Fanshop
Fanshop

KOEMAN MOET MOGELIJK SCHUIVEN IN ZIJN ELFTAL

Theo Lucius en Nicky Hofs zijn donderdagavond mogelijk niet inzetbaar tijdens het UEFA Cup-duel met FC Basel. De middenvelders kampen met lichte blessures, die met het oog op de Klassieker van aanstaande zondag ertoe kunnen leiden dat Erwin Koeman hen niet inzet. ‘We hebben nog achttien wedstrijden voor de boeg tot eind december en ik heb ook rekening te houden met de wedstrijd tegen Ajax’, zei Koeman tijdens de persconferentie voorafgaand aan de training in het St. Jakob-Park. Mocht het tweetal niet spelen, zal Koeman in zijn elftal moeten schuiven. Goed nieuws is dat Philippe Léonard en André Bahia weer fit zijn.

Lucius zal volgens Koeman in elk geval één van de twee aanstaande wedstrijden spelen. De middenvelder, die met een onwennige hamstring kampt, speelt naar verwachting niet beide wedstrijden. ‘Ik betwijfel of hij daar fit genoeg voor is. Het hangt er vanaf hoe hij de training doorstaat en hoe Theo en de medische staf er tegenaan kijken. Ik bepaal vanavond de opstelling, de spelers krijgen dan in het hotel te horen wie er morgenavond spelen’, zei Koeman. Na de training kreeg de trainer meteen uitsluitsel van zijn aanvoerder. ‘Als het aan mij ligt, speel ik’, sprak Lucius.

Hofs werd in het duel met RKC Waalwijk hard getackeld op zijn enkel, iets waar hij de dagen erna nog wat hinder aan ondervond. Op dinsdag was de middenvelder wel weer op het trainingsveld te vinden, net als woensdagavond in het stadion van FC Basel. Dat Hofs mogelijk niet in actie komt, heeft er dan ook vooral mee te maken dat de technische staf geen onnodige risico’s wil nemen. Koeman: ‘Die jongen heeft er twee operaties aan de knie opzitten en heeft zo op blessuregebied al het één en ander meegemaakt. We moeten niet forceren, de gezondheid heeft de prioriteit. Als het kan, speelt hij. Als het mogelijk grote gevolgen kan hebben, dan dus niet. Dat heeft er niet mee te maken dat ik deze wedstrijd minder belangrijk vind dan aanstaande zondag. Deze wedstrijd is weliswaar niet cruciaal, maar we kunnen wel meteen een resultaat neer zetten. Dat vind ik van groot belang.’

Mocht Lucius en/of Hofs ontbreken heeft Koeman een aantal opties voor het formeren van een aangepast middenveld voorhanden. De trainer zinspeelde tijdens de persconferentie op een terugkeer van Danny Buijs naar het middenveld. In dat geval zal Dwight Tiendalli weer in de basis terugkeren. Serginho Greene kan eveneens op het middenveld uit de voeten, iets wat hij in de tweede competitiehelft van het vorige seizoen bewees. Nu André Bahia weer volledig fit is, is een tijdelijk vertrek van Greene uit het verdedigingscentrum geen onoverkomelijk probleem. De Braziliaan kan in dat geval een centrum vormen met Karim Saidi.

Zo bleef het woensdagavond speculeren over de vermoedelijke opstelling. Ook op de linksbackpositie is het nog maar de vraag wie de voorkeur krijgt. Philippe Léonard is volledig fit en kan debuteren, maar de afsluitende training en de woorden van Koeman maakten niet duidelijk of hij de voorkeur krijgt boven Royston Drenthe. ‘Misschien’, antwoordde Koeman toen hem werd gevraagd of de Belg dan eindelijk zijn debuut gaat maken.

FC Basel kent afgezien van de matige prestaties in de Zwitserse competitie weinig personele problemen. Tegenvaller voor de ploeg van trainer Christian Gross is de afwezigheid van de Argentijnse spits César Andres Carignano. Ter herinnering: Carignano was op 16 december 2004 maker van de enige treffer tijdens de laatste editie van FC Basel – Feyenoord (1-0). Australisch international Scott Chipperfield is wel weer inzetbaar. Chipperfield is donderdag de enige speler op het veld die twee jaar geleden ook van de partij was. Van de huidige Feyenoord-selectie speelde alleen Patrick Lodewijks toen mee. Aangezien Henk Timmer eerste keus is in het doel, verschijnt Feyenoord ten opzichte van dat duel met een op alle plaatsen gewijzigd team aan de eerste wedstrijd in de groepsfase van de UEFA Cup.

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli (Buijs), Greene, Saidi, Léonard (Drenthe); Hofs, Pardo, De Guzman, Buijs (Lucius); Boussaboun en Charisteas.
FC Basel: Costanzo; Chipperfield, Nakata, Majstorovic, Zanni; Buckley, Ba, Ergic, Kuzmanovic; Petric en Cristiano.