MET MINIMAAL VERSCHIL LANGS EXCELSIOR: 1-0

Feyenoord heeft de tweede overwinning van het seizoen geboekt. In De Kuip werd Excelsior met minimaal verschil verslagen: 1-0. Jonathan de Guzman nam na zeven minuten de enige treffer van de middag voor zijn rekening. André Bahia viel met een op het eerste gezicht ernstige hoofdblessure uit. De verdediger werd na een ongelukkige botsing met Serginho Greene meteen naar het ziekenhuis vervoerd. Christian Gyan speelde negentig minuten mee bij Excelsior.

Feyenoord liep de laatste drie thuiswedstrijden snel tegen een achterstand aan en ook tegen Excelsior leek dat scenario zich weer voor te doen. Na zeven minuten had Sebastiaan Steur de uitgelezen mogelijkheid voor 0-1 te zorgen. De pass van Jarda Simr bereikte de spits, die zijn schot gekeerd zag worden door de attente Timmer.

De ploeg van Koeman was er niet door uit het veld geslagen en creëerde zich nog geen minuut later een vergelijkbare mogelijkheid. Verschil met de kans van even daarvoor was dat er ditmaal wel een treffer uit voortvloeide. De Guzman ging met succes de combinatie aan met Nicky Hofs. De Canadees kreeg de bal terug en rondde koelbloedig af: 1-0.

Feyenoord had de wedstrijd vanaf dat moment stevig in handen. Joonas Kolkka was dreigend op links en had na zeventien minuten een schotkans. De Fin trok naar binnen en schoot net naast in de verre hoek. De beste kans kwam op naam van Van Hooijdonk. Hofs behield het overzicht en gaf na 26 minuten voor op de spits, die alle vrijheid had om binnen te schieten. Dat zijn inzet de paal raakte, mocht hij zich dan ook aanrekenen.

Wat het meest bijbleef van de eerste helft was een vervelend voorval. Het Legioen beleefde een déjà vu van de botsing tussen Ghaly en Basto anderhalf jaar geleden in de Klassieker. Op dezelfde plek waar Ghaly toen de hersenschudding opliep die hem maandenlang aan de kant hield, botsten dit keer Greene en Bahia met het hoofd tegen elkaar. Bahia werd per brancard afgevoerd en direct naar het ziekenhuis gebracht, Greene kwam minuten later met een pleister op zijn hoofd terug in het veld.

Het belang van de tweede treffer werd meteen na rust duidelijk. De thuisploeg verzuimde via De Guzman (schot net over) en Van Hooijdonk (kopbal gered door doelman Theo Zwarthoed) de wedstrijd vroegtijdig te beslissen. Excelsior bleef zodoende in de gelijkmaker geloven en kwam er heel dichtbij. Andwélé Slory schoot centimeters naast. De grootste kans was voor Steur die hard op de lat kopte. In de herkansing ging het schot van Simr naast.

De volgende kans was weer voor een Feyenoorder. Ali Boussaboun passeerde met zijn schot Zwarthoed, maar niet de verdediger die op de lijn redding bracht.

De wedstrijd was daarna vooral als rommelig te kwalificeren. Het had geen kansen meer tot gevolg, al was er nog wel reden tot zorg toen Timmer zich blesseerde. Aangezien Koeman al zijn wissels al had verbruikt, dreigde de trainer een kwartier voor tijd een veldspeler in het doel te moeten zetten. Zover kwam het niet. Timmer verbeet de pijn en speelde de wedstrijd uit.

Feyenoord – Excelsior 1-0

8’ 1-0 De Guzman

Geel: Hofs, Pardo, Drenthe, Zijm
Scheidsrechter: Blom

Feyenoord: Timmer; Greene, Saidi, Bahia (31’ Drenthe); Lucius, Buijs, De Guzman, Hofs (46’ Pardo); Van Hooijdonk, Boussaboun en Kolkka (66’ Vincken).
Excelsior: Zwarthoed; Gyan, Drost, Van Nieuwstadt, Zijm (90’ Voskamp); Van Dieren, Bruins, Guijo-Velasco; Slory, Simr (70’ Grot) en Steur (75’ Piqué).