HUYSEGEMS BEZORGT FEYENOORD ZEGE IN KERKRADE

Feyenoord heeft zijn tweede uitzege van dit seizoen behaald. In Kerkrade werd Roda JC met 1-2 verslagen. De Rotterdammers kwamen in Limburg wel weer eerst op achterstand, maar dankzij een goal van Charisteas, zijn eerste in dienst van Feyenoord, was het al voor de rust gelijk. In de tweede helft domineerden de Rotterdammers meer en meer en wonnen de wedstrijd uiteindelijk terecht dankzij een mooie goal van Huysegems: 1-2. Bij Feyenoord speelde Timothy Derijck als invaller zijn eerste wedstrijd van dit seizoen.

Feyenoord - zonder Léonard maar met De Guzman als spelverdeler, Lucius als centrale verdediger en Greene als linksback in een 4-3-3 formatie - kende een hoopvolle start in het zonnige Kerkrade. Scheidsrechter Haverkort had nog maar net gefloten voor het begin, of de Rotterdammers stonden al bijna op voorsprong. Stein Huysegems speelde zichzelf na twee minuten handig vrij en loste een goed schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Doelman Kujovic moest helemaal gestrekt om de bal tot corner te verwerken.

Maar net als in de vorige uitwedstrijd, toen tegen RKC, gaf Feyenoord na een daadkrachtig begin het initiatief meer en meer uit handen. En net als in Waalwijk had dat na circa 20 minuten een tegentreffer tot gevolg. Destijds was het Patrick van Diemen die Feyenoord verder in de problemen bracht, nu was het Ramzi die voor de 1-0 zorgde. Na balverlies van De Guzman kon hij profiteren en scoorde Ramzi met een indrukwekkend schot in de verre bovenhoek.

Na die openingsgoal maakte Feyenoord het zichzelf  in verdedigend opzicht steeds moeilijker. Het had een aantal gevaarlijke situaties in het Rotterdamse strafschopgebied tot gevolg. Van Tornhout kreeg twee opgelegde mogelijkheden, maar wist niet te profiteren. Bij de tweede kans was dat te danken aan een goede reflex van doelman Henk Timmer, die in het begin van de wedstrijd ook al van zich had doen spreken met een prima redding op een inzet van Ramzi.

Deed Feyenoord dan helemaal niets terug? Jawel, want na een dik half uur spelen kon Theo Lucius bijvoorbeeld in vrijstaande positie binnenkoppen uit een vrije trap van De Guzman. De inzet van de aanvoerder van Feyenoord miste kracht en richting, maar was wel goed voor de Rotterdamse moraal. Na die mogelijkheid nam Feyenoord de regie weer meer en meer in handen. Het werd daar binnen veertig minuten voor beloond.

De Guzman stond toen met een vrije trap aan de basis van Feyenoords gelijkmaker. Zijn assist werd in eerste instantie door iedereen gemist en leek een gemakkelijke prooi voor Roda verdediger Saeijs. Tot Charisteas merkte dat de aanvoerder van de Limburgers de bal maar niet onder controle kreeg. Toen was hij er als de kippen bij om zijn eerste goal in dienst van Feyenoord te scoren. Charisteas ramde de bal van korte afstand achter Kujovic en vierde zijn goal uitbundig met de Feyenoord supporters achter het doel.

De gelijkmaker van Feyenoord was een bevrijding voor de ploeg. De Rotterdammers gingen ook bijna met een voorsprong rusten, ware het niet dat de snelle Huysegems uit een steekpass van De Guzman op de lat schoot. Ook na de rust, met Kolkka als vervanger van Vincken, bleef Feyenoord druk zetten op Roda JC. Het had een vermakelijke tweede helft tot gevolg, met vroege kansen voor Buys en Bahia.

De beloning kwam uiteindelijk in de 65ste minuut, toen Huysegems een combinatie opzette met Pardo, de bal terugkreeg en met het puntje van zijn linkerschoen de bevrijdende 1-2 binnentikte. Zo hielp hij Feyenoord aan de tweede uitzege van dit seizoen en drie uiterst welkome punten.

Roda JC-Feyenoord 1-2 (1-1)

Scheidsrechter: Haverkort