FEYENOORD HOUDT STAND IN ALKMAAR: 0-0

Feyenoord heeft een punt overgehouden aan de wedstrijd tegen AZ. In Alkmaar hield de ploeg van Koeman knap stand en sleepte het een verdiend gelijkspel uit het vuur: 0-0. Pierre van Hooijdonk was het dichtst bij een treffer, maar twee van zijn kopballen verdwenen naast. Bij AZ kregen Nourdin Boukhari en Shota Arveladze de beste kansen. Serginho Greene en Angelos Charisteas vielen geblesseerd uit.
Feyenoord reisde met een duidelijke missie naar Alkmaar. AZ moest het voetballen onmogelijk worden gemaakt. Vanuit die gedachte moest maar blijken wat er in Noord-Holland te halen was. Om extra fysiek te brengen werd Pierre van Hooijdonk aan Charisteas gekoppeld in de spits. Op het middenveld was een plek ingeruimd voor de temperamentvolle Timothy Derijck.

Koeman zag zijn opzet slagen. Het voetbalvermogen van de thuisploeg kwam slechts bij vlagen tot uiting, wat een verdienste was van de Rotterdammers. Grétar Steinsson werd vrij gelaten aan de rechterkant. Omdat de voetballend betere Kew Jaliens werd geschaduwd door het spitsenduo van Feyenoord, kwam de opbouw van AZ slecht uit de verf. Het vierkoppige Rotterdamse middenveld bleek zo in staat menig aanvallende intentie direct de kop in te drukken.

AZ meldde zich wel met enige regelmaat voor het doel van Henk Timmer. Na vier minuten moest de doelman voor het eerst handelend optreden bij het schot van Moussa Dembélé. Schoten van Julian Jenner, Boukhari (2x) volgden, maar echt verontrustend was het niet. Dat gold wel voor een moment in de 40ste minuut, toen Boukhari bekeken in de korte hoek inschoot. Een uiterste krachtsinspanning van Timmer voorkwam de 1-0.

Feyenoord kreeg voor rust de beste mogelijkheden. De Guzman schoot na zeventien minuten voorlangs. Op slag van rust vergat Feyenoord de leiding te nemen. Danny Buijs stiftte over Boy Waterman, maar Steinsson redde op de lijn. De hoekschop die het Feyenoord opleverde werd hard binnengekopt door Pierre van Hooijdonk. De bal verdween rakelings naast.

Na rust leverde een moment van onoplettendheid de beste kans op voor AZ. Boukhari kwam vrij voor Timmer, maar ging slecht met de mogelijkheid om. Timmer kon met zijn been redding brengen op het slappe schot.

Het bleek geen voorbode van een serie Alkmaarse aanvalsgolven. Daarvoor speelde Feyenoord te compact en gedisciplineerd. De ploeg van Koeman zat goed in de wedstrijd en mocht hoop gaan koesteren op een goed resultaat. De schoten van Drenthe (redding Waterman) en Charisteas (over) gaven er in de 63ste minuut nog eens extra aanleiding toe.

Dat Feyenoord zich niet vroeg rijk mocht rekenen werd na zeventig minuten duidelijk. Een intelligent opzette aanval van Arveladze stichtte veel gevaar. De Georgiër ging de één-twee aan met Maarten Martens en kwam oog in oog met Timmer. De doelman was kansloos op het geplaatste schot, maar de lat bracht redding.

Dit keer leidde het wel een stormloop op het doel van Timmer in. Feyenoord, waar Charisteas en Greene zich geblesseerd moesten laten vervangen, bleef op de been en kreeg zowaar zelf nog een grote mogelijkheid. De kopbal van Van Hooijdonk werd zeven minuten voor tijd aangeraakt en ging net naast. Simon Cziommer kreeg de laatste kans, maar zijn vrije trap werd gered door Timmer.

AZ – Feyenoord 0-0