MET DE SCHRIK VRIJ IN VEENDAM: 2-3

Feyenoord heeft zich dankzij een moeizame overwinning op BV Veendam geplaatst voor de volgende ronde van het bekertoernooi. Invaller Ali Boussaboun zorgde na 89 minuten voor de bevrijdende winnende treffer: 2-3. Feyenoord kwam op de Langeleegte snel achter, maar via treffers van Theo Lucius en André Bahia nam het de leiding. Erwin Buurmeijer maakte halverwege de tweede helft de gelijkmaker. Boussaboun voorkwam daarna ternauwernood een verlenging. Feyenoord had weer alle reden tot klagen over de arbitrage. Twee Rotterdamse treffers werden ten onrechte niet toegekend.

De bekerwedstrijd begon zoals de laatste competitiewedstrijd was geëindigd: met een onjuiste arbitrale beslissing. Nadat de Rotterdamse ploeg zondag de gelijkmaker tegen PSV was onthouden, werd de openingstreffer van Pierre van Hooijdonk op de Langeleegte niet waargenomen. Na twaalf minuten schoot de spits de voorzet van Danny Buijs via de onderkant van de lat over de lijn. Scheidsrechter Nijhuis en zijn assistent namen het niet waar, lieten doorspelen en ontnamen Feyenoord zo de 0-1.

In plaats daarvan was het Veendam dat zichzelf een groot plezier deed in de persoon van Kassim Bizimana. Karim Saidi timede verkeerd bij een ingooi en zag de snelle spits uit zijn rug wegsprinten. Vrij voor Henk Timmer schoof Bizimana de 1-0 binnen.

De ploeg van Koeman incasseerde voor de derde opeenvolgende wedstrijd vroeg een treffer, maar anders dan tegen Lokomotiv Sofia en PSV werd de 2-0 wel voorkomen. Feyenoord kwam langzaamaan beter in de wedstrijd. Het leidde vrij snel tot de terechte gelijkmaker. Fraai samenspel tussen Joonas Kolkka, Nicky Hofs en Van Hooijdonk deed de bal bij Lucius belanden. De aanvoerder schoot diagonaal binnen: 1-1.

Het beste was er daarna af bij de eerstedivisionist, al bleef er de dreiging van Bizimana en vooral Ruben Schaken. De Amsterdamse aanvaller strooide met zaalvoetbalkunstjes, die naast vermakelijk ook een spaarzame keer effectief waren. Aan de andere kant liet Joonas Kolkka zien hoe het functioneler kon, met meerdere gevaarlijke voorzetten tot gevolg.

Feyenoord had voor rust niet overtuigd, wat Koeman ertoe deed besluiten De Guzman in de kleedkamer achter te laten. Ali Boussaboun kwam voor hem in de plaats en leek meteen zijn stempel te drukken. Doelman Diteweg schoot na 53 minuten tegen Boussaboun aan. De Marokkaanse spits tikte de bal daarna in het lege doel en dacht 1-2 te maken. De arbitrage besloot anders en keurde het doelpunt om onduidelijke redenen af.

Het doelpunt kwam er toch. Na 66 minuten werd de Veendam-defensie verrast toen Hofs de vrije trap snel nam op de vrijstaande Buijs. Het schot leek al goed genoeg voor een doelpunt, maar werd voor alle zekerheid van dichtbij ingetikt door Bahia: 1-2.

Lang kon Feyenoord er niet van genieten, want vijf minuten later was de wedstrijd weer in evenwicht. Bizimana legde klaar voor Buurmeijer. De middenvelder schoot hard en onhoudbaar voor Timmer de 2-2 binnen.

Het was aan Timmer te danken dat het niet erger werd. Hij keerde vlak voor tijd de harde kopbal van Bizimana met een knappe reflex. Boussaboun velde één minuut voor tijd het vonnis. De pass van Lucius kwam bij de aanvaller terecht, die diagonaal en via de binnenkant van de paal Feyenoord een ronde verder schoot.

Veendam – Feyenoord 2-3

14’ 1-0 Bizimana
26’ 1-1 Lucius