ANES RIBEIRO BREEKT DE BAN VOOR JONG FEYENOORD

Jong Feyenoord heeft het geduld maandag beloond zien worden. Op bezoek bij het ultradefensief ingestelde Jong FC Dordrecht werd het 0-2. Na een uur spelen wisten de Rotterdammers de score te openen. De bevrijdende treffer kwam via het handelsmerk van Jerson Anes Ribeiro: de vrije trap. Kevin Wattamaleo maakte er na 78 minuten 0-2 van, waardoor de koppositie versterkt is.

Jong Feyenoord krijgt in dit ‘tussenseizoen’ veel defensieve tegenstanders tegenover zich. Maar zo bont als de ploeg uit Dordrecht het maakte, had de ploeg van Raymond Verheijen nog niet meegemaakt. Een groen-witte muur trok zich direct na de aftrap op voor het strafschopgebied van de thuisploeg. Snel positiespel en heel veel geduld bleken de enige sleutels voor succes in een wedstrijd als deze.

Halverwege maakte Verheijen zijn manschappen duidelijk dat er na rust op dezelfde manier gevoetbald moest worden als in de eerste helft. Grote kansen hadden zich niet voorgedaan, maar uit een spelhervatting moest er iets te halen zijn, met een wapen als het linkerbeen van Anes Ribeiro in de gelederen.

Net na de thee werd Erwin Mulder voor het eerst getest. De doelman zag een vrije trap van Dordrecht gevaarlijk indraaien maar pakte de bal op knappe wijze klemvast. Na een uur spelen werd de doorgeschoven Sefanja Davids gelanceerd. Omdat hij onrechtmatig werd afgestopt, was een vrije trap op 25 meter van het doel het logische gevolg. Anes Ribeiro plaatste de bal fenomenaal in de hoek: 0-1.

De reactie van FC Dordrecht was voorspelbaar; de ploeg koos er voor om achterin 1 op 1 te spelen en zocht direct de aanval. Voor Feyenoord een signaal meer de diepte te zoeken, want daar kwam veel ruimte voor de aanvallers. Na 78 minuten gooide Wattamaleo de wedstrijd in het slot. De nummer 10 was succesvol met een hard afstandschot: 0-2.

‘De overwinning van vanavond is heel erg belangrijk’, vond de trainer. ‘Hiermee geef je een signaal af aan de concurrentie. Als we hier punten hadden laten liggen, hadden zij misschien nog kansen gezien. Wij moeten dit seizoen gewoon kampioen worden.’

‘Het is natuurlijk een uitzonderlijke situatie dat we een treetje lager acteren, daarom is het dit seizoen misschien allemaal wat meer resultaatgericht en wat zakelijker. Volgend seizoen hebben we wat meer ruimte om te experimenteren’, sloot Verheijen af, die met zijn team acht wedstrijden voor het einde elf punten voorsprong heeft op de concurrentie.

Jong FC Dordrecht - Jong Feyenoord: 0-2
60' 0-1 Anes Ribeiro
78’0-2 Wattamaleo