Fanshop Tickets
Fanshop Tickets

FEYENOORD WIL IN SPOOR VAN FC TWENTE BLIJVEN

De thuiswedstrijd tegen FC Twente, eerder dit seizoen, kwam voor Feyenoord op een cruciaal moment. Het weekend ervoor hadden de Rotterdammers in De Kuip met 0-4 van Ajax verloren, dus winst was geboden tegen de subtopper uit de Achterhoek om de rust enigszins te bewaren. Door een laat doelpunt van Jonathan de Guzman werden de drie punten uiteindelijk in eigen huis gehouden.
Komend weekend treft Feyenoord Twente onder nagenoeg dezelfde omstandigheden. Weliswaar in een ander decor (het Arke Stadion), maar de druk op de Rotterdammers is even groot als tijdens de wedstrijd van oktober vorig jaar. Weer ging een grote nederlaag tegen Ajax (4-1) vooraf aan het duel en weer is winst geboden om aansluiting te houden bij Twente en daarmee de top vier in de Eredivisie. Het gat tussen Feyenoord (vijfde) en de Tukkers (vierde) bedraagt momenteel vijf punten, dus bij een nederlaag raakt Feyenoord het zicht op de eerste vier nagenoeg kwijt.

Na de nederlaag van vorige week in Amsterdam, wees Erwin Koeman nadrukkelijk op de 75 minuten van de wedstrijd die wél naar behoren waren verlopen. Maar vrijdag bekende de trainer dat er achteraf intern wel degelijk harde woorden waren gevallen. ‘Niemand heeft er wat aan als ik mijn spelers openlijk in de pers ga afbranden. Natuurlijk brandt er intern wel eens wat, maar het is mijn werkwijze om dat niet naar buiten te brengen.’

De kritiek van Koeman spitste zich vooral toe op het grote aantal doelpunten dat zijn ploeg gemiddeld per wedstrijd tegen krijgt. ‘Het is duidelijk dat onze grootste problemen achterin liggen. Het is ondoenlijk om zelf elke wedstrijd drie doelpunten te maken, daarom probeer ik door middel van een aantal trainingsvormen de problemen in de defensie op te lossen. Het komt aan op persoonlijkheid en spelinzicht. Ik hoop dat het kwartje snel zal vallen.’

Aan de speelwijze zal de trainer voorlopig in ieder geval niet sleutelen. Koeman begon het seizoen in een 4-4-2 formatie, maar na de eerste nederlaag tegen Ajax besloot hij een middenvelder op te offeren en met vleugspelers te spelen. Deze tactiek werd in de thuiswedstrijd tegen Twente ingevoerd en leverde dus het gewenste resultaat op. Maar nu Feyenoord zich opnieuw in sluimerende crisis bevindt, peinst de trainer er niet over om af te wijken van 4-3-3. ‘Het is voor de spelers belangrijk dat ze houvast hebben aan het systeem, daarom blijven we onze wedstrijden in dezelfde formatie spelen. Toch zie je dat we per wedstrijd moeten schuiven, omdat er spelers geschorst of geblesseerd zijn.’

Zo kan Koeman zondag niet beschikken over Serginho Greene (geschorst), Sebastián Pardo, Nicky Hofs en Dwight Tiendalli (allen geblesseerd). Daarnaast is het meespelen van Henk Timmer en André Bahia onzeker. Timmer verliet vrijdagochtend de training met een liesblessure, nadat hij zich verstapte. Bahia ontbrak op het trainingsveld, vanwege een lichte enkelblessure.

DE TEGENSTANDER

Toen FC Twente afgelopen zomer roemloos werd uitgeschakeld door het nietige Kalmar FF, in de strijd om de Intertoto Cup, waren er weinig tekenen dat de club de revelatie van het seizoen zou worden. Weliswaar was er een nieuw trainersduo aangesteld in Enschede (Fred Rutten en René Eijkelkamp) en werden er de nodige versterkingen gehaald, maar het was nog maar de vraag hoe dit uit zou pakken.

