Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

ZONDAG 12 MAART; 14.30 UUR: FEYENOORD – RKC WAALWIJK

Hoewel het ‘nogal’ tegen de aard van de gemiddelde Feyenoord-supporter indruist, zal er zaterdagavond door velen gehoopt worden op een zege van Ajax. Alleen met een nederlaag van PSV in de Arena lijkt Feyenoord nog hoop te kunnen koesteren op het eerste kampioenschap van deze eeuw. Koeman hoopt ondertussen met zijn ploeg een vervolg te geven aan het goede optreden tegen FC Utrecht. Of dat met dezelfde spelers zal gebeuren, wordt pas kort voor de aftrap duidelijk. ‘Daar zeg ik nu niks over, dat zien jullie dan wel’, aldus de trainer.

Door de schorsing van Patrick Paauwe week Koeman zondag noodgedwongen af van zijn vertrouwde opstelling. De trainer loste het creatief op door Serginho Greene een linie naar voren te halen en Pieter Collen als rechtsback te posteren. Hoeveel het één met het ander te maken had, wilden geen van de betrokkenen direct na afloop uitspreken. Wel liet Koeman zich in lovende woorden uit over zijn ploeg in het algemeen en Collen en Greene in het bijzonder. Feyenoord had misschien wel de beste wedstrijd van het lopende seizoen gespeeld, waarmee de vraag gerechtvaardigd is of Koeman zondag weer met Greene en Collen aantreedt, wat in dat geval ten koste gaat van Paauwe. De trainer zelf wilde er niks over kwijt. ‘Het zag er goed uit tegen FC Utrecht, jullie zien zondag wel hoe we zullen gaan spelen’, sloot hij de discussie af.

RKC Waalwijk wist Feyenoord dit seizoen nog te verrassen. Op de vraag of Koeman zich nog zal laten leiden door die confrontatie antwoordde hij ontkennend. ‘Als Dirk in die wedstrijd na vijftien seconden, toen Teixeira een fout maakte, had gescoord, was er waarschijnlijk niks aan de hand geweest. Daarnaast zijn we nu verder dan we toen waren, dat was op een ander moment in de competitie’, aldus Koeman. Bij de Waalwijkers komt Gianni Zuiverloon al weken niet meer voor in de basisopstelling. Koeman kent de redenen die aan het besluit ten grondslag liggen, maar wilde er niet teveel over uitweiden. ‘Het is iets speltechnisch. Ik heb er ook contact over gehad met RKC. Of we hem of andere huurlingen eventueel terughalen, ga ik nu nog niet zeggen. Het is nog niet eens half maart, dus we hebben nog wel even de tijd.’

Feyenoord kent in de aanloop naar het duel weinig personele problemen. Van Tim Vincken, die vandaag (vrijdag) onder het mes gaat, is het al duidelijk dat hij dit seizoen niet meer in actie komt. Daarnaast richt de met een kniekwetsuur tobbende Patrick Lodewijks zich op de play-offs. Christian Gyan zit een schorsing uit vanwege de rode kaart die hij maandag kreeg bij Jong Feyenoord. Alfred Schreuder is al ruim een half jaar geblesseerd, maar zal zondag tijdens de rust wel op het veld te bewonderen zijn. De middenvelder neemt daar de steunbetuigingen in ontvangst die de afgelopen weken bij Feyenoord binnenstroomden. Feyenoord riep de supporters eerder op het gezin Schreuder op die wijze een hart onder de riem te steken vanwege het ernstig zieke dochtertje Anouk.

DE TEGENSTANDER
Voor RKC Waalwijk is het huidige seizoen aan het uitlopen op een teleurstelling. De Brabanders zijn weliswaar nog in de race voor een plek bij de eerste negen, wat gezien begroting en achterland nooit als slechte prestatie kan worden gekwalificeerd. De Waalwijkers houden daarmee zelfs een minieme kans Europees voetbal te bereiken via de play-offs. Maar of de ploeg van Adrie Koster daadwerkelijk in het linkerrijtje zal eindigen, is zeer de vraag. De door blessures geplaagde formatie is niet bezig aan een vrije val, maar de gestage daling is al een half jaar aan de gang. En dat is gezien de succesvolle start een forse streep door de rekening.

