FEYENOORD VERGEET DOOR TE DRUKKEN: 3-1

Feyenoord heeft de eerste competitiezege van het jaar binnen. In De Kuip werd RKC Waalwijk met 3-1 verslagen. Jonathan de Guzman en André Bahia scoorden voor rust, Angelos Charisteas bepaalde in de slotfase de eindstand. Ricky van den Bergh maakte vanaf elf meter de enige Waalwijkse treffer. Theo Lucius miste voor rust vanaf elf meter. Alfred Schreuder keerde na een afwezigheid van anderhalf jaar terug in de basis. Royston Drenthe kreeg zijn zevende gele kaart en is geschorst voor het duel met Ajax. Tijdens de wedstrijd werd het nieuwe elektronische boarding systeem in gebruik genomen.
Met de afstraffing in Breda nog vers in het geheugen kon Feyenoord wel een opsteker gebruiken. De eerste thuiswedstrijd van 2007 moest dan ook gewonnen worden, zei Erwin Koeman in aanloop naar het duel met zijn voormalig werkgever. De ploeg van Mark Wotte leek het daar de eerste helft mee eens te zijn. Feyenoord speelde weliswaar goed, maar werd ook geen strobreed in de weg gelegd door de degradatiekandidaat.

Afgezien van een te hoog gemikt schot van Van den Bergh werd RKC voor rust niet gevaarlijk. Feyenoord meldde zich wel met grote regelmaat in het vijandelijke strafschopgebied. Dat had vele kansen, een gemiste strafschop én twee treffers tot gevolg.

Joonas Kolkka was de eerste die Jurgen Wevers met een schot op de proef stelde. De poging leverde een hoekschop op, die door De Guzman werd genomen en door Bahia naast werd gekopt. Buijs testte de onzeker keepende Wevers na 22 minuten opnieuw. De doelman redde klemvast, wat een uitzondering zou vormen op het vervolg van zijn keepende handelingen.

Drie minuten later was Wevers kansloos toen De Guzman een vrije trap nam van ruim twintig meter. De Canadees krulde de bal fraai over de muur in de korte hoek: 1-0.

Tien minuten later verdubbelde Feyenoord de marge. De hoekschop van De Guzman werd door niemand aangeraakt en kwam terecht bij Bahia, die zijn kopspecialiteit weer eens kon etaleren. De Braziliaan maakte eenvoudig 2-0 en een ruime zege leek in het verschiet te liggen.

Voor rust had daar eigenlijk nog een doelpunt bij gemoeten, maar op miraculeuze wijze kwam dat er niet van. Stein Huysegems werd na 37 minuten in het strafschopgebied gevloerd door Dustley Mulder. Lucius plaatste zich achter de bal, die vlak voor hij inschoot door de wind wegrolde. Het zachte schot caramboleerde vervolgens via beide palen in de handen van de verbaasde Wevers.

Het was een dure misser, want RKC kon hoop blijven koesteren op een goed resultaat. Dat werd versterkt toen de aansluitingstreffer zomaar uit de lucht viel. RKC werd daarbij geholpen door scheidsrechter Kuipers, die na 52 minuten een stafschop toekende wegens hands van Ron Vlaar. Van den Bergh was koelbloedig vanaf elf meter: 2-1.

Het duel verloor erna aan attractiviteit. Feyenoord kwam op een schot van Tim Vincken na tot vlak voor tijd tot geen enkel serieus wapenfeit, terwijl RKC er aan de andere kant niet in slaagde Timmer te verontrusten. De minimale voorsprong vormde wel reden tot enige zorg, vooral toen RKC in de slotfase steeds meer aanvallende impulsen ontwikkelde. Dat Charisteas er op de valreep nog 3-1 van maakte, zorgde dan ook voor opluchting op de tribunes. De verre ingooi van Danny Buijs werd binnengewerkt door de Griek, die daarmee de eindstand bepaalde.

Feyenoord – RKC Waalwijk 3-1

25’ 1-0 De Guzman
34’ 2-0 Bahia
52’ 2-1 Van den Bergh (strafschop)
84’ 3-1 Charisteas

Bijzonderheden: Lucius mist strafschop (37’)

Geel: Lucius, Schreuder, Vlaar, Drenthe, Berger, Van den Bergh
Scheidsrechter: Kuipers

Feyenoord: Timmer; Buijs, Vlaar, Bahia, Drenthe; De Guzman, Lucius, Schreuder; Kolkka (78’ Van Hooijdonk), Charisteas en Huysegems (69’ Vincken).
RKC Waalwijk: Wevers; D. Mulder, Teixeira, Koenders, Van Haaren (88’ Fung a Wing); Berger (68’ Garcia), H. Mulder, Fuchs; De Ceulaer (83’ Reuser), Van de Haar en Van den Bergh.