BELOFTEN WINNEN BEKERTHRILLER OP VARKENOORD: 4-3

Jong Feyenoord heeft maandagavond in een matig duel Jong NAC verslagen met 4-3. Het bekerduel werd vier minuten voor het einde beslist door Georginio Wijnaldum. Ook Kevin Wattamaleo, Michel Poldervaart en Jerson Anes Ribeiro wisten het net te vinden. Na afloop van de wedstrijd werden de Feyenoorders voor de achtste finales gekoppeld aan Jong Ajax.

Voor Feyenoord betekende de confrontatie met de club uit Breda de laatste wedstrijd in de eerste ronde van de KNVB-beker. Door de zege komen de Rotterdammers op een totaal van acht punten, voldoende voor kwalificatie bij de laatste zestien clubs. Het treft daarin Jong Ajax, dat Feyenoord maandag 3 december ontvangt.

Zoals al het hele seizoen gebeurt bij Jong Feyenoord, begon de ploeg dramatisch aan de wedstrijd. Bal- en duelverlies volgden elkaar in hoog tempo op, zodat de bezoekers direct het initiatief konden nemen. Na tien minuten lag de eerste er alweer in. Keeper Erik Cummins schoot een terugspeelbal recht in de voeten van een tegenstander, die simpel afrondde: 0-1.

Omdat Feyenoord de bal niet in de ploeg kon houden, counterde NAC zich veelvuldig richting het Rotterdamse strafschopgebied. ‘Vreselijk’, noemde trainer Raymond Verheijen die fase. ‘Ik heb me langs de kant kapot zitten ergeren.’ Na dertig minuten viel de tweede Bredase treffer. Een schot van dertig meter afstand van het doel werd aangeraakt, waardoor de bal dusdanig van richting veranderde dat Cummins kansloos was.

Vlak voor rust werd Feyenoord door de scheidsrechter in het zadel geholpen. Een ongelukkige handsbal werd bestraft met een strafschop voor de thuisploeg. Wattamaleo nam zijn verantwoordelijkheid en faalde niet: 1-2. Wat Poldervaart in de slotminuut van het eerste bedrijf liet zien, was een applaus waard. De flankspeler waagde een poging van zo’n 25 meter en zag zijn inzet over de keeper in het doel eindigen: 2-2.

‘De jongen hadden zich knap teruggevochten’, constateerde de trainer toen hij richting kleedkamers liep. Het vertoonde spel zat hem echter dermate dwars dat hij na een korte toelichting de spelers zelf liet beslissen over het vervolg van de wedstrijd. ‘Het is het hele seizoen al hetzelfde verhaal. We begin belabberd aan de wedstrijd en moeten dat in de tweede helft altijd weer rechttrekken. De spelers nemen hun verantwoordelijkheid niet. We moeten vanavond voor de vierde keer een vroeg opgelopen achterstand ombuigen. Hoe dat moest gebeuren, liet ik nu een keer aan de jongens over.’

In de tweede helft ging keeper Cummins opnieuw in de fout. Hij schatte een diepe bal totaal verkeerd in, waarna NAC opnieuw afstand kon nemen: 2-3. Tot en met de zestigste minuut bleef de technische staf zich verbijten langs de kant. Verheijen greep in en haalde de tegenvallende en egoïstisch spelende Biseswar naar de kant, om A-junior Louis Pedro in te brengen. De bewegelijke aanvaller bracht direct een bepaalde frisheid in de ploeg. Hij zocht de combinaties en bleek dreigend vanaf de zijkant. Ook Wijnaldum bloeide op, Feyenoord leek zich niet neer te willen leggen bij een vroegtijdige uitschakeling in het bekertoernooi.

In de tachtigste minuut legde Anes Ribeiro aan voor een schot. Met veel gevoel in zijn been mikte hij van grote afstand raak: 3-3. Niet veel later zorgde Wijnaldum voor de beslissing, waardoor Feyenoord na een slechte start de wedstrijd toch weer had weten te kantelen.

Jong Feyenoord – Jong NAC 4-3

10’ 0-1
30’ 0-2
40’ 1-2 Wattamaleo (strafschop)
45’ 2-2 Poldervaart
48’ 2-3
80’ 3-3 Anes Ribeiro
86’ 4-3 Wijnaldum

Geel: Ozçelik, Anes Ribeiro, Davids

Opstelling Jong Feyenoord:
Cummins: Davids, J. Buijs, Ozçelik, Waisapij (85’ Ramsteijn); Biseswar (60’ Pedro), Wattamaleo, Anes Ribeiro; The, Wijnaldum en Poldervaart