Fanshop
Fanshop

FEYENOORD UIT OP SPORTIEF EERHERSTEL

Feyenoord is uit op sportief eerherstel. De ploeg van Erwin Koeman verloor drie van de afgelopen vier wedstrijden en heeft nog maar vier punten voorsprong op de nummer zes, SC Heerenveen. Na de afgelopen nederlaag tegen FC Twente hebben de Rotterdammers zelfs een negatief doelsaldo: in 24 duels incasseerde de ploeg 48 treffers en scoorde zelf 46 maal. Toch zegt Koeman: ‘Ik heb niet het gevoel dat we in een crisis zitten, als ik naar de trainingen kijk. Maar de trainingen vormen een wezenlijk verschil met de wedstrijden.’

Hoewel Feyenoord in de resterende wedstrijden in de competitie hard zal moeten knokken om de vijfde plaats vast te houden en daarmee een plek in de play-offs te bemachtigen, vindt Koeman dat zijn ploeg het ‘vrij redelijk’ doet. ‘Als je kijkt naar de druk waaronder mijn team moet presteren, dan kun je niet meer verwachten dan wat we nu brengen.’

De oefenmeester haalde de wedstrijd tegen FC Twente (3-0 verlies) aan. ‘We speelden daar met vijf jongens van achttien of negentien jaar in de basis. Van zulke spelers kun je niet verwachten dat ze elke week top spelen, dat gaat op en af.’ Een alternatief voor de jonge spelers is bij Feyenoord op dit moment niet voor handen. ‘Daarom wil ik die jonge spelers ook niets verwijten. Het is knap hoe ze dit allemaal doorstaan, daar neem ik mijn petje voor af.’

Koeman noemde als voorbeeld de optredens van Royston Drenthe. De jonge verdediger speelde dit seizoen enkele formidabele wedstrijden, maar kon in de afgelopen twee duels geen potten breken. ‘Maar als dat een reden zou zijn om hem te vervangen, zou ik het halve elftal wel kunnen wisselen’, merkt de trainer met het nodige cynisme op.

Een oplossing voor de problemen in het elftal is er zo snel niet voorhanden. Volgens Koeman is het enige dat hij op dit moment kan doen, proberen om zijn spelers te wijzen op de fouten die ze maken. Door middel van individuele gesprekken, groepsoverleg en video-opnames blijft hij zijn spelers voorhouden wat er beter kan en beter moet. ‘Ik blijf positief kritisch, deze groep heeft ondersteuning nodig.’

Voor de wedstrijd tegen FC Utrecht kan Koeman in ieder geval niet beschikken voor aanvoerder Theo Lucius, die geschorst is. Morgen (zaterdag) maakt de trainer bekend wie de aanvoerdersband van hem overneemt. Daarnaast is het onzeker of Tim Vincken mee kan spelen. De aanvaller is al enkele dagen ziek en het is de vraag of hij op tijd hersteld is voor zondag. Daar staat tegenover dat Romeo Castelen fit genoeg is om zondag in De Kuip aan de aftrap te staan. Voor de buitenspeler zal het zondag naar verwachting te vroeg zijn om negentig minuten vol te maken.

DE TEGENSTANDER
Feyenoord maakte eerder dit seizoen al kennis met de mysterieuze krachten die vrijkomen in Utrecht, als er een tegenstander van formaat op bezoek komt. De Rotterdammers namen het treffen in eerste instantie wat te licht op, met als gevolg dat de ploeg na ruim een kwartier spelen tegen een 2-0 achterstand aankeek.

FC Utrecht heeft kwalitatief misschien niet de beste selectie, maar puur op inzet kan de ploeg uit de Domstad, gesteund door een fanatieke supportersschare, het elke club moeilijk maken. Met name tegen ploegen uit de Top Drie heeft Utrecht vaak net dat beetje extra in huis, waardoor clubs als Ajax, Feyenoord en PSV zelden een makkelijke middag hebben tegen het elftal van Foeke Booy.

