Fanshop
Fanshop

DE BOODSCHAP VAN KOEMAN: DURF TE VOETBALLEN

Erwin Koeman weet nog niet of hij zondag in de wedstrijd tegen PSV een beroep kan doen op  Charisteas en Boussaboun. De twee Feyenoorders keerden met respectievelijk lies- en knieklachten terug uit Sofia. Morgen, als Feyenoord een laatste training afwerkt voor de wedstrijd tegen PSV, hoopt de trainer meer te weten te komen over de fysieke gesteldheid van de twee aanvallers.

De traditionele persconferentie van vrijdag stond voor Koeman zowel in het teken van het terugblikken op de eerste Europese wedstrijd van het seizoen als het vooruitblikken op de eerste competitietopper die Feyenoord te wachten staat. De trainer leek zich, ondanks het feit dat er in De Kuip nog een berg werk voor hem te doen is, te verheugen op de confrontatie met de landskampioen, die zoals bekend wordt getraind door zijn broer Ronald. ‘PSV-Feyenoord is een mooi affiche. Ik verheug me erop. Ik hoop dat mijn spelers er zondag ook van kunnen genieten, al zal voor sommigen gelden dat ze al hun aandacht nodig hebben voor hun eigen spel.’

Koeman zat afgelopen dinsdag op de tribune van het Philips stadion en zag de komende tegenstander gelijkspelen tegen Liverpool. Heeft hij nog iets opgestoken van dat bezoek? ‘PSV speelde gewoon zoals PSV is’, zei de coach. ‘Hoe dat is? Nou, als je Liverpool op 0-0 houdt, heb je het gewoon goed gedaan. PSV is een elftal met veel meer ervaring dan wij, dat zag je ook weer in die wedstrijd tegen de Engelsen. Of we kansen hebben in Eindhoven? Natuurlijk, kansen zijn er altijd. PSV is een ploeg met een aantal onberekenbare jongens voorin. Eigenlijk doen die maar wat en dat maakt hen juist zo gevaarlijk. Maar dat houdt ook automatisch in dat ze achterin weleens ruimte weggeven. Hopelijk kunnen we daar van profiteren.’

De vraag is op welke wijze, want hoewel Koeman lovende woorden over had voor de veerkracht die Feyenoord in Sofia toonde, viel hij ook vaak genoeg hoofdschuddend op de bank waar te nemen. Koeman was in Bulgarije absoluut niet tevreden over de uitvoering van zijn spelconcept. ‘Dat heeft veel te maken met gebrek aan persoonlijkheid en spelinzicht. Als je tegen PSV net zulke kansen weggeeft als tegen Lokomotiv, ligt die bal onherroepelijk een paar keer bij ons in het netje. We zullen het zondag dus anders moeten aanpakken. Niet met z´n allen teruglopen bij balverlies bijvoorbeeld, maar gewoon blijven staan en de tegenstander goed opvangen. Kort samengevat: Feyenoord moet ook in Eindhoven durven voetballen. Dat klinkt misschien als een loze kreet, maar dat is het niet. We moeten initiatief nemen als het kan en elkaar op een goede manier in het spel betrekken. Tegen Lokomotiv lukte dat vaak niet, ook omdat er te veel onderlinge misverstanden waren.’

Of dat gegeven Koeman er zondag in Eindhoven toe zal brengen veel veranderingen in zijn elftal toe te passen, wilde hij niet zeggen. ‘Aan de ene kant is het in deze fase belangrijk dat ik er als trainer voor zorg dat er houvast in het team is. Dat creëer ik niet door het team steeds door elkaar te husselen. Aan de andere kant mag ik als trainer ook niet te lang wachten met actie ondernemen en moet ik ingrijpen als de situatie daar om vraagt. Misschien is het zondag al zo ver, maar daar zeg ik nu nog niets over.’


