Fanshop
Fanshop

WOENSDAG 8 FEBRUARI; 20.00 UUR: NEC – FEYENOORD

Terwijl heel Rotterdam nog nageniet van de triomf op Ajax is het wat Erwin Koeman betreft tijd over te gaan tot de orde van de dag. Woensdag staat immers de lastige uitwedstrijd tegen de nummer vier van de ranglijst op het programma. ‘De knop moet om, het is zaak de accu op te laden en er morgen weer te staan’, zegt Koeman. ‘Oké, ik ben heel blij voor de supporters en dat er meteen een dvd uitkomt over Feyenoord-Ajax geeft aan hoe het leeft. Maar voor ons geldt nu maar één ding: die drie punten pakken tegen NEC.’

Het plezier straalde er op de maandag- en dinsdagtraining vanaf bij Feyenoord. Logisch na zo’n overwinning op de aartsrivaal, oordeelde Erwin Koeman. Maar toch maakte het hem ook waakzaam. ‘Ik vind het een goed teken dat er plezier is, maar het is aan mij de taak dat de jongens zich niet voorbij lopen in hun blijdschap’, drukte Koeman al teveel optimisme meteen de kop in. ‘We spelen woensdag een moeilijke pot en zouden wel eens een lastige avond kunnen krijgen. NEC doet het prima en staat niet voor niks vierde.’

‘Ik merk dat er anders naar Feyenoord wordt gekeken’, vervolgt Koeman. ‘Dat was vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar al zo. Dat heeft met meerdere factoren te maken, niet in het minst met onze prestaties. Maar ook met de komst van Ron Vlaar en vooral Pierre van Hooijdonk. Met Pierre hebben we er toch een extra wapen erbij, waardoor het verwachtingspatroon groeit. Terwijl de competitie vordert, merk ik dat de normen hoger komen te liggen. Dat is niet erg, we gaan immers voor het hoogste. En ik zie ook dat er meer vastigheden in het team komen. We boeken nog steeds progressie.’

Koeman kan tegen NEC opnieuw niet beschikken over Sebastián Pardo. De Chileen meldde zich dinsdag wel op het trainingsveld, maar is na een voetblessure en griep nog onvoldoende fit om te spelen. Serginho Greene verliet dinsdagochtend voortijdig het trainingsveld, maar is gewoon inzetbaar. Koeman wil voorzichtig omspringen met de rechtsback die vorige week na een race tegen de klok toch fit was om te spelen na een heupblessure. Het is dan ook niet te verwachten dat de trainer zijn basisopstelling wijzigt ten opzichte van de gewonnen wedstrijd tegen Ajax.

DE TEGENSTANDER

Feyenoord treft in NEC één van de meest opmerkelijk presterende ploegen van de Eredivisie. De ploeg uit Gelderland is een serieuze gegadigde voor deelname aan de play-offs, wat zeer verrassend is te noemen. Niet in het minst omdat de ploeg zijn trainer zag vertrekken. Cees Lok presteerde uitstekend, maar besloot de club van de één op de andere dag te verlaten. Over zijn beweegredenen wilde hij weinig tot niets loslaten, wat uiteraard allerlei weinig vleiende speculaties in de hand werkte toen hij even daarop bij NAC Breda tekende.

Desondanks bleef NEC, waar na een kortstondige flirt met Mario Been assistent Ron de Groot tot het eind van het seizoen het roer overnam, een crisis bespaard. De ploeg presteerde onverminderd goed. Ajax slaagde er voor de tweede keer dit seizoen niet in te winnen van NEC, dat na de overwinning in eigen huis ook in de Arena standhield (1-1). NEC bleef zodoende in de eerste vijf wedstrijden van het nieuwe jaar ongeslagen. Drie keer was er winst, met een uitschieter tegen ADO Den Haag (5-0). Dat de 2-2 tegen Willem II als een nederlaag werd ervaren zegt alles over de verwachtingen van het huidige NEC.

Feyenoord beleeft woensdag een weerzien met Gábor Babos, de Hongaar die nog steeds in Rotterdam onder contract staat. Ook oud-Feyenoorder Said Boutahar maakt inmiddels deel uit van het basisteam. Maar het is vooral interessant om te zien hoe Feyenoord omgaat met de aanvallende kwaliteiten van de thuisploeg. De van Manchester United gehuurde David Jones maakte in zijn eerste wedstrijd grote indruk met vier doelpunten tot gevolg, terwijl Romano Denneboom en Andrezj Niedzielan met gezamenlijk veertien treffers een uiterst doelpuntrijk duo vormen. NEC zal geenszins een gemakkelijke horde worden voor Feyenoord en het is voor de spelers zaak om niet al te lang te blijven hangen in de feestelijke stemming. ‘Want als je woensdag gewoon wint, toon je je professionaliteit’, aldus Koeman. Wat dat betreft zal hij rond kwart voor tien woensdagavond heel wat wijzer zijn.

NEC – Feyenoord
8 februari 2006 om 20:00 uur in De Goffert
Scheidsrechter: Van Hulten

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Lodewijks; Greene, Vlaar, Bahia, Bosschaart; Hofs, Paauwe, De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
NEC: Babos; Wielaert, Olsson, Wisgerhof, Leiwakabessy; Barreto, Boutahar, Van der Doelen, Jones; Denneboom en Niedzielan.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
11/9/2005 Feyenoord - NEC 3-0
5/12/2004 Feyenoord - NEC 2-1
17/8/2003 Feyenoord - NEC 2-1
18/8/2002 Feyenoord - NEC 2-0
9/12/2001 Feyenoord - NEC 5-0

UIT
8/5/2005 NEC - Feyenoord 2-0
28/1/2004 NEC - Feyenoord 1-2
16/3/2003 NEC - Feyenoord 1-2
8/9/2001 NEC - Feyenoord 0-3
19/11/2000 NEC - Feyenoord 1-3