STATISTIEKEN: FEYENOORD – AJAX

Feyenoord en Ajax hebben in de Nederlandse Eredivisie een zeer uitgebreid gedeeld verleden. Tot de laatste editie waren beide aartsrivalen in De Kuip volstrekt in balans, met zestien overwinningen voor beide ploegen en evenzoveel puntendelingen. Na de 2-3 zege van Ajax in april 2005 hoopt Erwin Koeman de thuisbalans weer in evenwicht te brengen. Dat zal met een overwinning moeten gebeuren in de vijftigste Klassieker die in competitieverband in De Kuip wordt afgewerkt.

Ruud Gullit sprak vorig seizoen na de blamerende nederlaag tegen hekkensluiter FC Den Bosch uit te hopen dat het een incident was. Een paar dagen later bleken die woorden een utopie toen Ajax in Rotterdam op bezoek kwam. Net als in de wedstrijd tegen Den Bosch, was het ook tegen Ajax gebrek aan concentratie dat Feyenoord de das om deed. Toch zag het er lang goed uit voor Feyenoord, dat net als Ajax weinig indruk maakte. Salomon Kalou opende de score na 47 minuten. De hoofdstedelingen kwamen terug via Nigel de Jong, maar tien minuten voor tijd leek Dirk Kuyt de zege veilig te stellen. Maar de domper zou alsnog volgen toen volstrekt onnodig de voorsprong uit handen werd gegeven (treffer Grygera) en Ajax ook nog eens de 2-3 maakte via Maduro na geklungel in de defensie. Feyenoord zag daarmee de hoop op deelname aan de voorronde van de Champions League uiteenspatten en die klap kwam keihard aan in Rotterdam. Hard was ook de klap voor Hossam Ghaly, die in de eerste helft een hersenschudding opliep na een botsing met ploeggenoot Bruno Basto. De Egyptenaar zou de rest van het seizoen niet meer in actie komen.