FEYENOORD A1 KRIJGT FC GRONINGEN OP DE KNIEËN

Feyenoord A1 had zaterdag ruim een uur nodig om op gang te komen bij FC Groningen, maar pakte via ingevingen van de flanken toch de volle winst: 1-3. Raymond Watamaleo (foto) scoorde twee keer. De B1 pakte de koppositie na een 1-2 overwinning bij ADO Den Haag. Nieuwkomer Janotta bezegelde zijn debuut met twee gave treffers. De C1 wist met 2-1 te winnen van VVV-Venlo. De overwinning van het team van trainer Van Gastel kwam moeizaam tot stand.
A1 VERSLAAT GRONINGEN VIA DE FLANKEN

Na de teleurstellende prestatie tegen Sparta heeft de A1 dit weekend laten zien waartoe de ploeg in staat is. Net zoals Feyenoord 1 dit seizoen vaak overkomt, had de ploeg van Henk Fräser een achterstand nodig om op stoom te komen. ‘Slap beginnen tegen Groningen kan funest zijn’ wist de coach vooraf al. Ondanks dat gegeven begonnen de A-junioren toch met te weinig strijd aan het duel. Lat en paal stonden vroeg Gronings succes in de weg. Na 28 minuten was het raak. Opnieuw stoomden de Groningers over Feyenoords linkerkant op. Nadat Norichio Nieveld en keeper Erik Cummins niet adequaat genoeg ingrepen was de kans voor de Groningse aanvaller daar. Hij maakte het buitenkansje op schitterende wijze af: 1-0.

Fräser bracht na de rust Jordy Buijs in de ploeg voor Clint van Stee, die op scherp stond. De invaller bleek direct een meerwaarde. Jeugd-international Buijs ging voorop in de strijd en zat zijn opponent kort op de huid. De kansen voor de Roterdammers begonnen serieuzere vormen aan te nemen. Mitchell Schet en Hanne Hagary waren dichtbij persoonlijk succes maar de keeper van de plaatselijke FC stond de gelijkmaker lange tijd in de weg.

Met nog ruim een kwartier te gaan liet trainer Fräser zijn aanvallende buitenspelers wisselen van positie. Een goede ingreep, bleek niet veel later. Raymond Watamaleo, aangespeeld door Ömer Özcelik, passeerde zijn tegenstander binnendoor en verraste de doelman in de korte hoek: 1-1. Twee minuten later deed zich op de andere flank een zelfde situatie voor. Buijs bereikte Schet met een bekeken pass. De snelle aanvaller ging buitenom bij de Groningen-back en punterde de bal op sublieme wijze in de kruising: 1-2. Acht minuten voor tijd liet de Feyenoord-aanval zien steeds beter op elkaar ingespeeld te raken. Schet schoot op links zijn man weer eens voorbij en trok strak voor op Hagary. De spits had via een handige loopactie ruimte gemaakt voor Raymond Watamaleo, die zijn tweede van de middag maakte: 1-3.

Feyenoord A1, dat zijn concurrenten voor de bovenste plaatsen met ruime cijfers zag winnen, komt volgende week zaterdag uit tegen De Graafschap A1.

Opstelling Feyenoord A1: Cummins; Van Stee (46’ Buijs), Özcelik , Nieveld, Anes Ribeiro; Kobussen, Wijnaldum, Wattamaleo; Schet, Hagary (83’ Degeling), Watamaleo (84’ Leerdam)

NIEUWKOMER LOODST B-JUNIOREN LANGS ADO DEN HAAG

Voor de pauze viel er weinig te genieten in Den Haag. De B-junioren van Feyenoord en Den Haag kwamen geen enkele keer in de buurt van de vijandelijke doelgebieden. In de tweede helft veranderde dat al snel. Linksback Nelom moest de strijd staken vanwege een opspelende hamstring. De Pool Janotta, nieuw bij de ploeg van trainer Cor Adriaanse, kwam in zijn plaats. De middenvelder liet direct zien een meerwaarde te zijn bij de landskampioen. Amper drie minuten in de ploeg opende de invaller de score, met hulp van Shabir Isoufi. De kansen op 0-2 waren legio, maar niet besteed aan de Feyenoorders.

Na 68 minuten maakte ADO 1-1. Er werd niet goed geanticipeerd op een vrije trap, wat leidde tot de tegentreffer. ‘De bal moeten we dan ten koste van alles buiten het strafschopgebied houden. Dat gebeurde niet en dan krijg je de rekening gepresenteerd’ zei Adriaanse na afloop. De oefenmeester zag zijn team echter kort na de gelijkmaker weer op voorsprong komen. Opnieuw heette de schutter Janotta en deze goal kwam voort uit een individuele actie van de kersverse Feyenoorder. ‘Naast zijn doelpunten tilde hij het niveau van de wedstrijd omhoog. Een prima debuut’, constateerde de succestrainer na afloop.

Omdat Heerenveen op eigen veld tegen Vitesse/AGOVV niet verder kwam dan 0-0 is Feyenoord B1 nu medekoploper met de Friezen. 11 november komt Willem II B1 naar Rotterdam.
Opstelling Feyenoord B1: Lamprou; Schenkeveld, Ramsteijn, Bos, Nelom (41’ Janotta); Bruma, Fer, Van Haaren; Pedro (70’ Karim), Isoufi, Cabral (58’ Lagouireh)

C’TJES BOEKEN ZEGE ONDANKS SLAP SPEL

Er was een donderspeech van trainer Jean-Paul van Gastel voor nodig om de C-junioren bij de les te houden tegen VVV. De jonge Feyenoorders begonnen alleraardigst tegen de ploeg uit Venlo. Na goed doorzetten maakte Anthony Velder 1-0. De doelman van VVV zag er bij het openingsdoelpunt niet goed uit. Daarna zakte het initiatief van Rotterdamse zijde hard in. ‘De ploeg speelde hautain. Veel te slap voor een team dat zijn koppositie verdedigd’, vond de trainer. Keeper Roy Kortsmit maakte de eerste doelpoging van de opgebloeide bezoekers nog ongedaan, maar kon niet voorkomen dat de volgende mogelijkheid wel werd benut.

Van Gastel greep de rust aan om zijn manschappen te confronteren met de zwakke prestatie. ‘In de rust heb ik ze gewassen, geknipt en geschoren. Dat had effect.’ De nieuwe mensen die Van Gastel inbracht maakten het verschil. Tien minuten na de pauze kwam Feyenoord weer op voorsprong. Ariel da Silva Cruz zette voor, het handige overstapje bij de eerste paal was van Anthony Velder en bij de tweede paal stond Kevin Jansen om het af te maken. In de fase na de 2-1 had de C1 er minimaal drie moeten maken, maar de ploeg verzuimde het verzet van VVV definitief te breken. In de slotfase ging de tegenstander op zoek naar de gelijkmaker maar opnieuw stond Kortsmit een tegentreffer in de weg.
De punten bleven dus in Rotterdam, waar Van Gastel de komende week aan zal grijpen om zijn getalenteerde spelers uit te leggen dat alleen talent niet genoeg is om kampioen te worden.

Opstelling Feyenoord C1: Kortsmit; Dijkhuizen, Martins Indi, Kruithof (40’ Ntambue), De Rooij; Van den Engel (50’ Schoonheijm), De Vrij, Jansen; A. Velder (60’ Dos Santos Lopes), Da Silva Cruz, N. Velder