Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

HET GAAT WEER OVER VOETBAL IN DE KUIP

Voetbal was de eerste dagen van deze week niet gespreksonderwerp nummer één in De Kuip. Na de verlossende uitspraak van de tuchtcommissie van de UEFA kon Koeman op vrijdag eindelijk weer eens praten over andere zaken dan zijn toekomst bij de club of zijn afkeer van de gebeurtenissen in Nancy. De trainer kon zich weer uitlaten over datgene waar hij de eindverantwoordelijkheid voor draagt: zijn ploeg. Veel goed nieuws was er met het oog op de blessures echter niet te melden.

Meest vervelend was de melding dat Lodewijks onder het mes moet. Zijn meniscusblessure herstelde de voorbije periode niet met rust, wat hem en de medische staf tot een operatie deed besluiten. Lodewijks zal pas op z’n vroegst eind januari terugkeren bij de selectie, al is dat gezien zijn leeftijd natuurlijk maar de vraag. ‘Patrick is niet de jongste meer, dus dat is moeilijk te zeggen’, zei Koeman over de 39-jarige keeper. Karim Saidi wordt veel sneller terug verwacht, maar het is niet uit te sluiten dat de verdediger nog wel even last houdt van zijn knie. Op donderdag werd hij van het veld gedragen nadat hij een tik had gekregen op de binnenband van zijn knie. ‘Het vervelende is dat hij die blessure al een keer heeft gehad’, aldus Koeman, die niet kon zeggen of de afwezigheid van Saidi zich tot het duel met ADO beperkt.

Er was vrijdag ook wel wat goed nieuws te melden, maar dat heeft nog weinig positieve effecten met het oog op het duel met de hekkensluiter van de Eredivisie. Zo is Sherif Ekramy nagenoeg fit na maandenlang te hebben gesukkeld met een schouderblessure. Zondag zit hij nog niet op de bank voor de wedstrijd tegen ADO, maar een week later verwacht Koeman hem wel weer in zijn selectie te kunnen opnemen. Ron Vlaar valt die eer mogelijk zondag al ten deel, maar of hij in dat geval van veel waarde zal zijn lijkt op voorhand uitgesloten. Mocht Koeman zaterdag besluiten de verdediger in zijn selectie op te nemen, zal Vlaar na bijna vier maanden blessureleed op de bank plaatsnemen.

Angelos Charisteas zal zondag wel in de basis starten. De spits wacht nog steeds op zijn eerste doelpunt in De Kuip. Dat zijn productiviteit te wensen overlaat, is iets wat de Griek zich aantrekt. Koeman: ‘Hij zit er mee, dat is duidelijk. Ik heb er ook met hem over gesproken. Het ligt niet alleen aan hem, het gaat er ook om hoe hij wordt aangespeeld. Ik heb het volste vertrouwen in hem. Ik voel geen druk om hem te moeten opstellen. Ik vind hem een goede spits en heb het volste vertrouwen dat het goed komt.’

Danny Buijs is terug van een schorsing en kan zondag spelen. Overigens verwacht Koeman de langer geblesseerden Romeo Castelen en Alfred Schreuder mee te nemen naar Turkije, waar Feyenoord begin januari een trainingskamp afwerkt.

DE TEGENSTANDER

In afwachting van het nieuwe stadion is er dit seizoen eigenlijk maar één doelstelling gesteld in het Zuiderpark: ADO Den Haag mag hoe dan ook niet degraderen. De selectie werd er zelfs behoorlijk voor verzwaard en druk op de ketel richting linkerrijtje lag er voorafgaand aan het seizoen absoluut niet. Vooraf weinig reden tot paniek dus, maar na vijftien wedstrijden is de realiteit heel anders: trainer Adelaar is gevlogen uit het Zuiderpark en de Hagenaars staan troosteloos onderaan.

De selectie van ADO Den Haag heeft op papier ruim voldoende kwaliteit om zich te kunnen handhaven in de eredivisie. Met spelers als Vreven, Bunjevcevic, Knopper, Bosschaart, Mols, Bodde, Delorge, Tininho, Rankovic, Bakkati, Postma, Den Ouden, Hakansson en Kolk hebben de Hagenaars behoorlijk wat ervaring in huis en daarnaast herbergt de selectie jongere talenten als Elia en Verhoek. Maar toch gaat er dit seizoen maar weinig goed bij de Haagse ploeg en lijkt van een ideale mix absoluut geen sprake.

