Fanshop
Fanshop

EMOTIONEEL WEEKEINDE VOOR DIRK KUYT

Een dag na zijn officiële debuut voor Liverpool FC nam Dirk Kuyt in alle vroegte een vliegtuig naar Nederland, om diezelfde middag nog één keer gedag te zeggen tegen het legioen. Het werd op die manier een emotioneel weekeinde voor de Katwijker, die eerst binnen de lijnen op overweldigende wijze werd bedankt voor bewezen diensten en vervolgens in de rust van Feyenoord-Heracles, tijdens een speciaal belegde persconferentie, uiting gaf aan zijn gevoelens.

Kuyts afscheid begon met een overdonderend applaus van het publiek, toen de speler vlak voor het beginsignaal van Feyenoord-Heracles uit de tunnel te voorschijn kwam. De Katwijker werd met spreekkoren bedankt voor drie jaar Feyenoord, voordat trainer Erwin Koeman het woord tot zijn voormalige spits richtte. ‘Het onthaal wat jij hier krijgt spreekt boekdelen’, zei de trainer van Feyenoord tegen Kuyt. ‘We nemen met pijn in ons hart afscheid van je.’ Voordat Koeman de bijbehorende bloemen overhandigde zei hij dat er voor de spits altijd een plek in De Kuip is.

Dirk Kuyt ging daar in zijn dankwoord tot het Legioen verder op in. ‘Ik neem afscheid omdat het voor mij een droom was om voor Liverpool te spelen’, zei hij. ‘Maar ik heb nòg een droom: ooit bij Feyenoord terugkeren.’ Het kwam Kuyt op het zoveelste klaterende applaus te staan, voordat hij met vrouw en kind aan een uitgebreide ereronde door De Kuip begon.

Ook tijdens de persconferentie in de rust, keek de nog maar net vertrokken Kuyt alvast vooruit naar het moment dat hij zou kunnen terugkeren. ‘Feyenoord is de afgelopen jaren ook een beetje mijn club geworden. Hoewel je niet in de toekomst kunt kijken, kan ik wel zeggen dat ik het een eer zou vinden om ooit door deze club te worden gevraagd terug te keren. Maar eerst wil ik gaan genieten van de komende jaren in Liverpool.’

Het begin van Kuyt was in elk geval goed. Tegen West Ham United kwam hij als invaller in het veld en maakte hij direct een goede indruk. ‘De mensen in Liverpool waren na afloop van de wedstrijd positief. En zelf had ik ook wel het idee dat het lekker ging. Het was jammer dat ik bij mijn debuut niet scoorde, maar die doelpunten komen nog wel. En bovendien: er zijn dit weekeinde al zo veel mooie gebeurd dat ik absoluut niet mag klagen.’