Fanshop
Fanshop

FEYENOORD TERUG AAN KOP: 0-1

Feyenoord is terug aan kop van de Eredivisie. De ploeg van Bert van Marwijk sloot de uitwedstrijd tegen Vitesse af met een 0-1 zege. Omdat Ajax gelijk speelde tegen Sparta passeerde Feyenoord de hoofdstedelingen op de ranglijst. In Arnhem kroonde Nicky Hofs zich tot matchwinner tegen zijn oude club. Chun-Soo Lee zat voor het eerst bij de selectie, maar bleef negentig minuten op de bank.Feyenoord startte zoals het al vaker deed dit seizoen. De ploeg controleerde, zonder daarbij te domineren. Vitesse moet zich kansrijk hebben gewaand –tot ergernis van de actief coachende Van Marwijk- maar niet meer dan dat. De ploeg kwam bij vlagen tot het zestienmetergebied, maar meer eer was er niet te behalen. Juan Gonzalo Lorca was de enige die voor rust een poging waagde, maar zijn kopbal verdween naast. Verder stond de defensie, waar André Bahia in positieve zin opviel, als een muur.Feyenoord werd gaandeweg het duel sterker, wat zich ook vertaalde in enkele mogelijkheden. Makaay probeerde het na elf minuten op de voor hem karakteristieke wijze. Hij had slechts een fractie van een seconde de tijd om uit te halen, wat voor hem voldoende was een hard schot te produceren. Eén die lastig genoeg was voor Piet Velthuizen, die pas in tweede instantie afdoende redde.

Luigi Bruins was twee keer gevaarlijk, maar schoot beide keren naast. De vrije trap van Giovanni van Bronckhorst was na 21 minuten net te scherp voor Bruins die naast schoot. Na een half uur schoot hij opnieuw naast. Van Bronckhorst deed het even later beter. Net als bij de poging van Makaay had Velthuizen alle moeite. Nicky Hofs was de laatste die voor rust een kans kreeg. In kansrijke positie schoot hij over.Succesvoller was hij kort na rust, toen Makaay de kleine middenvelder in stelling bracht. Hofs passeerde Velthuizen met een schuiver in de verre hoek. Uitgerekend de twee spelers die in Arnhem hun eerste stappen zetten in het betaalde voetbal, waren zo hoofdpersonen bij de openingstreffer tegen hun oude club. Voor Hofs was het reden een excuserend gebaar te maken richting de fanatieke achterban.

De tijd dat het Gelredome een spookhuis was voor Feyenoord is inmiddels verleden tijd. Dat bleek al tijdens de laatste twee confrontaties, die elk met een 0-1 uitslag werden afgesloten. Ook dit keer eindigde het duel met die uitslag, al had Makaay de score nog van extra glans kunnen voorzien. De spits schoot vanuit de draai, maar Velthuizen keerde.

In het Rotterdamse kamp was er niemand die er wakker van lag. De meegereisde aanhang was tevreden met de zesde competitiezege. En uiteraard met het nieuws dat doorsijpelde vanaf het Kasteel. Daar werd Ajax gepijnigd door Sparta (2-2), wat Feyenoord weer terug bracht aan kop van de Eredivisie.

Vitesse – Feyenoord 0-1
Scoreverloop:
55’ 0-1 Hofs
Geel: Yakubu
Scheidsrechter: Wouters (Bel)

Opstellingen
Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Espinoza, Sprockel, Megrelishvili; Swerts, Van der Schaaf, Yakubu, Due (63’ Hai); Junker en Lorca
Feyenoord: Timmer; Lucius, Bahia, Hofland, De Cler; Sahin (89’ Greene), Hofs, Van Bronckhorst; De Guzman, Makaay en Bruins (69’ D. Buijs).