INKTZWARTE DAG IN FRANKRIJK

Feyenoord kan een nieuw dieptepunt aan de clubhistorie bijschrijven. De wedstrijd AS Nancy-Feyenoord werd na 79 minuten bij een 3-0 stand in het voordeel van de thuisploeg gestaakt toen de spelers last kregen van traangas in hun ogen. Dat werd gebruikt door de oproerpolitie, die gedurende de wedstrijd alle zeilen bij had moeten zetten om de situatie in de onrustige Feyenoord-vakken niet verder te laten escaleren. Na twintig minuten werd de wedstrijd verrassend hervat, op het moment dat het stadion nagenoeg was leeggestroomd. Pierre van Hooijdonk miste in die resterende minuten nog een strafschop.
Op een dag die zwart omrand de clubgeschiedenis in zal gaan, bleef de tegenslag op het veld niet achter. Feyenoord speelde slecht in Frankrijk, al waren de eerste minuten nog hoopvol geweest. Angelos Charisteas schoot na drie minuten maar net naast het Franse doel, wat ook meteen het laatste Rotterdamse wapenfeit was tot het rustsignaal.

Daarna trokken de trieste taferelen op de tribune vooral de aandacht. Vanuit het Feyenoord-vak betraden ‘fans’ de Franse tribune, waar de aanhangers van de thuisploeg massaal op de vlucht sloegen. Gelukkig was de oproerpolitie tijdig ter plaatse om een cordon te vormen en de rust enigszins te doen herstellen.

In de tussentijd was Nancy op voorsprong gekomen. Het schot van Emmanuel Duchemin strandde in een vol strafschopgebied. Pascal Berenguer probeerde het in de herkansing met een hard schot, dat voor de benen kwam van Puygrenier. De verdediger zette zijn voet er tegen en maakte zo met het nodige fortuin de openingstreffer: 1-0.

De Fransen dicteerden tot het rustsignaal en het was wachten tot het in de stand tot uitdrukking kwam. Feyenoord leek die fase schadevrij te doorstaan, maar kreeg toch nog een mokerslag te verwerken toen het enkele minuten voor het einde van de eerste helft nog 2-0 werd. Dat een eigen doelpunt van Bahia, die de bal ongelukkig via zijn been achter Timmer werkte, Feyenoord nog verder in de problemen bracht lag volledig in de lijn van de treurigstemmende avond.

Danny Buijs probeerde zijn ploeg vroeg in de tweede helft een signaal te geven, al deed hij dat op een manier die niet door de beugel kon. De middenvelder ontsnapte aan geel toen hij een harde overtreding maakte op de knie van Berenguer. De actie had niet het gewenste effect, want Feyenoord bleef machteloos.
Dat werd nog het meest geïllustreerd door Royston Drenthe, die een uur lang handen en voeten nodig had gehad om zijn directe tegenstander af te stoppen. Dat had hij al met een gele kaart moeten bekopen en na 61 minuten volgde zijn tweede prent. Issiar Dia was hem al gepasseerd toen de linksback hem onreglementair afstopte. Op het moment dat Drenthe de rode kaart kreeg voorgehouden en het veld verliet, kreeg Buijs alsnog geel toen hij verbaal zijn ongenoegen uitte.

De 3-0 volgde kort erna toen Karim Saidi de aanvaller Monsef Zerka in het strafschopgebied vloerde. Zerka plaatste zich achter de toegekende strafschop en liet Timmer kansloos. Op de tribunes was het ondertussen weer onrustig geworden, wat de oproerpolitie ertoe bracht aan de andere kant het Feyenoord-vak in te gaan om ook daar een cordon te vormen.

De wedstrijd moest zelfs worden stilgelegd, toen diverse Feyenoorders last kregen van hun ogen als gevolg van het traangas dat werd gebruikt door de oproerpolitie. Greene en Timmer hadden er het meest last van, terwijl andere spelers en zelfs toeschouwers op de tribune kort erna naar het gezicht grepen. Het had er veel weg dat het duel definitief werd gestaakt door scheidsrechter Espen Berntsen, maar na twintig minuten keerden de spelers tot ieders verrassing weer terug. Het stadion was op dat moment nagenoeg leeg gestroomd, wat de avond van een nog krankzinniger karakter voorzag. Dat Feyenoord meteen een strafschop kreeg toen Huysegems werd gevloerd, droeg daar nog maar eens aan bij. Dat de penalty van Van Hooijdonk gekeerd werd, verraste eigenlijk niemand meer op deze zwarte dag.

AS Nancy – Feyenoord 3-0

Bijzonderheden: Wedstrijd werd na 79 minuten gestaakt toen spelers last kregen van traangas in hun ogen.
22’ Puygrenier 1-0
42’ Bahia (e.d.) 2-0