Fanshop
Fanshop

GRETIG FEYENOORD KLAAR VOOR TOPPER

Feyenoord start de tweede competitiehelft zaterdag met een kraker. Feyenoord-PSV is een confrontatie van de twee koplopers uit de Eredivisie. ‘Elke wedstrijd is belangrijk, maar dit is wel een heel belangrijke’, zei Bert van Marwijk, die vergelijkbare woorden sprak over deze cruciale maand. ‘Het is de belangrijkste fase van de competitie.’ De eerste tegenvaller werd nog voor de zware serie wedstrijden geïncasseerd. Andwélé Slory moet PSV aan zich voorbij laten gaan en staat voor onbekende tijd buitenspel. Theo Lucius ontbreekt zaterdag door een schorsing.
Feyenoord moet voor het kampioenschap gaan, stelde Van Marwijk vrijdagmiddag. Dat past bij de klassering als medekoploper waarmee het jaar 2007 werd afgesloten. ‘Het is belachelijk als je dat niet zegt met een blik op de ranglijst’, zei de trainer. ‘Gevoelsmatig zeg je: we moeten er voor gaan. Maar je moet ook weer niet uit het oog verliezen dat de selectie vrij smal is. Als we de ploeg in twee linies versterken, zou het betekenen dat we in de breedte ook meteen sterker worden. Ik zou het enorm waarderen als er versterkingen zouden komen. Maar als het niet kan, kan het niet. Zo simpel is het ook.’

Daarom moet Van Marwijk het vooralsnog doen met de groep waarmee hij de afgelopen week toewerkte naar de competitiehervatting. De winterstop was weliswaar kort, maar wierp zijn vruchten af. Waar het de ploeg in de laatste dagen van het vorige jaar aan scherpte ontbrak, was het tegenovergestelde een week later het geval. Van Marwijk: ‘De spelers maakten een gretige en goede indruk op me. Ze zijn fit en scherp en dat zal ook wel nodig zijn tegen PSV.’

Tot donderdag zag het er naar uit dat Bert van Marwijk eindelijk weer eens met een nagenoeg volledig fitte selectie naar een wedstrijd kon toewerken. Want afgezien van de langdurig geblesseerden Ron Vlaar en Sherif Ekramy, stond deze week dagelijks bijna de volledige spelersgroep op het veld. Luigi Bruins en Nicky Hofs (Van Marwijk: ‘zij zijn weer volledig fit’) maakten daarbij een prima indruk. Tegenvaller was de blessure van Slory, die de donderdagtraining voortijdig moest verlaten en de topper moet laten schieten. De rechtsbuiten liep een lichte beschadiging aan de hamstring op en het is niet te zeggen hoe lang hij aan de kant zal staan.

Tegenover dat slechte nieuws was er diezelfde dag ook goed nieuws. Henk Timmer kwam met Feyenoord tot overeenstemming over een langer verblijf. Van Marwijk: ‘Henk heeft meer dan goed gepresteerd, ik ben blij dat hij behouden blijft.’

DE TEGENSTANDER

Het zijn roerige weken zijn voor PSV. Het goede nieuws is dat de club bovenaan staat in de eredivisie, maar dat het wel eens rustiger is geweest in Eindhoven is een understatement van jewelste.

Het begon allemaal met het vertrek van Ronald Koeman, die in Valencia een grotere uitdaging zag dan bij PSV. Algemeen directeur Jan Reker verwachtte op korte termijn Martin Jol of Fred Rutter aan te kunnen stellen als zijn opvolger, maar kwam bedrogen uit. Omdat vervolgens ook Huub Stevens en Sef Vergoossen niet per direct beschikbaar waren, maakte Jan Wouters het jaar 2007 als interim-trainer af.

Onder de altijd zo rustige Wouters, beleefde PSV misschien wel de meest roerige weken van de afgelopen seizoenen. De ploeg werd uitgeschakeld in de Champions League, ging in één maand onderuit tegen zowel Roda JC als FC Groningen en zag Kenneth Perez al na een halfjaar in Eindhoven weer terugkeren naar Ajax. Daarbuiten uitte doelman Heurelho Gomes ook nog eens forse kritiek op het beleid van de club, hoewel hij dat na een forse contractverlenging iets afzwakte.

Waar het Philips Stadion de afgelopen jaren een baken van rust was in de woelige voetbalwereld, lijkt de clubleiding de laatste tijd de regie een beetje kwijt te zijn. Niet alleen op het veld toont PSV niet langer een onverslaanbaar geachte ploeg te zijn, maar ook daarbuiten roeren de supporters zich.

Voor PSV is het zaak dat er zo snel mogelijk rust in de gelederen komt. Dat zou wel eens op korte termijn het geval kunnen gebeuren, nu Sef Vergoossen het seizoen als trainer afmaakt. Voor de Limburger zal het echter geen gemakkelijke opgave worden, omdat ook hij het vooruitzicht heeft dat hij in de zomer de fakkel alweer over moeten dragen aan Huub Stevens.

Feyenoord – PSV
Zaterdag 11 januari om 20:00 uur in De Kuip
Scheidsrechter: Vink

Vermoedelijke opstellingen:
Feyenoord: Timmer; Greene, Bahia, Hofland, De Cler; Sahin, Hofs, Van Bronckhorst; De Guzman, Makaay en Bruins.
PSV: Gomes; Kromkamp, Marcellis, Salcido, Zonneveld; Méndez, Simons, Afellay, Aissati; Farfán en Lazovic.

STATISTIEKEN
THUIS
26/12/2006 Feyenoord - PSV 1-1
11/12/2005 Feyenoord - PSV 1-0
12/12/2004 Feyenoord - PSV 3-3
21/09/2003 Feyenoord - PSV 1-3
18/05/2003 Feyenoord - PSV 3-1
UIT
26/12/2006 Feyenoord - PSV 1-1
11/12/2005 Feyenoord - PSV 1-0
12/12/2004 Feyenoord - PSV 3-3
21/09/2003 Feyenoord - PSV 1-3
18/05/2003 Feyenoord - PSV 3-1