Fanshop
Fanshop

FEYENOORD OP EENZAME HOOGTE

Een Feyenoord-vlag wappert sinds kort letterlijk op eenzame hoogte. Op 5500 meter in Tibet om precies te zijn. Het ophangen van de vlag was het klapstuk van een 1100 kilometer lange mountainbiketocht door Tibet, die was georganiseerd door de stichting ‘Rondje Tibet’. De koninginnerit van de tocht ging naar de top van de Shogu-La, wat met 5500 meter de hoogste pas van het land is. Daar aangekomen klom een van de Tibetaanse gidsen in een oogwenk in de vlaggenmast, om een Feyenoord-vlag in de top te hangen.
Het doel van de mountainbiketocht door Tibet was om geld te op te halen voor een blindeninstituut in Lhasa, de hoofdstad van Tibet. Dit instituut is gesticht door een Duitse vrouw die zelf blind is, maar met behulp van een door haarzelf ontwikkeld Tibetaans brailleschrift blinde kinderen een schoolopleiding geeft. Deze scholing wordt gevolgd door een beroepsopleiding, waardoor de voormalige verschoppelingetjes van Tibet nu gewaardeerde werkers in de Tibetaanse samenleving kunnen worden.

Om de top van de Shogu-La te bereiken was een forse inspanning nodig van de acht deelnemers. Niet alleen hadden ze te maken met de kou, maar ook waren de wegen niet geasfalteerd en steeg het stijgingspercentage op grote delen van de route tot boven de tien procent. Na uren klimmen werd daarbij het zuurstofpeil in de lucht steeds lager. Eenmaal aangekomen op de top stond bovendien nog een afdaling van dertig kilometer over onverharde paden, vol stenen en kuilen, te wachten.

Achteraf was het de inspanning allemaal waard. Niet alleen wappert de Feyenoord-vlag nog altijd fier in de top van de Shogu-La, maar er werd bovendien ruim 51.000 euro opgehaald met de fietstocht.