Fanshop Verleng nu
Fanshop Verleng nu

VAN MARWIJK OP ZIJN HOEDE VOOR UTRECHT

De grote vraag voor de komende bekerwedstrijd tegen FC Utrecht, is hoe Feyenoord is hersteld van de 4-0 nederlaag tegen PSV van afgelopen zondag. De uitglijder in Eindhoven betekende een forse dreun, na de uitstekende seizoenstart. Na die wedstrijd gaven diverse spelers al aan dat Feyenoord zich echter niet van de wijs zou laten brengen door die nederlaag. ‘Dat is een goed uitgangspunt’, zei Bert van Marwijk dinsdag.
In vergelijking met de wedstrijd tegen PSV zijn de personele problemen bij Feyenoord nog iets groter geworden, voor het bekerduel met FC Utrecht. In Eindhoven viel Kevin Hofland enkele minuten voor tijd uit met een voetblessure en ook Nicky Hofs kwam niet ongeschonden uit de strijd. De middenvelder kampt met een kuitblessure.

Woensdag zal Van Marwijk pas definitief duidelijkheid krijgen over het meespelen van de twee. De trainer overweegt om Hofland met een verdoving te laten spelen, in Feyenoords eerste bekerwedstrijd van het seizoen. De verdediger moet dan wel eerst minder pijn in zijn voet hebben en bovendien moet de zwelling wat afnemen. ‘Hij moet eerst maar eens in zijn schoen passen’, zei Van Marwijk. ‘Maar zover is het nu nog niet.’

Het eventuele wegvallen van Hofland vergroot de problemen in de defensie van Feyenoord. Wegens de knieblessure van Ron Vlaar, zou het volledige centrum van de verdediging vervangen moeten worden. Van Marwijk gaf dinsdag aan dat hij, net als voor de wedstrijd tegen PSV, Serginho Greene weer noodgedwongen bij de selectie haalt. De verdediger was maanden uitgeschakeld met een knieblessure, maar eigenlijk is het nog te vroeg voor een terugkeer voor hem.

Dat Van Marwijk hem toch andermaal tenminste op de bank laat beginnen, geeft aan hoe groot het belang van de wedstrijd van woensdag is. Al meerdere malen liet de trainer weten dat de KNVB beker de kortste weg naar Europees voetbal is ‘en daar moet alles voor wijken’, zei hij dinsdag.

Hoewel Feyenoord de seizoensouverture relatief gemakkelijk won in Stadion Galgenwaard, verwacht Van Marwijk allerminst een makkelijke wedstrijd. ‘FC Utrecht groeit, dat zie je alleen al aan de uitslagen. Ze hebben nog geen uitwedstrijd verloren, dit seizoen. Ze hebben een goed voetballende ploeg: ik vind het een lastige tegenstander.’

DE TEGENSTANDER
Zeg FC Utrecht en je denkt ‘cupfighter’. Die reputatie heeft de ploeg uit de Domstad vooral te danken aan de jaren 2002 tot en met 2004. Drie keer achtereen haalde Utrecht de finale, twee keer werd die winnend afgesloten. In 2003 was het Feyenoord dat ten prooi viel aan de bekerzucht van Utrecht. In de finale in De Kuip was Utrecht met 1-4 te sterk, onder meer dankzij een doelpunt van Dirk Kuyt.

De laatste jaren maakt Utrecht een stuk minder indruk in het bekertoernooi. Achtereenvolgens NAC Breda, VVV-Venlo en AZ kegelden de Utrechters uit de strijd om de zilveren dennenappel.

Toch blijft succes in het bekertoernooi elk jaar weer één van de belangrijkste doelstellingen van FC Utrecht. Bekerduels maken telkens weer extra krachten vrij bij de ploeg. Feyenoord is dus gewaarschuwd. Hoewel eerder dit seizoen in Stadion Galgenwaard een degelijke 0-3 zege werd geboekt, is een bekerwedstrijd tegen de ploeg van Willem van Hanegem –ook al is dat in De Kuip- een ander verhaal.

‘In de beker is elke duel een alles-of-niets wedstrijd, dus kleine clubs kunnen ook wat meer uit hun schulp kruipen’, zegt Tim de Cler. De verdediger was de enige Feyenoorder die vorig seizoen de bekerfinale speelde. Met AZ verloor hij na strafschoppen van Ajax. ‘Toch was het een unieke ervaring’, blikt hij terug. Een ervaring bovendien die voor herhaling vatbaar is. Daarvoor zal eerst gewonnen moeten wonnen van Utrecht. ‘Wie de beste van de dag is, die wint. Er staat daardoor wat meer spanning dan op een competitiewedstrijd, maar dat heeft zeker z’n charmes. Als je de supporters dan achter je hebt, is dat zeker een grote stimulans.’

Feyenoord – FC Utrecht
Woensdag 26 september om 20:45 uur in De Kuip
Scheidsrechter:
Luinge

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord:
Timmer; Lucius, Hofland (J. Buijs), Bahia, De Cler; Sahin, Hofs (Wijnaldum), Van Bronckhorst; De Guzman, Makaay en Bruins
FC Utrecht: Grandel; Cornelisse, Dickoh, Keller, Pieters; Van Dijk, Caluwé, Somers; George, Nelisse en Kopteff