VALSE START IN GRONINGEN: 3-0

Feyenoord is de eerste competitiewedstrijd tegen FC Groningen hard onderuit gegaan: 3-0. In het Euroborg incasseerden de Rotterdammers alle treffers na rust. Erik Nevland nam het eerste doelpunt voor zijn rekening. Koen van de Laak en Glen Salmon volgden snel erna zijn voorbeeld. Theo Lucius is de nieuwe aanvoerder. Ron Vlaar viel voor rust uit met een voetblessure. Voorafgaand aan de wedstrijd werd een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan de overleden Faas Wilkes.

Niemand verwachtte wonderen van Feyenoord drie dagen nadat het vertrek van Kuyt als een bom was ingeslagen. Ook Erwin Koeman niet, ondanks zijn optimistische inslag. Het optreden van Feyenoord was voor rust dan ook niet verrassend. Verdedigend bleef het elftal lange tijd simpel op de been, maar meer dan dat konden de Feyenoorders niet brengen. Aanvallend was Feyenoord onmachtig, wat pijnlijk onderstreept werd toen Pierre van Hooijdonk pas na 44 minuten het eerste krachteloze schot op het doel van Bas Roorda loste.

De thuisploeg kon er lang weinig meer tegenover stellen, wat de sfeer in het stadion niet ten goede kwam. Henk Timmer moest slechts één keer handelend optreden bij de kopbal van Erik Nevland. Pas toen de thuisploeg vlak voor het rust het initiatief nam, volgde een aantal kansen. Mark-Jan Fledderus schoot eerst net naast en bracht enkele minuten later Nevland in stelling. De aanvaller schoot goed en hard in, maar Timmer voorkwam met een prima reflex de openingstreffer.

Vlaar maakte dat al niet meer mee. De verdediger kreeg weer last van zijn wreef en moest net als een week eerder tegen Reading de strijd staken. Pieter Collen kwam na 33 minuten voor hem in het veld.

Joonas Kolkka was verantwoordelijk voor de eerste doelpoging na rust. Het schot -net naast- zorgde niet voor de gewenste opleving. Het was Groningen dat snel erna op voorsprong kwam. Timmer beoordeelde een hoge kopbal van Danny Buijs verkeerd en stelde Nevland zo in staat in het lege doel te koppen: 1-0.

Het was een klap die Feyenoord niet meer te boven kwam. Bij de ploeg van Ron Jans was het vertrouwen aangewakkerd, wat ertoe leidde dat de Rotterdammers ver achteruit werden gedrukt. In de jacht naar de tweede treffer hielp Bahia bijna een handje door de bal simpel te verspelen. Het bracht Salmon vrij voor Timmer, maar de Zuid-Afrikaan faalde opzichtig door over te schieten. Bij de volgende aanval was het wel raak. Van de Laak werd niet gehinderd door Jonathan de Guzman en Pascal Bosschaart en schoot laag en diagonaal binnen: 2-0.

Het werd nog erger voor Feyenoord. Buijs legde ongehinderd de bal in de voeten van Salmon. De aanvaller maakte zijn fout van even daarvoor goed en liet Timmer van dichtbij kansloos: 3-0. Met die voorsprong op zak doofde het vuur bij de tevreden Groningers. Feyenoord had nog de kans de eer te redden, maar de inzetten van Bosschaart (naast) en Kolkka (lat) leverden geen doelpunt op.

FC Groningen – Feyenoord 3-0

55’ 1-0 Nevland
61’ 2-0 Van de Laak
68’ 3-0 Salmon

Geel: Lindgren

Opstellingen
FC Groningen: Roorda; Matthijs, Sankoh, Kruiswijk, Van der Linden; Lindgren, Buijs, Fledderus; Salmon (88’ Suárez), Van de Laak (81’ Lovre) en Nevland (75’ Cornelisse).
Feyenoord: Timmer; Greene, Vlaar (33’ Collen), Bahia, Bosschaart; Lucius, De Guzman, Kolkka; De Ceulaer (62’ Vincken), Van Hooijdonk en Huysegems.