FEYENOORD A1 WINT BEKERWEDSTRIJD EN LOOT AJAX A2

Via een 2-0 overwinning op ADO Den Haag heeft Feyenoord A1 zich verzekerd van een plaats in de kwartfinale van de beker. Daarin werd de ploeg gekoppeld aan de A2 van Ajax. Georginio Wijnaldum en Mitchell Schet (foto) maakten zaterdag de doelpunten. De B1 speelde doelpuntloos gelijk tegen Heerenveen. Verlies was er voor de C1. Sparta deed de koploper pijn op eigen veld: 1-2.
A-JUNIOREN BETER DAN ADO NA TACTISCHE OMZETTING

Tegen ADO Den Haag startte coach Henk Fräser als vanouds, in een 4-3-3 opstelling. Omdat ADO een tactische variant had toegepast die lastig te bespelen was, moest de voormalig Feyenoord-verdediger zijn strijdplan iets wijzigen. ‘We besloten over te stappen op 3-4-3, om goed te kunnen anticiperen op de Haagse speelwijze. Dat pakte goed uit’ sprak de winnende trainer na afloop.

In het eerste bedrijf kreeg Feyenoord, ondanks een groot veldoverwicht, weinig kansen. Met een agressieve Siegerd Degeling als invaller ging het na de rust een stuk beter. Feyenoord speelde veel over de vleugels, waar het gevaar ook deze wedstrijd weer vandaan kwam. De 1-0 kwam van het voorhoofd van Wijnaldum. Linksachter Jerson Anes Ribeiro had de middenvelder vrij zien staan bij een cornersituatie. In het restant van de wedstrijd deden zich enkele nare momenten voor. De scheidsrechter zag natrappen over het hoofd, waardoor er een broeierige sfeer ontstond.

Schet trok zich hier niet veel van aan en maakte er nog een aantrekkelijke slotfase van. De technisch begaafde buitenspeler dolde in de slotminuten de complete Haagse defensie, gooide er een fraaie schaarbeweging uit en haalde vurig uit. Zijn doelpoging schoot via de lat weer terug het veld in. Twee minuten voor tijd schoot hij wel raak. Op aangeven van Degeling besliste Schet het bekerduel: 2-0. De loting na de wedstrijd wees uit dat de A2 van Ajax naar Rotterdam komt voor het kwartfinaleduel.

Opstelling Feyenoord A1: Cummins; Barends, Özcelik , Nieveld, Anes Ribeiro (82’ Waisapij); Kobussen, Wijnaldum, Wattamaleo; Schet, Hagary, Watamaleo (46’ Degeling)

B’TJES ZWOEGEN OP KUNSTGRAS

Heerenveen en Feyenoord stonden voorafgaand aan hun confrontatie op gelijke hoogte. Beide ploegen wonnen tot nu toe zeven duels en speelden er twee gelijk. De slechte weersomstandigheden verplichtte de teams uit te wijken naar een kunstgrasveld. De ploegen speelden daar een moeizame eerste helft. Veel gebeurde er niet, de wind zorgde er voor dat het voor Feyenoord en Heerenveen moeilijk was om in het spel te komen.

In de tweede helft zette Feyenoord aan en creëerde het een aantal goede mogelijkheden. Michael Janotta en de ingevallen Parez Karim kwamen alleen voor de keeper maar faalden. Ook Jerson Cabral was dichtbij maar wist zijn kans niet te benutten. Ook de thuisploeg was nog dichtbij, maar zag een vrije trap op de deklat eindigen. Zo bleef het in een guur Friesland 0-0 en behoudt Feyenoord de koppositie, op doelsaldo.

Vrijdagmiddag speelt Feyenoord in Amsterdam tegen de nummer drie van de ranglijst, Ajax.

Opstelling Feyenoord B1: Van der Post; Bruma, Ramsteijn, Schenkeveld, Nelom; Van Haaren, Fer, Janotta; Leerdam (70’ Clasie), Isoufi (66’ Karim), Cabral (58’ Lagouireh)

C1 BEËINDIGT GOEDE SERIE

De C1 begon zaterdag vol vertrouwen aan het duel met Sparta. De ploeg van trainer Jean-Paul van Gastel won de vorige vijf competitieduels en voerde de ranglijst aan. Sparta had vorige week met minimale cijfers verloren van PSV maar draait met een vijfde positie goed mee in de competitie van de C’tjes.

Feyenoord kwam tegen de stadsgenoot al snel met 0-1 achter. De bezoekers mochten na drie minuten een penalty nemen en lieten dit buitenkansje niet liggen. Tien minuten voor rust kopte verdediger Stephan Kruithof de gelijkmaker binnen. Jeugd-international Nygel Velder zorgde voor het voorbereidende werk. In de tweede helft ging de koploper op zoek naar de voorsprong. Die opzet slaagde niet, want aan de andere kant wist Sparta er een in te prikken.

Het betekende de eerste nederlaag voor de C1 sinds twee maanden. Omdat ook RKC Waalwijk C1 op eigen veld verloor, behoudt Feyenoord zijn leidende positie in het klassement. Volgende week gaat Van Gastel op bezoek bij zijn oude club Willem II.