KOLKKA BESLISSEND IN DOELPUNTENFESTIVAL: 3-5

Feyenoord heeft de vierde competitiezege op rij te pakken. De ploeg van Koeman was na een krankzinnig scoreverloop Willem II in Tilburg de baas: 3-5. Joonas Kolkka maakte zijn eerste twee treffers namens Feyenoord. Danny Buijs trof eveneens twee keer doel. Huysegems had na tien minuten de score geopend. De Tilburgse treffers kwamen op naam van Thomas Bælum, Iwan Redan en Mathieu Assou-Ekotto (strafschop). Dwight Tiendalli kreeg in de slotfase onterecht de rode kaart wegens een vermeende handsbal. Het Legioen was in Tilburg vertegenwoordigd door slechts één supporter. Dit uit onvrede over de opgelegde buscombiregeling waar Feyenoord niet akkoord mee ging.

Feyenoord leek zich in eerste helft geen betere tegenstander te kunnen wensen om de midweekse bekeruitschakeling snel uit de herinnering te spelen. De ploeg van Koeman profiteerde dankbaar van een aantal zwakke momenten aan Tilburgse zijde en kon zo met een 0-2 tussenstand de kleedkamer opzoeken. Een ongekende luxe, want nog niet eerder deze competitiejaargang werd de eerste helft afgesloten met een marge van twee doelpunten in de plus.

Na tien minuten maakte Huysegems het eerste doelpunt. De intelligente steekpass van Buijs werd op juiste waarde geschat door de Belg en van een passend vervolg voorzien. Doelman Björn Sengier was kansloos op het diagonale schot: 0-1.

Feyenoord kon comfortabel achterover leunen, maar moest wel toestaan dat Willem II een aantal keer dichtbij de gelijkmaker was. Redan schoot na 29 minuten net over op aangeven van Anouar Hadouir. Eén minuut later kreeg Redan de grootste Tilburgse kans, die door een knappe redding van Timmer werd geneutraliseerd.

Feyenoord nam daarna het initiatief over en bewees bijzonder effectief met de kansen om te kunnen gaan. Bij de volgende mogelijkheid was het meteen raak. Buijs kopte de vrije trap van Nicky Hofs eenvoudig binnen: 0-2.

Het was Kolkka die tegen de club waarvoor hij eind jaren negentig onder contract stond de derde treffer verzorgde. De manier waarop de Fin zijn eerste doelpunt in Feyenoord-dienst maakte, was indrukwekkend. Hij controleerde eerste de lange pass van Buijs, omspeelde daarna Sengier en schoot kort van de achterlijn diagonaal binnen: 0-3.

Een onverwachte opleving zette de wedstrijd daarna binnen vier minuten op zijn kop. Vrijwel direct na de 0-3 schoot Bælum na slecht verdedigen de 1-3 binnen. Dat gaf de thuisploeg zoveel vertrouwen dat het in staat was om er weer een wedstrijd van te maken. Redan schoot de voorzet van Ibrahim Kargbo in één keer diagonaal binnen. Timmer kon de bal alleen maar nakijken: 2-3.

Het scoreverloop deed voor het ergste vrezen, maar Feyenoord herpakte zich net op het juiste moment. Bevrijd van alle negatieve gevoelens van zijn moeizame start haalde Kolkka één minuut na de Tilburgse treffer overtuigend uit. Het schot verdween in de verre hoek: 2-4.

Willem II drong nog aan, maar niet meer met het geloof en enthousiasme van even daarvoor. De wedstrijd was beslist en werd door Buijs definitief in het slot gegooid. Op aangeven van Theo Lucius mocht hij ongedekt inschieten: 2-5.

Ondanks de ruime voorsprong wachtte Feyenoord een hete slotfase, wat was toe te schrijven aan de falende arbitrage. Zsombor Kerekes schoot op de paal, maar dat werd niet zo beoordeeld door de lijnrechter. Scheidsrechter Van Hulten kreeg van zijn assistent te verstaan dat Tiendalli de bal met de hand uit het doel had gewerkt en herzag zijn aanvankelijke besluit een doeltrap aan Feyenoord toe te kennen. Een volledig onterechte strafschop én rode kaart voor de rechtsback waren het gevolg. Assou-Ekotto maakte vanaf elf meter de laatste treffer van de middag: 3-5.

Willem II – Feyenoord 3-5

10’ 0-1 Huysegems
33’ 0-2 Buijs
54’ 0-3 Kolkka
56’ 1-3 Bælum
60’ 2-3 Redan
61’ 2-4 Kolkka
74’ 2-5 Buijs
78’ 3-5 Assou-Ekotto (strafschop)

Geel: Buijs, Nieuwendaal
Rood: Tiendalli (75’ wegens vermeend hands)

Scheidsrechter: Van Hulten

Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Lucius, Bahia, Drenthe; Buijs, Greene (70’ Saidi), Hofs; Kolkka, Van Hooijdonk en Huysegems (78’ Derijck).
Willem II: Sengier; Wau, Bælum, Van der Struijk (80’ Nieuwendaal), Valencia; Hadouir, Assou-Ekotto, Kargbo; Messoudi, Redan en Bobson (63’ Kerekes).