In de maanden augustus en september mengden de Brabanders zich onverwachts tussen Feyenoord, PSV en AZ. Vijf wedstrijden leverden vijftien punten op, waarmee RKC boven zijn stand kwam te leven. Drie nederlagen zetten RKC hardhandig terug op aarde, maar tegen Feyenoord konden de Brabanders zich nog wel een keer opladen. Het werd 2-1 in het Mandemakers Stadion, waarmee de geel/blauwen de weg omhoog dachten te hebben gevonden. Dat bleek een misvatting, want de prestaties kenden in het vervolg een uiterst grillig karakter. Een knap gelijkspel als tegen PSV (4-4) en een ruime overwinning op NAC (4-1) werd bijvoorbeeld afgewisseld met twee (!) gelijke spelen tegen RBC Roosendaal. In 2006 was er een serie van vier opeenvolgende nederlagen, wat duidelijk maakte dat er misschien niet alleen sprake van teleurstelling zou moeten zijn. Enig realiteitsbesef leert dat de fantastische start van het seizoen momenteel als redding dienst doet, want zonder die punten zou RKC zich momenteel in de gevarenzone voortbewegen.

En dat had Koster met het tussentijdse vertrek van steunpilaar Rogier Molhoek (AZ) en doelpuntenmachine Rick Hoogendorp (VfL Wolfsburg) helemaal niet kunnen gebruiken. En dan zijn er ook nog de vele blessuregevallen. De Belgen in RKC’s selectie lopen wat dat betreft voorop. Koster raakte eerst Maarten Martens en Jochen Janssen voor de rest van het seizoen kwijt en vorige week ook nog eens Feyenoord-huurling Benjamin De Ceulaer. De rechtsbuiten brak tijdens RKC-ADO zijn kuitbeen, waarmee hij zijn droom – spelen in De Kuip – in elk geval voor de komende maanden zag uitgesteld. Het was de zoveelste blessure. Twee weken geleden moest Koster nog acht spelers missen tegen FC Twente en ook tegen ADO Den Haag ontbrak er weer een groot aantal spelers. Na het uitvallen van De Ceulaer toonde Koster zich reëel. ‘Tot op heden hebben we de vele blessures aardig op kunnen vangen, we zien wel hoe lang we het vol kunnen houden’, sprak hij berustend.

De Feyenoord-huurlingen De Ceulaer en Gianni Zuiverloon waren een half jaar geleden de gezichten van het frisse RKC. Zij waren het ook die aan de basis stonden van de overwinning op Feyenoord. De verrassing is er sindsdien af bij RKC, dat zondag in elk geval zonder De Ceulaer en misschien ook wel zonder Zuiverloon aantreedt. De Rotterdammer staat dit seizoen symbool voor RKC door eerst te verrassen en daarna weg te zakken. RKC hoopt ondertussen op een opleving en gaf daar zelf een aanzet toe. ADO Den Haag werd met ruime cijfers opzij gezet (3-0). Daarmee bewees de Waalwijkse ploeg weer te weten wat scoren is, aangezien het in de acht voorgaande wedstrijden hooguit één keer het net wist te vinden. Zondag hoopt RKC - dat naast De Ceulaer en Zuiverloon met Anthony Lurling, Dustley Mulder, Rob van Dijk en Ramon van Haaren nog vier andere oud-Feyenoorders in de selectie herbergt - te bewijzen dat het geen incident is geweest.

Feyenoord – RKC Waalwijk
Zondag 12 maart 2006 om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Temmink

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Aerts; Greene (Collen), Vlaar, Bahia, Bosschaart; Hofs, Paauwe (Greene), De Guzman; Castelen, Kuyt en Kalou.
RKC Waalwijk: Van Dijk; Van Diemen, Bakens, Keller, Van Haaren; Matthijssen, Berger, Fuchs, D. van Dijk; Lurling en Krohn-Dehli.

STATISTIEKEN
LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
24/10/2004 Feyenoord - RKC Waalwijk 4-0
21/3/2004 Feyenoord - RKC Waalwijk 1-0
11/5/2003 Feyenoord - RKC Waalwijk 2-1
31/3/2002 Feyenoord - RKC Waalwijk 1-1
9/9/2000 Feyenoord - RKC Waalwijk 3-1

UIT
23/10/2005 RKC Waalwijk - Feyenoord 2-1
19/3/2005 RKC Waalwijk - Feyenoord 2-4
21/12/2003 RKC Waalwijk - Feyenoord 0-0
23/11/2002 RKC Waalwijk - Feyenoord 1-0
28/11/2001 RKC Waalwijk - Feyenoord 2-3