´ 1-2 Bahia
45´ 2-2 Oper
79´ 2-3 Biseswar

Geel: Boussaboun, Paauwe, Senden, Van Dijk
Rood: Kah (2x geel)

Bijzonderheden: Scheidsrechter Van Egmond stuurt Roda-trainer Stevens naar tribune (83´)

Roda JC: Kujovic; Lachambre, Vicelich, Kah, Senden; Bodor, Sergio, G. van Dijk, Bodnar (73´ Filipovic); Oper en Cissé.

Feyenoord: Lodewijks; Östlund, Greene, Bahia; Ghaly (61´ Bosschaart), Paauwe, De Guzman, Pardo; Boussaboun (53´ Biseswar), Kuyt en Kalou.