Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD RICHT VIZIER WEER OP COMPETITIE

Nog maar amper bijgekomen van de zware inspanning in de UEFA Cup moet Feyenoord het vizier weer op de competitie richten. Daar kan zondag de zesde competitiezege op rij worden geboekt als de Rotterdammers op bezoek gaan bij NEC. Ondanks dat het spel de laatste weken sterk is verbeterd en dit gepaard is gegaan met resultaten, waakt Erwin Koeman voor teveel optimisme. ‘Van AZ winnen is knap, maar het is wel belangrijk dat de goede resultaten van de laatste weken geen gemakzucht bij de spelers teweeg brengen. Dat kunnen wij ons niet veroorloven.’
Feyenoord laat zich de laatste weken van zijn beste kant zien. Koeman haalt er met zijn ploeg het maximale uit, waarmee het wekelijks aan goodwill wint bij het Legioen. Vooral de laatste dagen werd op dat vlak een belangrijke stap gezet. Zowel tegen AZ als Blackburn was de strijdlust volop aanwezig. Waar het de voorbije weken, en zeker tegen AZ, aan geluk niet had ontbroken, was het in de UEFA Cup een ander verhaal. Feyenoord was over negentig minuten gezien de betere ploeg geweest en verdiende te winnen van Blackburn. Dat het daar niet in slaagde was jammer, maar Koeman lijkt met zijn ploeg een nieuwe fase in te zijn gegaan. Eén waarin de wil op wordt gelegd aan de tegenstander en de overwinningen niet louter zijn terug te voeren op inzet en de factor geluk.

Of het tegen NEC resulteert in de drie punten is te hopen. Daar kan Feyenoord weer mee vooruit in de competitie, waar het zich steeds steviger in de top vijf nestelt. Bovendien tankt het ermee aan zelfvertrouwen voor de zware Europese uitwedstrijd tegen AS Nancy van aanstaande donderdag. Gesteund door duizenden Feyenoord-supporters hoopt de ploeg in Frankrijk een belangrijke stap richting plaatsing voor de volgende ronde te zetten.

In die wedstrijd kan Koeman weer beschikken over Danny Buijs, die in competitieverband een schorsing uitzit. De middenvelder wordt in Nijmegen naar alle waarschijnlijkheid vervangen door Jonathan de Guzman, die hersteld is van een enkelblessure. De Canadees speelde tegen Blackburn een kwartier mee en deed het naar behoren. Verder zijn er geen wijzigingen te verwachten in de ploeg, waar Angelos Charisteas steeds beter zijn draai begint te vinden. Donderdagavond wist hij zijn sterke optreden niet met een doelpunt te bekronen, het is te hopen dat hij daar zondag wel in slaagt.

DE TEGENSTANDER

Hoewel de ranglijst een ander verhaal vertelt, is NEC op voorhand niet de best denkbare tegenstander na een zware midweekse inspanning in de UEFA Cup. De Nijmeegse ploeg presteert ondermaats, maar een eenvoudige Rotterdamse overwinning lijkt uitgesloten. Daarvoor is een aantal spelers van de thuisploeg te zeer gebrand een goed figuur te slaan tegen Feyenoord. De selectie van NEC herbergt een behoorlijk aantal spelers met een Feyenoord-verleden, die graag een stapje extra zullen zetten. Dat verwacht ook trainer Mario Been, die vindt dat de inbreng van het aantal ex-Feyenoorders een extra dimensie aan het duel geeft. ‘De jongens zullen voor honderd procent gemotiveerd zijn. Spelers als Babos, El-Akchaoui, Boutahar, Snoyl en ook Otten en Holman, die als spelers van Excelsior De Kuip nooit hebben gehaald, zullen er op gebrand zijn een goede prestatie neer te zetten. Ze zullen wat willen bewijzen, wat logisch is. En zelf wil ik ook drie punten afpakken van de club die me lief is’, aldus de trainer.

Feyenoord is wel favoriet, benadrukt Been. Gezien de resultaten van de laatste weken is daar weinig tegenin te brengen. Waar Feyenoord de zesde zege in successie hoopt te boeken, sleept NEC zich momenteel van wedstrijd naar wedstrijd. Een maand geleden won de ploeg aan goodwill bij de achterban door aartsrivaal Vitesse te verslaan met 1-0, maar daarna raakte NEC in sportief verval. Tegen Roda JC en Excelsior werd gelijk gespeeld, maar FC Twente, Willem II en Sparta wonnen vervolgens van de Gelderse club. FC Twente deed dat na de competitiezege nog eens over in bekerverband, waardoor de Nijmeegse hoop op een succesvol bekeravontuur vroegtijdig in rook opging.

Het blijft onbegrijpelijk dat de ploeg zo laag staat. Met de gewilde Romano Denneboom is er scorend vermogen aanwezig, al valt de productiviteit tot dusver tegen. Gábor Babos is ondanks zijn weinig succesvolle periode in Rotterdam-Zuid een prima keeper. Said Boutahar kan zeker op een hoger niveau uit de voeten, wat voor spelers van het kaliber Edgar Barreto en Andrzej Niedzielan ook geldt. Dat beide spelers er tot dusver niet in zijn geslaagd de hoge verwachtingen in te lossen, is typerend voor de club. De groeimogelijkheden zijn er al jaren, maar het komt er op de één of andere manier niet uit. Het is aan Mario Been om het team uit het dal te helpen en structureel de stap voorwaarts te laten zetten. Zondag zou hij wat dat betreft een eerste stap kunnen zetten als ‘zijn’ Feyenoord op bezoek komt.

NEC – Feyenoord
Zondag 26 november om 12:30 uur in het McDOS Goffertstadion
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Tiendalli, Lucius, Bahia, Drenthe; Greene, De Guzman, Hofs; Kolkka, Charisteas en Huysegems.
NEC: Babos; Nalbantoglu, Otten, Wisgerhof, El-Akchaoui; Barreto, Boutahar, Holman, Snoyl; Denneboom en Niedzielan.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

UIT
8/2/2006 NEC - Feyenoord 1-2
8/5/2005 NEC - Feyenoord 2-0
28/1/2004 NEC - Feyenoord 1-2
16/3/2003 NEC - Feyenoord 1-2
8/9/2001 NEC - Feyenoord 0-3

THUIS
11/9/2005 Feyenoord - NEC 3-0
5/12/2004 Feyenoord - NEC 2-1
17/8/2003 Feyenoord - NEC 2-1
18/8/2002 Feyenoord - NEC 2-0
9/12/2001 Feyenoord - NEC 5-0