Feit is alleen dat het spel van Utrecht in uit- of thuiswedstrijden een wereld van verschil vormt. In het eigen Stadion Galgenwaard is de ploeg nagenoeg onverslaanbaar, getuige klinkende overwinningen op RKC Waalwijk (5-0), FC Groningen (3-0) en Feyenoord (2-1). In uitwedstrijden komt de ploeg van Booy veel minder uit de verf en maakt elke laagvlieger een kans.

Het spreekt daarbij in het voordeel van Feyenoord dat net voor het verstrijken van de transferdeadline Marc-Antoine Fortuné de deur voor het laatst achter zich dicht trok in Stadion Galgenwaard. De Franse spits voelde zich dit seizoen duidelijk beter op zijn gemak in Utrecht dan afgelopen jaargang en dit vertaalde zich in doelpunten en assists. Zijn kracht, snelheid en balbehandeling bleven niet onopgemerkt in zijn thuisland, waar een contract bij AS Nancy voor hem klaarlag. Voor hem in de plaats kwam Ali Boussaboun op huurbasis over van Feyenoord. De Marokkaan moet bij Utrecht vooral voor doelpunten gaan zorgen.

Als het ergens aan schort in de Domstad, dan is het wel scorend vermogen. Fortuné noemde zichzelf meer een aangever dan een afmaker, en dit was ook af te zien aan zijn statistieken (vijf doelpunten in 22 wedstrijden). Daarbij heeft coach Foeke Booy de beschikking over oud-Feyenoorder Robin Nelisse. Hoewel de spits in 2005 tijdens FC Utrecht - Feyenoord zijn oude ploeg nog persoonlijk de das omdeed met drie goals (3-1), staat ook hij niet bekend als een doelpuntenmachine.

Maar zo moeilijk als FC Utrecht doelpunten maakt, zo lastig is het ook om doelpunten te maken tégen hen. Voor een groot deel is dit te danken aan doelman Michel Vorm. De 23-jarige keeper maakte begin dit seizoen zijn debuut in de hoofdmacht van FC Utrecht en is sindsdien niet meer uit het elftal weg te slaan. Het goede spel van de jonge doelman mag gerust een revelatie genoemd worden. Vorm is al wekenlang de beste man aan Utrechtse zijde en hij heeft de nodige punten voor zijn ploeg binnengehaald. De club beloonde hem daar deze week voor met een contractverlenging.

Toch heeft de keeper niet kunnen voorkomen dat zijn ploeg momenteel tiende staat en dat is te laag, naar Utrechtse maatstaven. Voorzitter Jan Willem van Dop sprak onlangs uit dat Utrecht elk seizoen mee moet doen om de plaatsen die recht geven op Europees voetbal, maar dat zal dit jaar wel eens erg moeilijk kunnen worden.

Een plaats bij de eerste negen in het doel, om zo nog mee te kunnen strijden om het enige resterende UEFA Cup-ticket. Overwinningen zijn zodoende geboden, zal Booy zijn ploeg ook zondag voorhouden. Maar een zege in De Kuip komt om nog een reden van pas. Wellicht kan FC Utrecht dan eindelijk eens afrekenen met het uitsyndroom.

Feyenoord – FC Utrecht
Zondag 18 februari 2007 om 14.30 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Jol

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Greene, Vlaar, Bahia, Drenthe; Buijs, Schreuder, De Guzman; Castelen (Kolkka), Charisteas, Huysegems

FC Utrecht: Vorm; Cornelisse, Broerse, Dickoh, Pieters; Somers, Van Dijk, Kruys, Caluwé; Boussaboun, Rossini

STATISTIEKEN

LAATSTE TIEN COMPETITIE-ONTMOETINGEN

THUIS
05/03/2006 Feyenoord – FC Utrecht 3-0
19/09/2004 Feyenoord – FC Utrecht 0-3
25/01/2004 Feyenoord – FC Utrecht 3-2
01/12/2002 Feyenoord – FC Utrecht 2-1
28/10/2001 Feyenoord – FC Utrecht 4-0

UIT
17/12/2006 FC Utrecht – Feyenoord 2-1
02/10/2005 FC Utrecht – Feyenoord 3-1
20/02/2005 FC Utrecht – Feyenoord 0-2
18/04/2004 FC Utrecht – Feyenoord 0-3
04/05/2003 FC Utrecht – Feyenoord 1-2