Na een onwennige start in de streekderby tegen Heracles Almelo (3-0 verlies), kwam de ommekeer in de thuiswedstrijd tegen PSV. In de tweede speelronde werd de huidig landskampioen met 1-0 verslagen. Een belangrijke zege als deze was precies wat Twente zo vroeg in het seizoen nodig bleek te hebben. Plots gingen de spelers in eigen kunnen geloven en langzaam maar zeker groeide er een hecht collectief in de Achterhoek.

Daarbij viel met name de rol van enkele nieuwe spelers op. Orlando Engelaar voetbalt vanaf wedstrijd één alsof hij al jaren in het Arke Stadion te bewonderen is. Door een aantal beslissende assists en enkele fraaie doelpunten, zou zelfs bondscoach Marco van Basten hem nauwlettend in de gaten houden. Daarnaast geniet men in Enschede wekelijks van het spel van PSV-huurling Bakkal. De frêle aanvaller scoort weliswaar nog wat te weinig, maar met zijn sluwe acties en grote spelinzicht laat hij elke wedstrijd weer zien dat hem een grote toekomst staat te wachten. FC Twente heeft inmiddels al aangegeven dat het Bakkal graag definitief aan de selectie wil toevoegen.

Ondanks de prima resultaten in de eerste seizoenshelft, was Twente in de winterstop toch actief op de transfermarkt. De grootste versterking kwam in de vorm van Ismail Aissati van PSV. De middenvelder mag in de laatste maanden van het seizoen op huurbasis wedstrijdervaring opdoen bij FC Twente, waarvan hij de trainers nog kent uit Eindhoven. Daarnaast werd Jong Oranje-verdediger Edson Braafheid overgenomen van FC Utrecht, waardoor de spoeling in de defensie nog iets groter werd.

Toch is de kracht van het huidige Twente niet de individuele klasse van de verschillende spelers, maar juist het collectief. Rutten en Eijkelkamp hebben sinds hun aanstelling geschaafd aan een tactiek, waarin alle spelers hun kwaliteiten optimaal benutten. Zo wordt bijvoorbeeld Blaise N’Kufo veel vaker in stelling gebracht dan vorig seizoen, wat terug is te zien in zijn productie. Waar de spits afgelopen jaargang twaalf doelpunten scoorde, staat de teller iets over de helft van het huidige seizoen al op zeventien.

Met klinkende zeges op AZ (3-0), SC Heerenveen (5-1) en FC Groningen (7-1) als voorlopige hoogtepunten, heeft Twente zich inmiddels opgewerkt naar de vierde plaats in de competitie, met vijf punten voorsprong op Feyenoord. In Enschede zal het besef er zijn dat de ploeg bij winst zondag een vrijwel onoverbrugbaar gat slaat met de tegenstander. Aan Feyenoord de taak om het niet zover te laten komen.

FC Twente – Feyenoord
Zondag 9 februari 2007 om 12.30 uur in het Arke Stadion
Scheidsrechter: Wiedemeijer


Vermoedelijke opstellingen:
FC Twente:
Boschker (Paauwe); Wellenberg, Wielaert, Zomer, Heubach; El Ahmadi, Aissati, Engelaar; Bakircioglu, N’Kufo, Touma
Feyenoord: Timmer, Buijs, Vlaar, Lucius, Drenthe; Schreuder, Derijck, De Guzman; Vincken, Charisteas, Huysegems

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS

26/10/2006 Feyenoord – FC Twente 2-1
02/04/2006 Feyenoord – FC Twente 4-2
12/09/2004 Feyenoord – FC Twente 3-1
01/02/2004 Feyenoord – FC Twente 3-2
02/02/2003 Feyenoord – FC Twente 4-2

UIT
25/09/2005 FC Twente – Feyenoord 1-3
29/01/2005 FC Twente – Feyenoord 0-0
13/12/2003 FC Twente – Feyenoord 4-2
14/09/2002 FC Twente – Feyenoord 1-5
19/12/2001 FC Twente – Feyenoord 3-2