FEYENOORD STRANDT IN VERLENGING: 3-2

Het bekeravontuur van Feyenoord is ten einde. De ploeg van Erwin Koeman werd in Waalwijk door RKC in een sensationele verlenging aan de kant gezet: 3-2. Doelpunten van Patrick van Diemen en Theo Lucius zorgden voor een gelijke stand na negentig minuten. In de verlenging maakte Robert Fuchs snel 2-1. Via een eigen doelpunt van Stephan Keller werd het 2-2, maar de RKC’er maakte die fout goed door de 3-2 voor zijn rekening te nemen. Lorenzo Davids maakte na rust zijn officiële debuut in Feyenoord 1. Jonathan de Guzman ontbrak vanwege een enkelblessure. Assistent-trainer John Metgod werd in de verlenging wegens aanmerkingen op de leiding naar de tribune gestuurd.
Feyenoord presteerde voor rust ondermaats. Dat de zwak acterende Rotterdammers het rustsignaal toch haalden met een 0-0 tussenstand had het vooral te danken aan de schutterende Waalwijkse aanvalslinie, waar Hans van de Haar en Martijn Reuser de vele voorzetten van de dreigende Pius Ikedia amper op waarde schatten.

Kansen waren er wel voor RKC, dat via Keller na twee minuten de voorsprong had kunnen nemen. De centrale verdediger schoot in een vol strafschopgebied prima in, maar Sebastián Pardo fungeerde op de lijn als reddende engel. Van den Bergh stichtte voor rust nog drie keer gevaar, maar in alle gevallen redde Timmer.

Het spel vertoonde ook na rust amper tekenen van herstel. Waar de Feyenoorders in de eerste helft nooit echt hadden hoeven vrezen voor de openingstreffer van Waalwijkse makelij, mocht het na 51 minuten een klein wonder heten dat deze uitbleef. Tot ongeloof van iedereen in het Mandemakers Stadion tikte Van de Haar het afgeslagen schot van Ikedia op nog geen meter van de doellijn naast.

Feyenoord was inmiddels vaak genoeg gealarmeerd, maar het bleek de ploeg van Koeman na iets minder dan een uur voetbal nog steeds niet te hebben wakker geschud. Van Diemen mocht na 58 minuten ongedekt aanleggen en kon zo via de onderkant van de lat raak schieten: 1-0.

De thuisploeg was daarna nog gevaarlijk via Ikedia en invaller Jordan Remacle. Het was aan de attente Timmer te danken dat Feyenoord, waar debutant Davids inmiddels in de ploeg was gekomen, niet voortijdig de hoop op een vervolg van het bekeravontuur werd ontnomen.

Nadat Keller in vrije positie over had gekopt, kreeg Feyenoord zomaar ineens twee grote kansen. Op aangeven van Stein Huysegems schoot Ali Boussaboun tegen Rob van Dijk aan. Twee minuten later mocht André Bahia van dichtbij draaien en schieten, maar zijn schot miste alle precisie. Ondanks dat het doelpunt op dat moment uitbleef, bewees Feyenoord zichzelf een dienst. Het moraal werd gesterkt en de regie werd eindelijk in handen genomen.

De Rotterdammers werden er vrijwel meteen voor beloond. En weer was het Lucius die met een cruciale goal zijn ploeg op sleeptouw nam. Op het natte gras kreeg het schot van de aanvoerder zoveel snelheid mee dat Van Dijk er zijn hand niet meer tegenaan kreeg: 1-1.

Feyenoord had het ook nog kunnen beslissen binnen de reguliere speeltijd toen André Bahia richting het doel opstoomde. Het schot van de Braziliaan werd gekeerd door Van Dijk.

De korte rustperiode voor het begin van de verlenging kwam voor RKC op het juiste moment. De ploeg van Adrie Koster kwam zo even onder de druk uit en vond de kracht om aan te dringen voor een doelpunt. Dat volgde ook toen invaller Fuchs zijn tegenstander Dwight Tiendalli uitspeelde en vrij voor Timmer overtuigend binnenschoot: 2-1.

Feyenoord liet zich er niet door uit het veld slaan en trok opnieuw ten aanval. Het had de gelijkmaker tot gevolg toen Keller het schot van Lucius in eigen doel gleed: 2-2.

De RKC’er maakte zijn fout snel goed toen hij de hoekschop van Fuchs binnenkopte bij de eerste paal. Dat mocht Lorenzo Davids, die op die plek stond geposteerd maar ruimte tussen lichaam en aluminium liet, zich aanrekenen. De derde achterstand van de avond kwam Feyenoord niet meer te boven, waarmee de bekeruitschakeling een feit was.

RKC Waalwijk – Feyenoord 3-2 (na verlenging)

58’ 1-0 Van Diemen
83’ 1-1 Lucius
96’ 2-1 Fuchs
101’ 2-2 Keller e.d.
108’ 3-2 Keller

Geel: Buijs, Janssen
Scheidsrechter: Blom

Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Lucius, Bahia, Greene; Buijs, Pardo (69’ Davids), Hofs (69’ Drenthe); Kolkka (46’ Boussaboun), Van Hooijdonk en Huysegems.
RKC Waalwijk: Van Dijk; Koenders, Bakens, Keller, Mulder; Van Diemen, Vicelich, Reuser (92’ Fuchs); Ikedia (102’ Janssen), Van de Haar en Van den Bergh (72’ Remacle).