STATISTIEKEN: FEYENOORD – RKC WAALWIJK

Feyenoord presteerde de afgelopen jaren prima tegen RKC Waalwijk. Van de zeventien competitie-ontmoetingen in Rotterdam-Zuid wist Feyenoord in twaalf gevallen te winnen. Vier keer eindigde het treffen in een gelijkspel. Slechts één keer wisten de Waalwijkers met drie punten naar Brabant te vertrekken. Het doelsaldo (38-10) laat geen misverstand over de krachtsverhoudingen door de jaren heen.

Na de zeperd tegen FC Utrecht pakte Feyenoord vorig seizoen de draad aardig op. Na verwachte overwinningen op RBC en FC Den Bosch volgde een knappe zege in Kerkrade, waar Roda JC met 0-2 werd verslagen. Het gaf vertrouwen voor de UEFA Cup-confrontatie met Heart of Midlothian. Ook tegen de Schotten kende Feyenoord weinig problemen: 3-0. Het duel met RKC was de laatste wedstrijd voor de topper tegen AZ. Geen averij oplopen was het devies en de ploeg van Gullit slaagde daarin. De Waalwijkers konden lang partij bieden, maar in de tweede helft stortte de ploeg van huidig Feyenoord-trainer Erwin Koeman in. Na de snelle openingstreffer van Castelen in de tiende minuut liep Feyenoord tussen de 66ste en 85ste minuut van 1-0 uit naar 4-0. Bart Goor, Dirk Kuyt en opnieuw Goor verzorgden de treffers, waarmee de Rotterdamse ploeg zelfvertrouwen op deed voor de wedstrijd die een week later zo rampzalig zou verlopen.