KOPLOPER VERGROOT ZORGEN JONG FEYENOORD: 0-1

Jong Feyenoord is er niet in geslaagd koploper Heerenveen punten afhandig te maken. De Friese beloften wonnen op Varkenoord met 0-1. Oguzhan Türk maakte op slag van rust de enige treffer in het kansarme duel. Jacob Lensky speelde 85 minuten mee en had voor het eerst in wedstrijdverband geen last van krampverschijnselen. Serginho Greene, die de afgelopen weken kampte met een knieblessure, speelde zeventig minuten mee.

De ranglijst gaf weinig aanleiding te hopen op een goed resultaat, maar één blik op de opstelling bracht de nodige nuance. Trainer Arnold Scholten kreeg de beschikking over zes spelers die recent nog minuten maakten in het eerste: in officieel (Derijck, Vincken, Boussaboun, Greene) en onofficieel verband (Ekramy, Lensky). Het bracht de nodige verwachtingen met zich mee tegen de fysiek sterke Friese ploeg.

Jong Feyenoord ging daar niet goed mee om en kon het surplus aan ervaring op het hoogste niveau maar moeilijk tot uiting brengen. Een enkele keer viel er een glimp van te bespeuren, wat meestal was toe te schrijven aan een ingeving van Boussaboun. Eén grote kans kreeg Jong Feyenoord voor rust, in de persoon van Richard Blonk. De middenvelder schoot een vrije trap op de paal.

Het positiespel van Heerenveen was beter verzorgd, maar de koploper had het lastig met het sterke centrale verdedigingsduo Jordy Buijs/Timothy Derijck. Age Hans Boersma had na zes minuten voor de openingstreffer moeten zorgen, maar faalde vrij voor Sherif Ekramy. De volgende Friese schotpoging liet op zich wachten tot een minuut voor rust. Het betekende meteen 0-1, want het beperkte aantal Friese pogingen werd gecompenseerd door de kwaliteit ervan. De magnifieke vrije trap van Türk verdween onhoudbaar in de kruising: 0-1.

Heerenveen was na rust als eerste gevaarlijk. Het schot van Robbie Rogers verdween meters naast, maar onderstreepte dat Feyenoord waakzaam moest blijven. Het had een positief effect, want de Rotterdammers kregen in het vervolg een licht overwicht. Om te stellen dat de gelijkmaker in de lucht hing, ging echter te ver. Feyenoord probeerde van alles, maar kwam in de tweede helft maar tot één schot via Tim Vincken. Omdat ook Heerenveen zich nauwelijks voorin meldde, viel er weinig te genieten. Heerenveen had er lak aan en vertrok met drie punten huiswaarts. Jong Feyenoord werd nog dieper in de zorgen gedrukt en moet zich gezien de voorlaatste klassering zo onderhand echt zorgen gaan maken.

Jong Feyenoord – Jong Heerenveen 0-1