SPEKTAKELSTUK IN DE KUIP: 4-3

Feyenoord heeft iets van de nare smaak van de afgelopen week weggespoeld. In De Kuip werd Heerenveen na een spectaculaire wedstrijd verslagen: 4-3. Jonathan de Guzman maakte vlak voor tijd de winnende treffer, nadat eerder Stein Huysegems (2x) en Theo Lucius (strafschop) scoorden. Afonso Alves en invaller Rob Friend (2x) scoorden voor de Friese ploeg. Tim Vincken maakte na ruim een maand afwezigheid zijn rentree. De supporters bleven de eerste tien minuten collectief staan om zo hun afkeer te laten blijken van de wanordelijkheden in Nancy.

In een trieste ambiance startte Feyenoord het duel met Heerenveen. Dat had niet met het gure weer te maken, maar met de bijna voelbare pijn van de fans over wat zich donderdagavond in het Franse Nancy had afgespeeld. In die onwerkelijke atmosfeer was het aan de thuisploeg om weer wat gelukzalige blikken in De Kuip teweeg te brengen én zich sportief te revancheren voor de 4-1 (NEC) en 3-0 (AS Nancy) nederlagen die de afgelopen week werden geleden.

Aan motivatie geen gebrek bij de ploeg van Koeman, wat werd belichaamd door de tomeloze inzet die Huysegems aan de dag legde. De Belg had de eerste kans toen hij knap de voorzet van Joonas Kolkka op de volley nam. De bal ging net over. Op dat moment had Heerenveen ook al een goede kans gehad via Lasse Nilsson, die de voorzet van Gianni Zuiverloon naast tikte.

Uit een identieke situatie nam Heerenveen een kwartier later wel de voorsprong, met als enige verschil dat de hoofdrolspelers van de aanval een ander rugnummer droegen. Jakob Poulsen bediende Afonso Alves op enkele meters van Henk Timmer. De topscorer van Nederland kon met gemak zijn vijftiende competitietreffer aantekenen: 0-1.

Feyenoord probeerde van alles, maar tot een echt offensief leidde het niet. Op slag van rust had de strijdlust wel een aantal wapenfeiten tot gevolg. Jonathan de Guzman en Nicky Hofs probeerden het met een vrije trap. De Canadees vond doelman Brian Vandenbussche op zijn weg en Hofs schoot naast.

Maar het waren tekenen dat Feyenoord in aanvallend opzicht een vuist begon te ontwikkelen. De beloning volgde vrij snel met de gelijkmaker en het moment waarop –kort voor het rustsignaal- kon niet beter. De Guzman ontvreemdde André Hanssen de bal en speelde af op Huysegems. De linksbuiten haalde op de rand van het strafschopgebied vlammend uit: 1-1.

De tweede helft startte spectaculair, met kansen over en weer. Afonso Alves was een plaag voor de Rotterdamse defensie. De Braziliaan sprintte na 47 minuten Karim Saidi voorbij en legde af op Pranjic, die over schoot. Bij de volgende Friese aanval stond Alves zelf aan het eindstation. Zijn schot werd gepareerd door de attente Timmer.

Op dat moment had Feyenoord al de voorsprong genomen en weer was het de ontketende Huysegems geweest die er verantwoordelijk voor was. Met een zelfvertrouwen dat geen grenzen leek te kennen legde hij aan voor een afstandschot, dat met chirurgische precisie prachtig in de bovenhoek verdween: 2-1.

Feyenoord had geen overwicht, maar kwam na 64 minuten zelfs op 3-1. De Guzman werd in het strafschopgebied gevloerd door Jacob Poulsen, waarop de Belgische arbiter Gumienny de bal op de stip legde. Lucius verzilverde het buitenkansje.

Rustig achterover leunen was er niet bij, want tien minuten later maakte Heerenveen de aansluitingstreffer. Invaller Friend werd ongemoeid gelaten in het zestienmetergebied en schoot de bal in de dak van het doel: 3-2.

Ook met die stand was er geen reden tot zorg, maar de tegentreffer bracht Feyenoord van zijn stuk. Het bood Friend de gelegenheid om zijn invalbeurt op te waarderen met een tweede treffer. Zijn kopbal liet Timmer kansloos: 3-3.

Heerenveen rook bloed en drong aan voor de winnende treffer. Afsono Alves was twee keer dichtbij. Eerst zeilde zijn vrije trap over en kort erna bracht Timmer met een uiterste inspanning redding op het schot van de klassespits.

Feyenoord ging uiteindelijk nog met de zege aan de haal op het moment dat niemand dat nog verwachtte. André Bahia veroverde de bal en gaf af op De Guzman. De middenvelder wist er wel raad mee en stiftte fraai over de uitgekomen Vandenbussche: 4-3. Het zoveelste mooie doelpunt van de middag was een feit. Pinchhitter Pierre van Hooijdonk leek er ook nog één te maken, maar zijn treffer werd onterecht afgekeurd wegens vermeend buitenspel. Daar treurde geen Feyenoorder meer om na het verlossende laatste fluitsignaal.

Feyenoord – SC Heerenveen 4-3

23’ Afonso Alves 0-1
44’ Huysegems 1-1
50’ Huysegems 2-1
64’ Lucius 3-1 (strafschop)
74’ Friend 3-2
79’ Friend 3-3
83’ De Guzman 4-3

Geel: De Guzman, Dingsdag, Nilsson, Breuer
Scheidsrechter: Gumienny (Bel)

Feyenoord: Timmer; Greene (77’ Derijck), Saidi, Bahia, Drenthe; Lucius, De Guzman, Hofs; Kolkka (75’ Vincken), Charisteas (87’ Van Hooijdonk) en Huysegems.
SC Heerenveen: Vandenbussche; Zuiverloon (66’ Friend), Hansson, Dingsdag, Breuer; Bosvelt, Hanssen, Pranjic (89’ Storm); Poulsen, Afonso Alves en Nilsson (77’ Johnson).