FEYENOORD HEEFT GENOEG AAN ÉÉN TREFFER: 1-0

Feyenoord heeft zondag voor de tweede keer op rij een zege geboekt. De Rotterdammers hadden genoeg aan een doelpunt van Jonathan de Guzman op slag van rust. Afgezien van deze treffer creëerden beide ploegen nauwelijks kansen, hoewel Henk Timmer Feyenoord een paar minuten voor tijd met een wereldredding op de been hield. Tim de Cler kreeg zijn vijfde gele kaart van dit seizoen waardoor hij de volgende wedstrijd mist.
Het is alsof Feyenoord dit seizoen patent heeft op doelpunten vlak voor rust. Nadat de Rotterdammers vorige week al vlak voor het verstrijken van de eerste helft op gelijke hoogte kwamen met De Graafschap en eerder dit seizoen bijvoorbeeld ook tegen FC Twente en FC Groningen op slag van rust voor de eerste maal scoorden, gebeurde dit zondag wederom. Na een vrij gezapige eerste helft, zorgde een individuele actie van Jonathan de Guzman voor de opening in de wedstrijd.

Tot die openingstreffer hadden zowel Feyenoord als Vitesse weinig sprankelend voetbal laten zien. Feyenoord had weliswaar meer balbezit en iets betere mogelijkheden, maar over een 0-0 ruststand hadden beide ploegen niet mogen klagen.

Positief punt was de manier waarop Feyenoord in De Kuip uit de startblokken kwam. Nadat het de afgelopen weken eerder regel dan uitzondering was dat de Rotterdammers eerst wakker geschud moesten worden, voordat ze het beste van hun spel lieten zien, nam de thuisploeg zondag direct het initiatief.

Het resulteerde al na zeven minuten in een aardige mogelijkheid voor Luigi Bruins, die de bal op voorgeven van De Guzman net naast stiftte. Vijf minuten later werd Roy Makaay knap in de diepte aangespeeld door Denny Landzaat, maar de spits kon de bal enkel nog licht toucheren, waardoor Piet Velthuizen niet in de problemen kwam.

Wat volgde was een halfuur waarin het speelveld gereduceerd leek tot het stuk gras tussen de twee strafschopgebieden. De Feyenoorders wisten elkaar prima te vinden, maar er werd te weinig de diepte gezocht, waardoor echt gevaar uitbleef.

Hetzelfde gold voor Vitesse, dat pas op slag van rust de eerste goede mogelijkheid kreeg. Tot die tijd was het enige wapenfeit een vrije trap van Theo Janssen die naast de doelpaal belandde. Vlak voor het rustsignaal werd Harrie Gommans middels een hoge voorzet aangespeeld. De lange spits kon de bal tussen twee verdedigers en doelman Henk Timmer nog wel aanraken, maar zag zijn inzet naast rollen.

Jonathan de Guzman had een minuut later meer succes. De kersverse Nederlander trok vanaf de rechterflank naar binnen en schoot de bal beheerst met links langs doelman Velthuizen: 1-0. De aftrap die volgde betekende meteen het rustsignaal van de warrig fluitende scheidsrechter Wiedemeijer.

De tweede helft kende in grote lijnen hetzelfde spelbeeld als de eerste 45 minuten. Het combinatiespel was bij beide ploegen aardig verzorgd, maar slechts zelden kwam de uitverkochte Kuip in beroering.

Vitesse kwam nog het vaakst in de buurt van het vijandelijke doel. Zo dwong invaller Anduele Pryor doelman Timmer via een vlammend afstandschot tot een uiterste krachtsinspanning. Juan Lorca mocht al vroeg in de tweede helft van dichtbij binnen koppen, maar raakte slechts het zijnet.

Feyenoord had verdedigend de zaakjes aardig op orde, maar maakte met name in aanvallend opzicht te veel fouten. De enkele combinatie die wel vloeiend verliep, zorgde daarentegen ook gelijk voor het nodige gevaar. Bijvoorbeeld twintig minuten voor tijd, toen Nicky Hofs vrij vanaf zestien meter mocht schieten, maar niet de juiste richting aan de bal kon geven.

Het was te danken aan Timmer dat de drie punten uiteindelijk ook in De Kuip bleven. Een paar minuten voor tijd verrichte de doelman de beste redding van de wedstrijd, toen Santi Kolk van dichtbij mocht inschieten. Bij de hoekschop die volgde kwam zelfs Velthuizen mee naar voren om zo een gelijkspel af te dwingen, maar het mocht niet baten. Nadat Paul Verhaegh in de blessuretijd ook nog de rode kaart kreeg voor het neerleggen van de doorgebroken Andwele Slory, wist Feyenoord zich helemaal verzekerd van de tweede overwinning op rij.

Feyenoord – Vitesse 1-0
45’ De Guzman 1-0

Scheidsrechter: Wiedemeijer

Geel: Fer, Greene, Slory, Takak, Janssen, Sansoni, Van der Schaaf
Rood: Verhaegh

Feyenoord: Timmer; Fer, Greene, Hofland, De Cler; Landzaat, Hofs (77’ Mols), Van Bronckhorst; De Guzman (90’ Buijs), Makaay en Bruins (64’ Slory)
Vitesse: Velthuizen; Verhaegh, Sprockel, Sansoni (85’ Dominges de Souza), Swerts; Takak (71’ Kaya), Van der Schaaf, Kolk, Janssen; Gommans (73’ Pryor) en Lorca