Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD MOET ZICH FOCUSSEN OP HEERENVEEN

De ongeregeldheden in Nancy staan nog vers op het netvlies gebrand, maar Erwin Koeman zal er alles aan moeten doen om zijn ploeg te focussen op het competitieduel met Heerenveen. Zelf is de trainer dat al, wat in de catacomben van het Franse stadion wel duidelijk werd. Waar iedereen nog vol was van de gebeurtenissen in de voorgaande uren, keek Koeman al voorzichtig vooruit. ‘Het is wrang, maar zondag spelen we gewoon weer een heel belangrijke wedstrijd tegen Heerenveen. Hoe gek het misschien ook klinkt om dat nu te zeggen.’
Koeman was ook de enige in het Franse stadion die nog terugkeek op het verloop van de wedstrijd. ‘Dat zijn twee zaken die ik kan scheiden, het voetbal en het randgebeuren’, verklaarde hij, om vervolgens zijn onvrede uit te spreken over de eerste twee tegentreffers. ‘Ik wist van tevoren dat we een mindere ploeg hebben dan Nancy. Maar dat we 2-0 achter komen door twee spelhervattingen maakt me kwaad. Dat had nooit mogen gebeuren.’

Tegen Heerenveen moet het beter, zoveel is duidelijk. In Frankrijk was de aandacht vooral gericht op datgene wat er buiten het veld gebeurde. Wat er binnen het veld gebeurde, werd zo onderbelicht. Feyenoord werkte in Nancy de tweede slechte wedstrijd af in vier dagen tijd en zal zich in De Kuip willen revancheren. Koeman zal in elk geval trachten zijn aangeslagen ploeg daarvan te doordringen.

Waarschijnlijk neemt Pierre van Hooijdonk zondag weer plaats op de bank. Tegen Nancy experimenteerde Koeman door Van Hooijdonk naast Charisteas in de spits te posteren. Tot dusver koos hij er altijd voor één van de twee op te stellen, maar tegen de sterke Franse ploeg besloot hij het een keer te wijzigen. Het pakte weinig succesvol uit. Verwacht wordt dat Joonas Kolkka weer terugkeert in het team. Belangrijkste vraag is of Theo Lucius weer fit is. In het geval de Brabander ontbreekt, zal Timothy Derijck waarschijnlijk weer spelen. Een ander vraagteken is Dwight Tiendalli, al laat het ontbreken van de rechtsback zich minder voelen dan dat van de aanvoerder en kan Greene ook prima op de rechtsbackpositie uit de voeten. Nicky Hofs zal zondag naar alle waarschijnlijkheid gewoon kunnen spelen. De middenvelder was de laatste dagen licht geblesseerd, maar zat tegen Nancy wel op de bank.

DE TEGENSTANDER

De prestaties van SC Heerenveen zijn tot dusver niet slecht te noemen, maar in Friesland is men niet erg te spreken over de ploeg van Gert Jan Verbeek. In het KNVB-bekertoernooi strandde Heerenveen al snel en in Europees verband is dat nog slechts een kwestie van tijd. Alleen een wonder kan Heerenveen nog verder helpen in de UEFA Cup, waarmee alle pijlen op de competitie kunnen worden gericht. De huidige zevende klassering levert ook weinig tevreden gezichten op, wat gezien de kleine achterstand op bovenste plekken merkwaardig is. Heerenveen is al jaren zowel binnen als buiten de lijnen bezig aan een geleidelijke ontwikkeling die, tot onvrede van de fans, momenteel lijkt te stagneren op het veld. Verbeek sprak onlangs in de media zijn onbegrip uit over het in zijn ogen wel erg hoge verwachtingspatroon. ‘De mensen denken dat we Ajax zo maar even van de mat spelen en van PSV winnen, maar Ajax is een regelrechte titelkandidaat en PSV is dit seizoen niet te verslaan. Begrijp me goed, ik vind ook dat het voetballend beter kan. We presteren te wisselvallig, maar we winnen met 5-0 van Willem II, met 3-0 van NEC, met 4-2 van FC Groningen en we spelen met 0-0 gelijk tegen PSV. Dat is toch niet slecht?’

