FEYENOORD A1 BELEEFT BIZARRE MOMENTEN IN FRANKRIJK

De A1 heeft zondag een vervelende dag beleefd op het internationale toernooi in Frankrijk. Na een massale vechtpartij, die vlak voor rust ontstond omdat keeper Stef Doedee (foto) werd aangevallen nadat hij de bal al klemvast had, koos trainer Henk Fräser er wijselijk voor om de wedstrijd niet af te maken. De C-junioren kwamen in België goed voor de dag, maar lieten zich tot twee keer toe in de laatste minuut verrassen. Morgen speelt de ploeg van trainer Michel Valke de kruisfinale tegen Ajax.

A1 SLACHTOFFER VAN GEFRUSTREERD OLYMPIQUE MARSEILLE

De trip naar Frankrijk is voor de A-junioren in ieder geval een leerzame ervaring. De ploeg van Henk Fräser, voor een groot deel aangevuld met meegereisde B-junioren, heeft dit weekend kennis gemaakt met de situaties die je tegen kan komen in het internationale voetbal. Was het zaterdag de arbitrage die het team op de zenuwen werkte; zondag was het vooral de tegenstander die de Feyenoorders dwars zat.

Tegen Olympique Marseille speelden de Rotterdammers een geconcentreerde en tactisch sterke eerste helft. Fysiek moest de A1 het afleggen tegen de Franse leeftijdsgenoten, maar voetballend waren zij de gastheren de baas. Vijf minuten voor rust legde Jerson Anes Ribeiro vanaf 25 meter aan voor een vrije trap. De specialist mikte de bal met een dodelijke precisie in de bovenhoek: 0-1. Daarna ging het al snel mis. De spelers van Olympique raakten geïrriteerd en bespuugden de bezoekers meermalen. Op slag van rust had keeper Doedee een bal klemvast. De Franse spits haalde fel door op de Rotterdamse keeper, wat bij de Feyenoorders in het verkeerde keelgat schoot. Wat volgde was een vechtpartij waar veel spelers bij betrokken waren. Uiteindelijk werden er vier rode kaarten uitgedeeld; twee voor Marseille en aan Rotterdamse kant werden Jeffrey Altheer en Stef Doedee gesommeerd te vertrekken. Na een korte afkoelingsperiode besloot de technische staf van Feyenoord dat doorspelen geen zin had. ‘Er komen voor veel spelers dit seizoen nog belangrijke wedstrijden aan. Dat vind ik belangrijker dan de eindklassering bij een vriendschappelijk internationaal toernooi’, aldus Henk Fräser. Een reglementaire 3-0 nederlaag nam de coach dan ook op de koop toe.

Eerder op de dag verloren de Feyenoorders met 1-0 van het nationale team van Slovenië. Ondanks verzorgd spel en enkele goede kansen kreeg het team een draai om de oren toen Doedee vlak voor tijd geklopt werd na een inschattingsfout van Altheer. ‘Een goal tegen de verhouding in, maar als je zoveel kansen mist kun je er op wachten. De B-junioren die vandaag mochten ruiken aan het grote werk hebben zich duidelijk geprofileerd. Vooral verdediger Van Stee speelde een uitstekende wedstrijd. 'De spelers hebben vandaag op Europees niveau veel opgestoken’ was het commentaar van de trainer na afloop. Maandag speelt de A1 de afsluitende wedstrijd tegen de Kroatische ploeg Rijeka.

C-JUNIOREN KENNEN GOEDE DAG IN OOSTENDE

Na de dramatische openingswedstrijd tegen PSV en de simpele overwinning op Oostende, heeft de C1 zondag met goed voetbal maar wisselend succes laten zien zich te kunnen meten met de leeftijdsgenoten van andere Europese topclubs. Van Bayer Leverkusen werd ’s morgens overtuigend gewonnen. Arsenio Halfhuid zette zijn ploeg op voorsprong, door bij een korte corner als snelste te reageren. In het tweede bedrijf scoorde Ariël Da Cruz Silva een mooie treffer. Op snelheid liet de jonge Feyenoord-spits de Duitse verdediging achter zich en oog in oog met de keeper verzaakte hij niet. De volgende tegenstander was Standard Luik. Verdediger Nick Erkelens brak de wedstrijd open door een ingestudeerde korte corner succesvol af te ronden. De assist was van stagiar La Gouireh. Er leek voor de C’tjes geen vuiltje aan de lucht, totdat de Belgen in de laatste minuut een afgeslagen aanval in tweede instantie wel wisten te benutten: 1-1.

De derde wedstrijd tegen Genk was een kopie van het duel met Standard Luik. Ditmaal was het Parez Karim die het team van trainer Michel Valke op 1-0 bracht. De spits werd uitstekend bediend door Tim Eekman. In de slotminuut deed hetzelfde doemscenario zich voor als tegen Standard, zodat de C1 als tweede eindigde in de poule, achter PSV. Maandag spelen de Rotterdammers voor een plaats in de finale tegen Ajax.