Fanshop
Fanshop

ZONDAG 20 AUGUSTUS; 14.30 UUR: FC GRONINGEN - FEYENOORD

Alles en iedereen die Feyenoord een warm hart toedraagt zal in spanning en onzekerheid toeleven naar de openingswedstrijd tegen FC Groningen. Drie dagen voor de seizoenstart kwam met het vertrek van Dirk Kuyt het doemscenario uit. Met het wegvallen van de spits, het vertrek van Kalou en de blessure van Castelen is het beruchte aanvalstrio, vorig seizoen goed voor 46 goals, absent in Euroborg. ‘Maar we moeten niet in de put gaan zitten. Ik kan wel gedeprimeerd de kleedkamer binnenlopen, maar dan kunnen we net zo goed niet naar Groningen gaan’, aldus Erwin Koeman, die ook nog eens de geschorste Nicky Hofs moet missen.

In navolging van technisch manager Peter Bosz en commercieel directeur Chris Woerts predikt ook Koeman rust. De trainer trad op vrijdagmiddag voor de tweede keer in 24 uur tijd in overleg met de directie over het binnenhalen van een nieuwe spits. ‘Maar dat wil niet zeggen dat we nu een speler halen om het halen en te overhaast te werk gaan’, zegt Koeman. ‘We gaan geen geld over de balk gooien. We moeten creatief handelen in het aantrekken van spelers. Het is zaak de selectie breder en sterker te maken. Dat kan mede door het aantrekken van een middenvelder en een verdediger. Ik weet wat Feyenoord te besteden heeft, daar moeten we creatief mee zijn. Want een spits van het niveau Dirk Kuyt is onbetaalbaar.’

Dat Kuyt in de week voor de seizoensouverture vertrok, was voor iedereen bij Feyenoord een zware tegenvaller. Hoewel de voorbereiding gebrandmerkt werd door de hardnekkige geruchtenstroom rondom de Katwijker, had Koeman toch hoop dat het niet tot een vertrek zou komen. ‘Het heeft altijd boven ons hoofd gehangen, maar omdat echte concrete interesse uitbleef en omdat de competitie naderbij kwam, had ik hoop dat hij zou blijven. Zondag werd me duidelijk dat het vertrek aanstaande was. Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling geraakt. Het moment van deze transfer is erg ongelukkig. Maar we moeten ons hoofd niet laten hangen. We moeten zondag Groningen de eerste nederlaag van het seizoen toebrengen. Dat is inderdaad simpel gezegd, maar niet simpel gedaan.’

Met welke elf spelers Feyenoord in Groningen aan de aftrap verschijnt, is nog ongewis. Op vrijdag trainde de selectie achter gesloten deuren, waardoor er alleen gespeculeerd kan worden over de keuzes van Koeman. Pierre van Hooijdonk lijkt de vacante spitspositie in te gaan vullen, terwijl Pascal Bosschaart de aangewezen persoon lijkt om de geschorste Nicky Hofs te vervangen op het middenveld.

Mohammed Abubakari, Sebastián Pardo, Romeo Castelen, Patrick Lodewijks, Karim Saidi en Alfred Schreuder zijn geblesseerd.

DE TEGENSTANDER

Heel Groningen kijkt verwachtingsvol uit naar de seizoensouverture tegen Feyenoord. De ploeg van Ron Jans kan met de wedstrijd tegen de topclub meteen onderstrepen dat het voorbije seizoen geen incident is geweest. De doelstelling luidt een plaatsje bij de eerste negen, maar een blik op de (verbrede) selectie vertelt een ander verhaal. Een aderlating was het vertrek van Gijs Luirink naar AZ, maar de noorderlingen versterkten zich op meerdere posities. Niets lijkt een hogere eindklassering dan ook in de weg te staan. Feyenoord staat een zeer zware middag te wachten in het uitverkochte Euroborg.

De ‘Trots van het Noorden’ bleef tijdens de voorbereiding ongeslagen in de eigen thuishaven. FC Porto en Aston Villa werden beide op 2-2 gehouden. Die prima prestaties, de aankopen en het behoud van enkele dragende krachten rechtvaardigen het vertrouwen van de hondstrouwe supporters. Aanvallend heeft Jans meer mogelijkheden nu zijn selectie is versterkt met toptalent Luis Suárez van het Uruguayaanse Nacional. Op het middenveld moet Goran Lovré, afkomstig van Anderlecht, voor de aanvallende impulsen zorgen. Dragende kracht Danny Buijs en de technische Evgeniy Levchenko bleven voor de club behouden, terwijl Rasmus Lindgren definitief werd overgenomen van Ajax. Het middenveld en de sterke aanval, waar Glenn Salmon en Erik Nevland elkaar feilloos aanvoelen, is er bepaald niet zwakker op geworden.

Enige zorgen zijn er over de defensie, waar het vertrek van Luirink zich zwaar doet voelen. Ondrej Svejdik werd aangetrokken als vervanger, maar de talentvolle Tsjech heeft nog tijd nodig om zich aan te passen aan het niveau. Jans kan ook kiezen voor Gibril Sankoh, maar dat is geen keuze uit luxe. De Sierra Leonees is nog regelmatig wisselvallig. Dat centrale verdediger Arnold Kruiswijk niet zeldzaam aan de kant staat en er op de flanken weinig alternatieven zijn als Paul Matthijs en Antoine van der Linden geblesseerd zijn, maakt de verdediging kwetsbaarder dan vorig seizoen.

Dat de verwachtingen omhoog zijn bijgesteld, de fans gewend beginnen te raken aan goede prestaties en er UEFA Cup wordt gespeeld kan voor de Groningers ook wel eens nadelig uitpakken. De benadering is niet te vergelijken met precies een jaar geleden, wat de druk op het elftal automatisch verhoogt. Alleen al om die reden is het zondag voor Jans zeer interessant om te zien hoe zijn team met de nieuwe status omgaat.

FC Groningen – Feyenoord
Zondag 20 augustus om 14:30 uur in het Euroborg
Scheidsrechter: Temmink

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Greene, Vlaar, Bahia, Drenthe; De Guzman, Bosschaart, Lucius; De Ceulaer, Van Hooijdonk en Huysegems.
FC Groningen: Roorda; Matthijs, Sankoh, Kruiswijk, Van der Linden; Buijs, Lindgren, Levchenko, Lovré; Salmon en Nevland.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

UIT
26/2/2006 FC Groningen - Feyenoord 1-1
24/4/2005 FC Groningen - Feyenoord 0-2
2/11/2003 FC Groningen - Feyenoord 3-3
3/11/2002 FC Groningen - Feyenoord 0-2
10/2/2002 FC Groningen - Feyenoord 0-1

THUIS
16/10/2005 Feyenoord - FC Groningen 4-1
21/11/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
2/5/2004 Feyenoord - FC Groningen 1-2
23/2/2003 Feyenoord - FC Groningen 4-1
14/10/2001 Feyenoord - FC Groningen 1-0