Voor de redenatie van de fans én Verbeek is wat te zeggen. Gezien de status van Heerenveen in het Nederlandse voetbal is de huidige klassering niet slecht. Aan de andere kant is het niet gek dat er meer wordt verwacht van de blauw/witten, die overigens afgelopen woensdag tegen Vitesse opeens veel indruk maakten. Arnold Bruggink was deze zomer de enige speler die vertrok en voorheen regelmatig in de basis had gestaan. De rest van het elftal bleef Heerenveen trouw en bovendien kwam er een behoorlijk aantal versterkingen richting het Abe Lenstra Stadion. Van de nieuwelingen Michael Dingsdag, Gianni Zuiverloon, Rob Friend en Afonso Alves mag worden verwacht dat ze het elftal sterker maken, maar dat blijkt in de praktijk nog mee te vallen. Alleen Alves geldt als uitzondering. De Braziliaan scoort aan de lopende band en is met veertien treffers zelfs clubtopscorer. Ondanks zijn wisselvalligheid heeft hij met zijn doelpunten inmiddels alle twijfelaars overtuigd.

Gezien het spelersmateriaal is er reden te denken dat het beter kan. Paul Bosvelt kan nog steeds mee op hoog niveau, wat hij ook wekelijks aantoont. Met Danijel Pranjic wordt die onverzettelijkheid aangevuld met veel creativiteit. In de aanval is er in de persoon van Alves een aanspeelpunt en doelpuntenmaker, terwijl Lasse Nilsson en de in de basis teruggekeerde Ugur Yildirim –die zondag overigens ontbreekt door een spierblessure- voor de toevoer zorgen. Centrale verdediger Petter Hansson geldt als één van de betere centrale verdedigers die de Eredivisie telt en Michael Dingsdag kan zich aan zijn niveau optrekken. Er is genoeg reden te veronderstellen dat Heerenveen zich bij de vijf bovenste plekken kan scharen. Die mogelijkheid is er overigens ook nog, maar na de recente teleurstellingen in Europees en bekerverband is het in Friesland zo gebruikelijke optimisme op een laag pitje komen te staan. Het is aan de ploeg van Verbeek om daar met resultaten in de competitie verandering in te brengen. Een eerste aanzet was er met de overtuigende midweekse zege in het Gelredome. Winnen in De Kuip was lange tijd onmogelijk, maar sinds mei 2005 is daar verandering ingekomen. Toen won SC Heerenveen voor het eerst in de geschiedenis van Feyenoord in het Rotterdamse stadion. Zondag zou het dat kunststukje maar wat graag herhalen.

Feyenoord – SC Heerenveen
Zondag 3 december om 14:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Gumienny (Bel)

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Greene, Saidi, Bahia, Drenthe; Derijck (Lucius), De Guzman, Hofs; Kolkka, Charisteas en Huysegems.
SC Heerenveen: Vandenbussche; Bradley, Dingsdag, Hansson, Breuer; Bosvelt, Hanssen, Pranjic; Afonso Alves, Friend en Nilsson.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
18/9/2005 Feyenoord - SC Heerenveen 5-1
1/5/2005 Feyenoord - SC Heerenveen 1-3
7/3/2004 Feyenoord - SC Heerenveen 2-2
22/3/2003 Feyenoord - SC Heerenveen 5-0
28/4/2002 Feyenoord - SC Heerenveen 3-2

UIT
7/4/2006 SC Heerenveen - Feyenoord 1-1
28/11/2004 SC Heerenveen - Feyenoord 2-2
23/8/2003 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0
7/12/2002 SC Heerenveen - Feyenoord 3-1
1/12/2001 SC Heerenveen - Feyenoord 1-0