De factor pech speelt een grote rol in het falen van ADO. Zo liep de ervaren doelman Stefan Postma al heel vroeg in het seizoen een beenbreuk op, zodat de Hagenaars sindsdien beurtelings aangewezen zijn op de rookies Josh Wagenaar en Robert Zwinkels. Dat doet de rust in de achterhoede op het oog weinig goed, al valt beide jonge keepers weinig te verwijten. Daarnaast hebben meerdere ADO-spelers, zoals recentelijk nog Aleksander Rankovic, te maken gehad met blessureleed wat de continuïteit op de grasmat niet ten goede kwam.

Dan dringt de vraag zich op of de ADO-selectie op sommige plaatsen niet te ervaren is, met andere woorden: met het beste deel van de carrière reeds achter zich. Michael Mols is nog altijd een prachtige voetballer, maar stopt komende zomer definitief. En Stijn Vreven werd vorige week nog door NEC-trainer Mario Been bestempeld als de achilleshiel van de Hagenaars. De kleurrijke Belgische ijzervreter zal er in het restant van het seizoen alles aan doen om het tegendeel te bewijzen. Gebrek aan inzet mag Vreven in ieder geval nooit verweten worden, daarvoor is de Hasseltse Hiawatha nog te bezeten van het spelletje. Indien de andere routiniers in het Haagse gezelschap zijn voorbeeld volgen en zich opnieuw op weten te laden, kan aan de malaise snel een einde komen.

Of de onrust rond de club daarmee bezworen wordt, is trouwens nog maar zeer de vraag. Want in Den Haag is het net als in Rotterdam nooit helemaal rustig. Dat de fanatieke Haagse supporters momenteel allesbehalve blij zijn met de resultaten is niet meer dan begrijpelijk. Dat ze er boos over zijn ook. Maar de manier waarop een deel van de aanhang die onvrede uit is niet goed te praten. Zowel tijdens een training als tijdens ADO-Vitesse werd bezit genomen van het veld. In die intimiderende sfeer is het lastig werken, sterker nog: het werkt contraproductief. Trainer Frans Adelaar hield het inmiddels al voor gezien. Vanwege de hectiek rond zijn persoon was dat niet meer dan logisch, maar des te triester. Aan lokale grootheid Lex Schoenmaker, overigens nog altijd Feyenoords topscorer in Europa Cupduels, nu de schone taak om de gelederen te doen sluiten. In Groningen beleefde hij een droomstart, door de plaatselijke FC op de allereerste competitienederlaag in de Euroborg ooit te trakteren. Na het thuisverlies tegen NEC is hij weer even terug bij af. Voor Schoenmaker bestaat waarschijnlijk geen mooier podium dan De Kuip om de Haagse ambitie opnieuw leven in te blazen.

Feyenoord – ADO Den Haag
Zondag 10 december om 12:30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Blom

Vermoedelijke opstellingen
Feyenoord: Timmer; Greene, Bahia, Drenthe; Lucius, De Guzman, Hofs, Buijs; Kolkka, Charisteas en Huysegems.
ADO Den Haag: Zwinkels; Vreven, Saavedra, Bunjevcevic, Tininho; Knopper, Bodde, Delorge, Bosschaart; Mols en Kolk.

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS

26-03-2006 Feyenoord – ADO Den Haag 0-2
22-5-2005 Feyenoord - ADO Den Haag 6-3
7-12-2003 Feyenoord - ADO Den Haag 4-1
12-1-1992 Feyenoord - FC Den Haag 3-0
25-11-1990 Feyenoord - FC Den Haag 0-2

UIT
18-12-2005 ADO Den Haag - Feyenoord 2-1
19-12-2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-0
15-2-2004 ADO Den Haag - Feyenoord 2-2
13-10-1991 FC Den Haag - Feyenoord 1-4
5-5-1991 FC Den Haag - Feyenoord 0-2