FEYENOORD LIJDT DUBBEL VERLIES IN KATWIJK: 1-0

Feyenoord heeft een nare smaak overgehouden aan de eerste wedstrijd van de voorbereiding. De ploeg van Erwin Koeman verloor in en tegen Katwijk met 1-0, maar het slechtste nieuws was niet de nederlaag. Het uitvallen van Romeo Castelen was daarvoor een te grote domper. De rechtsbuiten lag minuten op de grond na een forse overtreding en ging met een op het oog forse blessure naar de kant. Benjamin De Ceulaer, Stein Huysegems, Theo Lucius en Jeffrey Altheer debuteerden in de eerste helft. Joonas Kolkka mocht zijn eerste minuten in Feyenoord 1 na rust maken. Dirk Kuyt, die zich pas maandag in Rotterdam-Zuid hoeft te melden, nam in ‘zijn’ Katwijk als toeschouwer plaats op de bank bij Feyenoord.

Motivatie was niet de factor die Feyenoord in de eerste 45 minuten van de voorbereiding parten speelde. De flankspelers Stein Huysegems en Benjamin De Ceulaer werkten zich een ongeluk, wat ook van de overige negen Feyenoorders kon worden gezegd. Dat de Rotterdammers desondanks bepaald geen indruk maakten in het eerste bedrijf had alles te maken met het gebrek aan mechanismen. De ploeg die pas sinds zaterdag in training is, startte met vier debutanten en daarmee automatisch zonder één linie die als ingespeeld kon worden gekwalificeerd.

Na een weinig gevaarlijke vrije trap van Pierre van Hooijdonk was het Katwijk dat voor een verrassing zorgde. De zaterdaghoofdklasser nam brutaal de voorsprong na een slippertje van Jeffrey Altheer. De verdediger liet zijn man lopen, waarmee hij Erwin Verkuijlen onbedoeld een schotmogelijkheid verschafte. Lodewijks redde knap op de inzet, maar was kansloos op de rebound van Van Ommeren: 1-0.

Feyenoord herpakte zich enigszins. De Ceulaer had kort erna de kans om voor 1-1 te zorgen. De Belg leek dat ook te doen toen Van Hooijdonk de bal met het hoofd teruglegde. Een spectaculaire redding van doelman Martijn Middelbeek voorkwam dat de ploeg van Koeman langszij kwam. Hofs schoot vlak voor rust nog op doel, maar de precisie ontbrak.

Met elf nieuwe spelers in het veld startte Feyenoord voortvarend aan de tweede helft. De dreiging van de Rotterdammers kon grotendeels op het conto worden geschreven van Romeo Castelen, die op rechts voor het nodige gevaar zorgde. Bij één van zijn acties had Lorenzo Davids de 1-1 voor intikken, maar het talent kwam verkeerd uit met zijn passen en schoot onfortuinlijk naast.

Het Rotterdamse aanvalsspel begon zich steeds meer rondom het strafschopgebied van Katwijk te concentreren. Toch duurde het lang voordat de Katwijkse defensie echt werd verontrust. Dat moment volgde tien minuten voor tijd toen Derijck de voorzet van De Guzman bijna tot doelpunt promoveerde.

Feyenoord stevende op een nederlaag af, maar daar zullen weinigen zich na afloop echt om hebben bekommerd. Daarvoor was het uitvallen van Romeo Castelen in de slotfase te zeer een domper. De rechtsbuiten werd hard onderuit geschoffeld door Peter van Schie en bleef minutenlang liggen.

Na verzorger Gerard Meijer en clubarts Robbart van Linschoten spoedde ook Koeman en de rest van de technische staf zich naar de zichtbaar pijn lijdende Castelen. De aanvaller kon uiteindelijk zelf de kleedkamer bereiken, maar zijn gelaatsuitdrukking en moeizame manier van lopen beloofden weinig goeds. De 1-0 nederlaag stond er nadrukkelijk bij in de schaduw.

VV Katwijk – Feyenoord 1-0

22’ 1-0 Van Ommeren

Opstelling Feyenoord
Eerste helft: Lodewijks; Collen, Vlaar, Altheer, Drenthe; Hofs, Abubakari, Lucius; De Ceulaer; Van Hooijdonk en Huysegems.
Tweede helft: Ekramy; Greene, Derijck, Bahia, Mtiliga; Sammuel, De Guzman, Davids; Castelen (85’ Biseswar), Boussaboun en Kolkka.