De Tegenstander

De PSV-aanhang zal zondag verwachtingsvol uitkijken naar de eerste kennismaking met Patrick Kluivert. De voormalig Ajacied arriveerde niet fit in Eindhoven, maar heeft inmiddels een conditionele inhaalslag gemaakt. Tegen Liverpool liep hij afgelopen dinsdag al warm, maar tot een invalbeurt kwam het niet. Een basisplaats heeft hij zondag niet, maar Ronald Koeman zei deze week dat de spits zeker zal invallen. Eindhoven wacht gespannen en nieuwsgierig af of de speler die furore maakte in De Meer en Camp Nou nog zijn oude niveau kan evenaren.

Er wordt het nodige verwacht van de spits wiens carrière de laatste jaren in een neerwaartse spiraal was beland. De druk is groot, niet in het minst omdat met het vertrek van Jan Vennegoor of Hesselink naar Celtic de aanvalslinie aan doeltreffendheid heeft ingeboet. Zonder ‘Lange Jan’ ontbreekt het aanspeelpunt voorin en is PSV meer aangewezen op de individuele acties van Farfan en Koné. Hoewel er geen sprake is van een slechte start, werd wel duidelijk dat de aanwezigheid van een scorende spits een must is. Tegen Liverpool bleef de teller op nul, net als in Twente waar PSV met 1-0 verloor. Voor de ploeg die vorig seizoen altijd en overal wist te scoren lijkt het een teken aan de wand.

Met een fitte en scherpe Kluivert wordt verwacht dat PSV, dat als enige Nederlandse club de eer hoog houdt in de Champions League, weer om de prijzen gaat spelen. De selectie verloor na een onrustige voorbereiding basisspelers André Ooijer (Blackburn Rovers) en Vennegoor of Hesselink. Dat verlies werd opgevangen met het aantrekken van Jan Kromkamp, Edison Méndez, Carlos Salcido, Manuel Da Costa, Diego Tardelli en Kluivert. Van de nieuwkomers onderscheidt Méndez zich tot dusver het meest. De Ecuadoriaan luisterde vorige week zijn debuut op met twee treffers en –misschien nog wel belangrijker- voortreffelijk spel. Phillip Cocu besloot er nog een jaar aan vast te plakken, terwijl PSV er in slaagde Alex, Gomes en de topvoetballer Jefferson Farfan nog een jaar in Eindhoven te houden. Duidelijk is dat Ronald Koeman een ijzersterke selectie tot zijn beschikking heeft.

Anders dan de twee voorgaande seizoenen is PSV-Feyenoord zondag wel van belang voor de ranglijst. Zowel in het seizoen ‘04/’05 als in ‘05/’06 werd de wedstrijd aan het einde van het seizoen gespeeld op het moment dat PSV al landskampioen was en Feyenoord verzekerd van Europees voetbal. Waar PSV, dat zondag de geblesseerde Cocu moet missen, toen niet hoefde te winnen, zal het er zondag alles aan doen de drie punten binnen te halen om zo niet al vroeg in het seizoen de aansluiting met Ajax en AZ te verliezen.

PSV – Feyenoord
Zondag 17 september om 12:30 in het Philips Stadion
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
PSV: Gomes, Kromkamp, Alex, Addo, Reiziger; Culina, Méndez, Simons; Affelay, Farfan en Koné.
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Greene, Bahia, Drenthe; Buijs, Hofs, Lucius, De Guzman; Huysegems en Charisteas (Van Hooijdonk).

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

UIT
12/4/2006 PSV - Feyenoord 1-1
15/5/2005 PSV - Feyenoord 4-2
14/3/2004 PSV - Feyenoord 0-1
17/11/2002 PSV - Feyenoord 1-2
14/4/2002 PSV - Feyenoord 2-0

THUIS
11/12/2005 Feyenoord - PSV 1-0
12/12/2004 Feyenoord - PSV 3-3
21/9/2003 Feyenoord - PSV 1-3
18/5/2003 Feyenoord - PSV 3-1
16/12/2001 Feyenoord - PSV 0-0