STATISTIEKEN: SC HEERENVEEN – FEYENOORD

Feyenoord houdt er in Heerenveen een negatieve balans op na. De Rotterdammers traden er in competitieverband dertien keer aan tegen de Friese ploeg. Zes keer trok de thuisploeg aan het langste eind. Feyenoord versloeg Heerenveen vier keer in Friesland, terwijl drie ontmoetingen in een puntendeling uitmondden. Heerenveen houdt er een iets beter doelsaldo op na (13-12). De laatste confrontatie op 28 november 2004 eindigde in een gelijkspel: 2-2.

Ruud Gullit nam vorig seizoen een impopulaire maatregel aan de vooravond van de wedstrijd in Friesland. De trainer besloot Gábor Babos, die bepaald geen rustpunt was geweest in de weken die eraan vooraf gingen, te passeren. Routinier Patrick Lodewijks moest het evenwicht en vertrouwen terugbrengen in Feyenoords achterste lijn. In Friesland leek die beslissing zich lange tijd uit te betalen. Thomas Buffel verzorgde na veertig minuten de voorsprong en halverwege de tweede helft maakte Dirk Kuyt er 0-2 van, waarmee de beslissing een feit leek. Maar aan de feestverwachting werd een einde gemaakt door de thuisploeg. Samaras verzorgde de aansluitingstreffer en Yildirim bepaalde met een vrije trap de stand op 2-2. Veel tijd om stil te staan bij dat gelijkspel in het noorden was er niet, aangezien het vizier meteen moest worden gericht op de volgende wedstrijd tegen Schalke 04 voor de UEFA Cup.