ROTTERDAMSE DERBY PROOI VOOR JONG FEYENOORD

Jong Feyenoord is het seizoen met een overwinning begonnen. De ploeg van hoofdtrainer Arnold Scholten versloeg Jong Sparta in een attractieve stadsderby: 1-0. Rico Kogeldans maakte op Varkenoord het verschil door na ruim een uur het enige doelpunt te maken. Namens het eerste speelden Ali Boussaboun, Lorenzo Davids en Timothy Derijck mee. De wedstrijd startte tien minuten later als gevolg van de hevige regenval.

De beloften maakten niet dezelfde fout als hun oudere collega’s een dag eerder in Groningen. Hoewel het voetbal niet altijd even goed was, compenseerde het elftal dat met een hartstochtelijke inzet. Waar Feyenoord 1 in het noorden van het land vaak een stap tekort kwam om het duel aan te gaan, genoten de toeschouwers op Varkenoord van een gedreven elftal. Omdat ook Sparta weigerde zich te laten afbluffen in de stadsderby ontspon zich een attractief duel.

Op basis van het surplus aan voetbalkwaliteit was het Feyenoord dat de meeste kansen creëerde op het gladde maar goed te bespelen veld. Na vijf minuten kreeg Lorenzo Davids de eerste grote mogelijkheid. Ali Boussaboun zette de aanvaller met een fraaie steekpass vrij voor doelman Mark Smith, die de stiftbal van Davids betrekkelijk eenvoudig klemvast redde.

Feyenoord kreeg niet veel kansen, maar het gebrek aan kwantiteit werd vergoed door de kwaliteit ervan. Magrão werd na 28 minuten prachtig gelanceerd door Davids. De creatieve Braziliaan stiftte de bal over Smith, maar had de pech dat zijn inzet via de onderkant van de lat terug het veld in stuiterde. In de herkansing mikte Rico Kogeldans naast. Boussaboun was de volgende die een grote mogelijkheid kreeg geboden. Zijn diagonale schot werd door Smith met een uiterste krachtsinspanning uit het doel gewerkt.

Een ongelukkige glijpartij van aanvoerder Jeffrey Altheer bood Sparta de enige kans voor rust. Feyenoord mocht Erik Cummins dankbaar zijn dat hij de openingstreffer voorkwam. Ivan Cvetkov haalde van dichtbij uit, maar vond de attente doelman op zijn weg.

Sparta trok de wedstrijd in de tweede helft langzaam maar zeker naar zich toe. Op het moment dat een doelpunt voor de bezoekers in de lucht hing, was het Feyenoord dat toe sloeg. Kogeldans profiteerde van een slordigheid in de defensie en schoot na ruim een uur voetbal diagonaal binnen: 1-0.

Vanaf dat moment zakte de wedstrijd in, al zorgde de tussenstand nog voor spanning. Sparta was nog dichtbij de gelijkmaker. Cummins moest in een vol strafschopgebied de sliding van Altheer wel met de handen pakken, wat Sparta een indirecte vrije trap opleverde. Een meter of acht van het doel mocht Cees Toet op elf op de lijn geposteerde Feyenoorders vuren. Zonder succes, want het schot strandde in het mêlee van spelers. Het laatste serieuze wapenfeit kwam op naam van invaller Hanne Hagary, die in de blessuretijd op de paal schoot.

Jong Feyenoord – Jong Sparta 1-0

64’ 1-0 Kogeldans

Geel: Davids, Hagary, Magrão (Feyenoord), Van Buuren, Cvetkov (Sparta)

Scheidsrechter: Van de Waerdt

Opstelling Feyenoord: Cummins; Achlioui, Altheer, Derijck, Anes Ribeiro; Sammuel, Davids, De Haan (63’ Hagary); Kogeldans (75’ Buijs), Boussaboun en Magrão.