Fanshop
Fanshop

ZONDAG 22 OKTOBER; 12.30 UUR: FEYENOORD – AJAX

Hoewel hij de training van zaterdagmorgen wil afwachten om een definitieve beslissing te nemen, rekent trainer Erwin Koeman al voorzichtig op de deelname van Theo Lucius en Nicky Hofs aan de enige echte Klassieker van Nederland. In Zwitserland, waar Feyenoord met 1-1 gelijkspeelde tegen FC Basel, hield Koeman de licht geblesseerde middenvelders Hofs (enkel) en Lucius (hamstring) uit zelfbescherming nog aan de kant.

Beide spelers zaten vervolgens met een gezicht als een donderwolk op de tribune. ‘Natuurlijk’, zei Koeman, ‘dat kan ik me goed voorstellen. Zo was ik als voetballer ook. Ik wilde ook altijd spelen. Maar dat is niet altijd goed geweest. Vandaar dat ik Nicky en Theo heb willen sparen. Ik wilde niet het risico lopen dat ze nog erger geblesseerd zouden raken en ik ze weken zou moeten missen. Dan waren we nog verder van huis geweest.’

Feyenoord begint zondag als underdog in de Klassieker. ‘Ajax speelt momenteel inderdaad beter voetbal dan wij’, gaf Koeman toe, ‘maar dat zegt gelukkig niet altijd alles. Wij zullen daar iets anders tegenover moeten zetten: strijd. Zondag moeten we vlammen, keihard werken en veel duels winnen.’

Hoewel Koeman zijn elftal voor zondag al grotendeels in zijn hoofd heeft, wilde hij vrijdagmiddag nog niet het achterste van zijn tong laten zien. Het enige wat de trainer wilde loslaten, was dat Henk Timmer zondag gewoon onder de lat staat. De keeper van Feyenoord was na afloop in Basel de meest besproken man, nadat hij – net als een paar dagen eerder in Waalwijk – was geklopt door een vrije trap. ‘Hoewel ik de goal nog niet heb kunnen terugzien, heb ik het daar met Henk na de wedstrijd wel al over gehad. Ik vind ook niet dat we er al te lang bij moeten stilstaan. Feyenoord moet door. Henk weet zelf ook wel wat hij goed en minder goed heeft gedaan. Daar heeft hij mij niet voor nodig. Maar het gaat mij te ver Timmer de schuld te geven van de tegengoal. Dat is te makkelijk. Het was een complex van factoren die er voor zorgde dat die bal erin ging. Verdedigers moeten ook meelopen bijvoorbeeld. En de muur moet ook gewoon omhoog springen, in plaats van met de rug naar de bal te gaan staan.’

Koeman wilde maar zeggen dat de resultaten van Feyenoord moeten worden gedragen door het hele elftal en niet door eenlingen. ‘We zijn één team. Daar draait alles om. De spelers moeten elkaar helpen. Te beginnen met zondag, want Feyenoord-Ajax blijft een speciale wedstrijd voor heel Rotterdam.’

DE TEGENSTANDER
Vorig jaar leek het seizoen van Ajax uit te lopen op een fiasco. De Amsterdammers waren al vroeg uitgeschakeld in de titelrace en verloren behalve beide klassiekers ook nog eens wedstrijden van tegenstanders waar de trotse hoofdstedelingen normaliter met de bekende vingers in de neus overheen liepen. Het hoofd van trainer Blind lag zelfs al op het hakblok voordat het seizoen afgelopen was. Maar waar veel mensen zich opmaakten voor een zomer van leedvermaak, lachten de Ajacieden het laatst. Middels de play-offs en een gewonnen bekerfinale kroonde Ajax zich tot op één-na-succesvolste ploeg van het seizoen, terwijl AZ en Feyenoord met lege handen achterbleven. Vandaar dat de lat dit seizoen weer hoger ligt in Amsterdam.

Het was Danny Blind niet gegund om dit seizoen verder te gaan op de weg die hij had uitgezet. De Zeeuw moest ondanks bekerwinst en plaatsing voor de voorronde van het toernooi om de Champions League het veld ruimen en plaatsmaken voor de uit Barcelona weggelokte Henk ten Cate. In hem zagen de Amsterdamse bewindvoerders een geschiktere kandidaat om de club de uitstraling terug te geven die bij Ajax hoort.

Ten Cate begon zijn missie in de Arena met een tamelijk schone lei. Een waslijst aan spelers die niet helemaal of zelfs helemaal niet voldeden (Juanfran, Anastasiou), door blessures geplaagd werden (Trabelsi, Maxwell) of toe waren aan een nieuwe omgeving (Galasek, Boukhari, Vonk) verlieten Ajax. Technisch directeur Martin van Geel slaagde erin om de selectie van bovenaf aan te vullen met topverdediger Jaap Stam en de veelzijdige Kenneth Perez. Het Spaanse netwerk van voormalig Barcelona-assistent Ten Cate leverde bovendien nog eens de Spanjaarden Gabri en Roger op. Zij moesten ervaring en klasse brengen op het vorig seizoen bij tijd en wijle wankelende middenveld van de Amsterdammers.

De resultaten zijn tot dusver redelijk tot goed. In de kwalificatie voor de Champions League faalde Ajax weliswaar jammerlijk tegen het zwakker geachte FC Kopenhagen, maar in de Nederlandse competitie voert de ploeg van Ten Cate keurig de ranglijst aan met zes overwinningen uit zeven duels. Alleen Roda JC bleek in Kerkrade sterker, maar dat kan een keer gebeuren in de fase waarin de Amsterdammers verkeren. In de laatste twee competitieduels gaf de verdediging van Ajax wel blijk van enige slijtage, want Groningen en Utrecht slaagden er samen in om doelman Stekelenburg liefst vier keer te passeren. Zolang het elftal even makkelijk blijft scoren als het tot nog toe deed, hoeft dat geen probleem te zijn. Maar als de kink in de productionele kabel komt, zou dat Ajax wel eens op kunnen breken.

Ajax begint zondag in een relatief luxe positie aan de Klassieker. Om Feyenoord op ruime afstand te houden hoeft er niet eens gewonnen te worden. Wie de ambitie van Henk ten Cate kent, weet echter dat de Amsterdammer er alles aan zullen doen om juist de prestigeslag in De Kuip te winnen. Ajax ligt vooralsnog prima op koers, het is aan aartsrivaal Feyenoord om daar wat aan te veranderen.

Feyenoord – Ajax
Zondag 22 oktober om 12.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Temmink

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Saidi, Greene, Léonard; Lucius, De Guzman, Buijs, Hofs; Boussaboun en Charisteas.
Ajax: Stekelenburg; Emanuelson, Vermaelen, Stam, Heitinga; Sneijder, Maduro, Gabri; Rosenberg, Huntelaar en De Mul.

STATISTIEKEN
LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
5/2/2006 Feyenoord - Ajax 3-2
17/4/2005 Feyenoord - Ajax 2-3
11/4/2004 Feyenoord - Ajax 1-1
6/10/2002 Feyenoord - Ajax 1-2
26/8/2001 Feyenoord - Ajax 1-2

UIT 
28/8/2005 Ajax - Feyenoord 1-2
14/11/2004 Ajax - Feyenoord 1-1
30/11/2003 Ajax - Feyenoord 2-0
9/2/2003 Ajax - Feyenoord 1-1
3/3/2002 Ajax - Feyenoord 1-1